sardinie

Sardinië

Onze ervaringen van de zeilreis, tegen de klok in, rond Sardinië in de periode eind april t/m eind juni 2023. De weersomstandigheden waren over het algemeen ‘vroeg’zomers warm (23-28 graden Celsius) met zo nu en dan harde wind en flinke onweersbuien.

Algemeen over Sardinië

Sardinië is bijna net zo groot als Nederland en, na Sicilië, het grootste eiland in de Middellandse Zee.  Sardinië kenmerkt zich met een adembenemend landschap. Het eiland is de laatste jaren wel meer toeristisch geworden, maar alsnog kom je in een oase van natuur en rust terecht. Vele eilandjes rondom Sardinië worden nog steeds gebruikt door lokale boeren voor hun vee. De bijna 2000 kilometer lange kustlijn van het eiland is aan de noordoost- en oostkust zeer rotsachtig met prachtige granietformaties. Het eiland Sardinië is zeer aantrekkelijke met prachtige landschappen, indrukwekkende steden met vele historische kerken en basilieken. Het heeft vele haventjes, zeer mooie stranden en is omringd door kleine eilandjes. Het klimaat op Sardinië wordt omschreven als maritiem en subtropisch. Dat houdt in dat Sardinië beschikt over lange en droge zomers. In de winter is er sprake van een mild en vochtig klimaat. In de herfst en de lente ligt de gemiddelde temperatuur tussen 14 en 20 graden Celsius, in de zomer ligt de temperatuur in het kustgebied rond de 30 graden en in het binnenland kan de temperatuur zelfs oplopen tot wel 40 graden Celsius. De maestrale zoals de Italianen de wind noemen die over Sardinië heen waait zorgt voor een aangenaam klimaat. Maar net als op de Balearen (Spanje) kan het weer snel omslaan.

Er zijn vele mogelijkheden om met een veerboot vanuit Spanje, Frankrijk en Italië met de auto naar Sardinië te reizen. Om met het vliegtuig naar Sardinië te reizen, kunt je tegenwoordig voor relatief weinig geld met een low budget airline naar Sardinië vliegen. Vanuit Nederland vertrekken dagelijks verschillende vliegmaatschappijen op de luchthavens van Alghero, Cagliari en Olbia.

 

Alghero


Alghero is een prachtig middeleeuws stadje, in het noordwesten van Sardinië. De geschiedenis gaat terug tot de 11e eeuw, en het oude stadscentrum bestaat uit een wirwar van geplaveide straatjes die worden geflankeerd door prachtige arbeidershuizen, kerken en stadspaleizen. Alghero is een mooie dankbare bestemming om aan te varen vanuit Spaanse Balearen of de regio Catalonië. Het toegankelijke havengebied kent een aantal goed geoutilleerde havens.

Bosa



Bosa is een kleurrijk vissersdorpje waar de tijd lijkt stil te hebben gestaan. De smalle straatjes, pastelkleurige huisjes en de haast voelbare geschiedenis geven Bosa een uniek karakter. Het dorpje ligt aan de westkust van Sardinië, vlakbij de stad Alghero. Het is gebouwd aan de voet van Castello Malaspina, een kasteel op een heuvel. De rivier Temo loopt dwars door Bosa. Om Bosa aan te varen moet je deze rivier een klein eindje opvaren.

Golfo di Ortisano – Capo San Marco
Capo San Marco is de noordpunt van de Golf van Ortisano. Achter deze ‘Capo’ kun je in het kraak heldere water van dit beschermde natuurgebied een mooringboei oppikken tegenover de ruïnes van de nederzetting Tharros uit de 8e eeuw na Christus.

Golfo di Gonnessa - Pan di Zucchero

Vanuit de suggestieve schilderachtige omgeving van de kust van Iglesia, in het uiterste zuidwesten van Sardinië, lijkt een enorme suikerachtige kluit midden in zee te zweven. Het is Pan di Zucchero; één van de meest indrukwekkende en spectaculaire natuurlijke monumenten van het eiland. Met een indrukwekkend uitzicht op Pan di Zucchero is het ‘magisch’ ankeren tegenover het Unesco erfgoed Porto Flavia. Deze bijzondere locatie van een verlaten mijncomplex is een uitgehouwen haven in de kalkstenen rotsen recht boven zee.

Portoscuso

Portoscuso werd eind 16e eeuw gesticht tijdens de Spaanse overheersing. Het ligt aan de zuidwestkust van Sardinië en groeide uit tot een mooi en gezellig stadje. De belangrijke commerciële haven wordt beschermd door een 16e eeuwse toren in tufsteen en trachiet. Het stadje ligt op een heuvel en biedt prachtig uitzichten. Bij het aanvaren van de haven is het goed uitkijken voor visnetten.

Carloforte

Carloforte is het enigste stadje op het eiland San Pietro voor de zuidwestkust van Sardinië. Het heeft door zijn afgelegen ligging zijn authentieke karakter weten te behouden en staat op de “I Borghi Piú Belli d’Italia”(de mooiste stadjes en dorpjes van Italië). Nu wonen er ongeveer zesduizend mensen in Carloforte. Dit staat ongeveer gelijk aan alle inwoners van het eiland San Pietro. Logisch want er zijn geen andere dorpen of steden op her eiland. De inwoners van Carloforte komen oorspronkelijk uit Genua, die via een omzwerving op het eiland terechtkwamen. Het sfeervolle en beschutte havengebied van Carloforte kent een aantal jachthavens. De meeste jachten die vanuit de Balearen vertrekken en koers zetten naar het zuidoosten kiezen Carloforte vaak als eerst volgende bestemming.

Baai Porto Pino

Een prachtige plek om te ankeren in kraakhelder en azuurblauw water tegenover een adembenemend langgerekt strand met ongerept wit zand. De magnifieke witte duinen als pittoreske achtergrond maken deze plek als één van de mooisten van Sardinië.

Cagliari

De hoofdstad van Sardinië is Cagliari, tevens de grootste stad van het eiland, ligt helemaal in het zuiden van Sardinië. Bezienswaardigheden zijn de Cattedrale di Santa Maria, het Romeinse amfitheater en het prachtige oude stadscentrum, dat is gelegen op een heuvel. Vanaf de Torre di San Pancrazio, de hoogste toren van de stad, heb je een geweldig uitzicht over de stad en de haven. En ook deze mooie stad kent een havengebied met daarin een flink aantal jachthavens en haventjes van luxe tot eenvoudig.

Porto Corallo

De naam doet denken aan koraalkolonies, die hier sinds de oudheid werden geoogst. Het strand van Porto Corallo is een uitgestrektheid van middelkorrelig grijs zand, kleine steentjes en schelpen, omgeven door mediterraan groen dat zich uitstrekt tot aan het strand. Een Spaanse toren uit de 16e eeuw domineert de kust en werd gebouwd om de vloten van Saraceense piraten te spotten die de zuidoostelijke kust plunderden. Vanaf de toren, die 14 meter hoog is, kun je een adembenemend uitzicht bewonderen. Porto Corallo heeft een moderne toeristenhaven met alle voorzieningen voor een aangenaam en zorgeloos verblijf.

Santa Maria Navarrese

Santa Maria Navarrese in de golf van Orosei is een betoverend stadje met romantische straatjes? De kerk van Santa Mariavan Navarra , daterend uit de elfde eeuw, en de Spaanse toren , gebouwd in de zeventiende eeuw, vertegenwoordigen de historische herinnering aan de stad. Over de stijle kalkstenen kliffen zijn prachtige hiking-routes uitgezet met fantastische uitzichten onder andere op de moderne jachthaven.

Baai Cala Luna

In de baai van Cala Luna lig je, verborgen tussen hoge rotsen en steile kliffen, voor anker voor één van de mooiste stranden van Sardinië. Het is een prachtig wit zandstrand, liggend aan een lagune, waar ook nog eens grotten te vinden zijn. Cala Luna is alleen met een boot of na een lange wandeling te bereiken.

La Caletta

La Caletta betekent "kleine haven". Het sfeervolle vissersdorpje wordt gedomineerd door de aanwezige haven, de prachtige natuur, azuurblauw water en mooie stranden. Het eerste stuk van de havenmuur is een waar kunstwerk.

Isola di Tavolara

Het eiland Isola di Tavolara (betekent ‘Tafelberg’) is een opvallende verschijning tegenover de Golf van Olbia en een prachtige ankerplek. Rond 1700 heeft de familie Bertoleoni per boot de oversteek gewaagd vanuit Genua. Ze namen hun intrek op het onbewoonde eiland. De Bertoleoni’s werden geitenhoeders zodat ze in hun behoeften konden voorzien. Tot op de dag van vandaag leven er vele wilde geiten op het eiland. De familie leefde jaren ongestoord op het eiland. Toen kwam in de 20e eeuw de koning van Sardinië op bezoek. Het hoofd van de familie, Carlo Bertoleoni, heeft zich toen voorgesteld als de Koning van Tavolara. Deze zelfbenoemde titel is vervolgens overgenomen door Queen Victoria van Engeland, die hem officieel heeft erkend. Op Buckingham Palace in London is in de fotocollectie van alle koningshuizen van de wereld ook een foto te vinden van de Koninklijke familie van Tavolara. Daarmee is Isola di Tavolara het kleinste koninkrijk ter wereld. De laatste directe afstammeling van koning Carlo is in 1993 overleden. Maar de andere erfgenamen van de familie Bertoleoni zijn nog steeds eigenaar van een deel van het eiland en runnen de enige twee restaurants op het eiland.

Olbia
Olbia is een interessante, historische stad met veel cultuur en vertier. De stad vormt met haar grote haven en moderne vliegveld een belangrijke toegang tot het eiland. Vele vakantiegangers zullen hun vakantie op Sardinië dan ook hier beginnen. De belangrijkste verbindingswegen van het eiland lopen langs Olbia.

Costa Smeralda
Kristalhelder water, ontelbare baaien en unieke granieten rotsformaties die zijn uitgeslepen door de wind maken de Costa Smeralda samen met geurige aanwezigheid van Mediterrane bloemen en planten tot één van de mooiste natuurlijke omgevingen ter wereld. In de jaren zestig van de vorige eeuw werd de Costa Smeralda ontdekt door een groep investeerders. Tezamen kochten zij de kuststrook tussen Portisco en Baia Sardinia met een lengte van ongeveer 55 kilometer. De groep heeft het ongerepte landelijke kustgebied omgebouwd tot een populaire en erg prijzige vakantiebestemming voor de internationale jetset.

La Maddalena-archipel

Een ongerepte eilandengroep in het noorden van Sardinië. Het heeft ruim 180 kilometer kustlijn en bestaat uit zeven grotere en 20 kleine eilanden. Deze eilanden behoren allemaal tot het nationaal park van de Maddalena archipel. Rond deze ongerepte stukjes land in de Middellandse Zee zijn vele kleine, beschutte ankerbaaitjes. Daarvoor is wel een vergunning nodig die je online kunt kopen voor een dag, week, maand of jaar.

Santa Teresa di Gallura

 


Santa Teresa Gallura is de plaats op Sardinië het dichtst bij de kust van Corsica ligt. De afstand bedraagt nog geen 15 kilometer en vanuit de haven van het stadje is dan ook duidelijk de rotskust van Corsica te onderscheiden. Na de middeleeuwen werd de regio een toevluchtsoord voor piraten, avonturiers en smokkelaars. Om een einde te maken aan de teloorgang van deze mooie kuststrook greep Koning Vittorio Emanuele I rond 1800 in. Hij liet het dorp Santa Teresa bouwen en heeft zich in de loop der tijd ontwikkeld tot een internationaal geliefde badplaats met een mooie moderne jachthaven.

Isola Rossa


De noordelijke kustplaats Isola Rossa in het noord Sardinië, met uitzicht op het gelijknamige eiland, was ooit een oud vissersdorp. Inmiddels is het omgetoverd tot een pittoresk vakantiedorp met een klein, liefelijk jachthaventje waarvan de rode granieten kliffen de naamgever zijn. Direct naast het haventje is het prima ankeren met een prachtig uitzicht vanuit de kuip op de zonsondergangen.

Castelsardo


Castelsardo is een kleurrijk middeleeuws burchtstadje met het kasteel dat over haar waakt. In het middeleeuwse centrum stap je echt even terug in de tijd, met dank aan de wirwar aan smalle, schaduwrijke straatjes aan de voet van het kasteel en binnen de oude vestigingsmuren. Het heeft een goed geoutilleerde jachthaven.

Porto Torres


Porto Torres heeft een belangrijke haven. Er is een veerverbinding met Frankrijk (Marseille, Toulon) en Spanje (Barcelona). Er is er een marina oostelijk van de haven. Supermarkt Lidl is dichtbij. De stad wordt gedomineerd door de industrie en blinkt niet uit in schoonheid?

Stintino


Op het meest noordwestelijke puntje van Sardinië ligt het oude vissersdorpje Stintino tussen twee baaien. De romantische natuurlijke haven, de vissershuizen, boten en visrestaurants geven alleen al een mooi plaatje - maar Stintino staat vooral bekend om één ding: het beeldschone strand van La Pelosa is het mooiste strand van de Middellandse Zee!

Isola Asinara

De naam Asinara komt van Asino, wat ezel betekent. Het is daarom niet gek dat dit eiland, gelegen in het noordwesten van Sardinië, bekend staat om de ezel. Niet zomaar een ezel; op het eiland lopen albino ezels je in het wild voorbij! Tegenwoordig is het eiland een beschermd natuurgebied maar vroeger was het een gevangenis, dit maakt het eiland van Asinara zo speciaal. Deze gevangenis kan nog steeds worden bezocht.