20 oktober 2019 De start van het 4e rondje Atlantic. CasCais-LasPalmas

24 oktober 2019 vierde dag richting Madeira
We zijn inmiddels aan onze vierde dag begonnen en de sfeer aan boord van de Westwind is uitstekend. We hebben nu 504 mijl achter ons en om 10u30 vanmorgen kregen we land in zicht. Porto Santo wenkt aan de horizon. Onze derde nacht was beduidend rustiger dan de twee vorige. We kregen nog amper 4 knopen wind waardoor de motor aan moest. Tijdens de dag hadden we nochtans de genaker voor het eerst gehesen en dat ging allemaal heel vlot. Gelukkig hadden we meer wind tijdens de eerste twee dagen. De eerste 24 uur hebben we zelfs 190 mijl afgelegd. Bij windkracht 5-6 en halve tot ruime wind gaat de Westwind lekker vooruit. Onze strategie om Sines links te laten liggen en meteen vanuit Cascais naar Porto Santo te varen heeft goed uitgepakt. De elektronica aan boord brengt regelmatig een nieuw weerbericht binnen en zo kunnen we regelmatig controleren of we onze strategie al dan niet moeten aanpassen.

Er heerst een hele leuke sfeer aan boord. Iedereen heeft het naar zijn zin en we leren met zijn allen heel wat bij over het zeilen over langere afstanden. De wachtrotatie van 3 uur op en 3 uur af is best vermoeiend, maar toch staat iedereen altijd op tijd en met heel veel zin klaar om de wacht af te lossen. Er wordt trouwens ook lekker gekookt aan boord en tussendoor staat er altijd iemand klaar om een snack en een kopje thee te bezorgen. Onze eerste poging brood bakken is jammer genoeg niet gelukt. Straks proberen we het opnieuw. Vanavond komen we in Porto Santo aan en daar brengen we de nacht door. Morgen gaat het richting Funchal op Madeira. Vandaar horen jullie weer meer van ons.

20 oktober 2019 De start van het 4e rondje Atlantic. CasCais-LasPalmas
de bemanning Mascha, Jean-Jacques, RensJan, Eric, Peter, Peter, Pabe

Zondag 20 oktober de laatste deelnemers ingevlogen voor onze trip van 12 dagen van Cascais naar de Canarische eilanden . Sommige waren ook al zaterdag aangekomen . 1 zeiler was ook meegevaren de voorgaande week om het schip van La Coruña naar Cascais te varen . Volgens de verhalen een “ indrukwekkende ‘’ tocht.......... Prachtig heftig zeilweer .  Nog niet iedereen was aangekomen , maar we besloten toch om alvast te provianderen . Even los van het zeilplan, om in ieder geval in te slaan voor 5 dagen . Na aankomst van iedereen , 5 personen en de schipper Peter een voorstel rondje. Ook de nodige zeilervaringen uitgewisseld . Al snel een mooi klik tussen mensen met geheel andere achtergronden. Daarna gezellig gegeten in de haven , en peter is begonnen met zijn uitgebreide briefing . Daarna terug naar het schip en een routeplan gemaakt. Uitgebreid alle kaarten, weerberichten, en andere informatie vergaard om tot een veilige, leuke en leerzame tocht te komen. We hebben besloten om op basis van de gegevens koers te zetten naar Madeira . Niet Madeira zelf , maar een klein eilandje er voor genaamd Porto do Santo. vanmorgen nog wat details geregeld en trossen los . Noord westen wind 12/15 knopen . Na wat instructie alle zeilen uit en gaan !!! Gelijk de wachten in laten gaan , drie uur op drie uur af . Prachtige zee en dito weer !!