eilandhoppen Azoren mei 2023

We gaaaaaaan! Zooo leuk dit! Wat een avontuur. Ook best spannend. Heb nog nooit op een oceaan gezeild. En dat gaan we allemaal doen.

Dag 1

We vliegen via Porto naar Azoren. Naar de haven van Ponta delgada op Sao Miguel. En we hebben de boot ‘Victoria’ gevonden hoor! Jeeesus wat een mooie boot en dat is ons huis de komende 11 dagen! Haha wat gaaf dat we hier zijn!! De boot, 4 hutten met elk een badkamer (tje) is geweldig maar is hier aan daar aan een opknapbeurtje toe, geen prinsessen boot zeg maar. We eten tapas in een leuke tent in het stadje en maken kennis met elkaar. De bemanning is leuk denk ik, Harold en Cathelijne , Maartje, Ronald, Ariane en ik en de schipper Jan-Paul. Ik heb een lekker bed en ga slapen. Heb veel zin in morgen!

Dag 2

Lekker geslapen aan boord. We liggen voor in de punt met een groot luik, alsof we in de buitenlucht slapen. Vanochtend na het ontbijt instructies over de boot, beginnen met de veiligheidsinstructies. Dat zijn er veel! Ik merk dat ik het al leer kennen en ik vind ook dat er veel maatregelen zijn genomen om alles zo veilig mogelijk te maken. Daarna boot instructies, alle boten zijn anders. Deze boot is behoorlijk veel groter dan de andere boten waar ik ooit op heb gevaren. We koken nog een lekkere soep en vertrekken tegen een uur of 12. Vandaag gaan we ‘in slingeren’ , wennen aan de boot, hoe snel reageert de boot en wat zijn de procedures voor overstag, bulletaly en reven. Dat is ook bij alle boten anders. Het is echt Azorens weer, wolken blauwe lucht ca. 20graden en windkracht 4-5. We zetten koers naar een klein eilandje voor de kust, daar gaan we omheen en weer terug naar dezelfde haven op San Miquel. 10 nm heen en 10 terug. Het is gezellig aan boord en een soort van relax omdat de boot zo stabiel licht en lekker ruim is. Om 17h lopen we weer de haven in. Een mooie zeildag, superfijn om hier te zijn, heel bijzonder! Nu lekker aan de borrel en vanavond in het stadje eten. Gezellig gegeten en op tijd mn bed in. Morgen gaan we de grootste overtocht van deze week doen, 20 uur varen, we gaan wacht lopen, ik geloof 3 uur op 6 uur af, spannend! Heb ik nog nooit gedaan dus ik denk wel dat ik het ka.

Dag 3

We nemen eerst een duik, heel leuk in een soort natuurlijk bad, in zee in een baai.  Daarna overleggen we het reisplan; we hebben nu nog 9 dagen, waarvan 2 momenten vast staan,  dag 9 moeten we in Horta zijn en dag 11 Terceira. We zijn nu op dag 3. We besluiten vandaag naar Terceira te varen , 95 nm ongeveer 16 uur varen. Ik had ook wel rechtstreeks naar Horta gewild, dat is 26 uur varen, gewoon om dat mee te maken. En ben ook heel okay met Terceira. We hebben er een leuk, leerzaam overleg over, maken een reisplan, inclusief waypoints, beslis momenten, koersen en tijden. We gaan 3 uur op, 6 uur af wacht lopen. Harold en ik worden bij elkaar gezet ( team lawaai), Ariane en Ronald (de wacht na ons) en Cathelijne en Maartje. We lunchen eerst en vertrekken om 15h zodat we rond 7h morgenochtend aankomen in de haven van Terceira, we hebben 99nM voor de boeg. Ik vind het spannend zo midden in de nacht te varen en hoop dat we geen aanvaring krijgen met een walvis! We zijn onderweg, wind neemt wat af. Prachtige zonsondergang, heel relaxed aan boord. Mijn wacht is van 19-22h, we zien een mooie zonsondergang. En een paar keer dolfijnen. De wind zit niet mee, voor onze koers moeten we recht tegen de wind in. Het is overal mega diep dus we maken 2 lange rakken zodat we vaart houden. Om 22h zit mijn wacht erop samen met Harold en ga ik slapen op de bank. Heel leuk dit! Over 6 uur mijn volgende wacht.

Dag 4

Onze volgende wacht is om 04h tot 07h. Ik heb een paar uurtjes geslapen, de boot stampt behoorlijk. Als ik wakker word, voel ik me niet top, beetje zeeziek maar okay. Ik kom buiten in het donker met een geweldige sterrenhemel, we zien de Melkweg. We varen naar de zonsopgang, helaas wordt het bewolkt en komt de zon stiekem op. Ik sleur mezelf door mn wacht en kan gelukkig om 7h nog een dutje doen. Na anderhalf uur slapen voel ik me weer top en zijn we bijna in de haven van Terceira, Terceira heeft 2 havens waar wij in kunnen liggen, we gaan naar Ancra do Heroismo. Een idyllisch stadje. Oud, authentiek alsof je 100 jaar terug stapt. Het is werelderfgoed en het mooiste stadje van de Azoren. Rond 9h lopen we de haven binnen, ben best blij dat we niet nog 10 uur verder moeten.. Na een gezellig ontbijt en een duik bij het idyllische stads strandje ben ik weer helemaal life & kicking! We gaan zo het stadje in. Je kunt hier heel lekker vis eten! Vanavond goddelijk gegeten, bij beira mar san mateo kakelverse vis, de hele tafel vol kreeft en vis van de gril, puur eten. En plaatselijke desserts, heerlijk!

Dag 5

We beginnen met een lekkere duik op het prachtige zwemplekje. Heerlijk wakker geworden, lekker weer, relaxed, heerlijk geslapen, helemaal top. Na een lekker ontbijt op het dek gaan we nu de reis voorbereiden. We gaan vandaag naar de andere haven op Terceira. Het is lekker weer. Op de Azoren heb je elke dag zon, elke dag regen ( eventjes) en tot nu toe elke dag wind, ca 4-5). We varen rond 12h de haven uit, fijn dat we een relaxte start hebben na de grote tocht van gisteren. Ik mag beginnen met sturen en de wind wakkert een beetje aan, echt te gek zeilweer, aan de wind en gaan! Ik haal net de 9.2 knots. Onderweg worden de golven behoorlijk hoog, helemaal tegen het eind. JP zegt dat ze max 1,5 meter zijn, nou echt niet, minimaal 4 meter af en toe. Rond 17:30 lopen we de haven in, na 27 nm. Weer in een mooi stadje. We hebben het gezellig aan boord, JP is een relaxte schipper, duidelijk en ook relaxt. Harold zit vol grappen en grollen en ik lach te hard bijna overal om. Superleuk dat we het gezellig hebben met z’n allen! We liggen nu lekker in de avond zon na de borrel. Maartje staat te koken, we eten aan boord vanavond

Dag 6

Het plan van vandaag is om naar Graciosa te varen, een eiland boven Terceira. Maar het blijkt geen goede plek, de marina is eigenlijk niet toegankelijk met ons schip, dan zouden we in de vissershaven moeten liggen en dat is niet comfortabel tegen een hoge muur. We wijken uit naar Sao Jorge, een lang gerekt eiland in het midden van de Azoren, in totaal 60 nM varen. We vertrekken in de stromende regen, maar als snel wordt het lekker weer. We varen met de melk meid, strak vóor de wind. Heerlijke koers. Het is gezellig aan boord. Op een gegeven moment ligt iedereen te slapen buiten aan boord één stuurman. Heel relaxt. We zien een hele school dolfijnen, die lang voor onze boeg blijven zwemmen en spelen, prachtig!

Dag 5 eind en dag 6

We zijn nog wel even onderweg en Ronald en Ariane koken een heerlijke tomaten/linzen soep en broodjes met Guacamole. We cruisen heel relaxed de avond in richting punt van het eiland van Sao Jorge. Dan is het donker en besluiten we te gaan ankeren (in het donker!) ipv de haven in te lopen. Sowieso leuk om te ankeren één nacht. Het ankeren is best ingewikkeld want het is behoorlijk donker. We zoeken met zoeklicht, kaart, plotter en diepte meter naar de juiste plek. Om 00h zitten we aan een afzakkertje met een voldaan en rozig gevoel van een prachtige zeildag. We missen nu wel de beerenburger of eigenlijk een juttersbitter, dat hoort toch echt op een Nederlands schip. We hebben wel een ananas likeur aan boord, meegelift vanuit de Caribbean, van de geur en de aanblik alleen al val je flauw

DAG 6

‘ s ochtends mn bed uit en dan zo vanaf de boot het water in, dat is voor mij ultiem vakantie gevoel. We ligt in een mooi baaitje, met zicht op de haven op het dorpje en een rots muur met vogels die s ‘avonds een heel apart geluid maken. Na het ontbijt wordt het bij bootje, een rip opgeblazen en lopen het dorpje in om een lekkere koffie en een Pastel de nata  te scoren. We hebben een hoop lol aan boord, we lachen veel en hebben elkaar veel te vertellen, heel gezellig. Vanmiddag is het plan om een stuk te zeilen tussen de eilanden door en dan weer in dezelfde baai voor anker. En het plan is ook om te chillen op het dek in het zonnetje. We gaan voor een wandeling. Een taxibusje rijdt ons naar Topo de Serra op ruim 900 meter en vandaar uit wandelen we een stukje over de top naar de noordkant van het eiland en dan helemaal naar beneden, wandeling van ongeveer 3.5 uur. Hele mooie wandeling, het is zoo groen om ons heen, alles groeit weelderig alsof we in de jungle lopen. We jagen hier en daar een stier/koe met kalf van het pad, ik vind het prachtig. Het stuk langs de kust is bijzonder, met een paar huizen in kleine groepjes bij elkaar, afgesloten van de buitenwereld. Je kunt er alleen met een quad komen. Om 19h pikt de taxi ons weer op in Faja dos Cubres. We gaan rechtstreeks naar het restaurant, daar hebben we het koud buiten op het terras. En lopen naar een restaurant vlakbij, we bestellen allemaal een Portje.. en besluiten meteen 2 flessen in te checken. Voor aan boord, de komende dagen. Het eten is niet te hakken behalve de zeebaars die ik niet heb besteld. Het wordt heel gezellig we lachen ons kapot. Om een uur of 22h gaan we weer met het bij bootje terug naar de Victoria daar maken we de Port soldaat die nog voor de hele week is bedoeld en zingen de nacht in, rond 01h heb ik spierpijn in mn kaken van het lachen en kan ik nog net mn hut vinden.