Spanje en Biscaye

De Golf van Biscaye
De golf van Biskaje is een vaargebied met een zeer bijzonder karakter. Enerzijds door de vorming van de aardbodem, en anderzijds door de geografische locatie. Zuiden en Westelijke winden vanaf de oceaan worden hier opgevangen door het vaste land van Europa. De golf van Biscaye heeft een diepte variërend van 4000 meter tot honderd (en uiteraard ook ondieper langs de kust). Daarom blijft de oversteek van de golf van Biscaye spannend. We maken allerlei weertypen mee, maar ook de combinatie tussen wind en het stroompatroon maken dit gebied uitdagend om te varen. Daarom maken we een planning waarin het weer een belangrijke rol speelt.

La Coruna.
Eenmaal na de oversteek lopen we wellicht La Coruna aan. Een zeer mooie karakteristieke plaats. Boven op de berg bij Lacoruna staan ook hier de grote keltische stenen in een kring. Zoals je dat ook bij Bretagne, ZW-Engeland en -Ierland tegenkomt.

Impressie met mogelijke havens op de routeDe Ria's zijn de drie prachtige diepe inhammen van de spaanse kust Ria Muros, Ria Arousa en Ria de Pontevedera.

Het is enigszins vergelijkbaar met Bretagne, maar het grote verschil is dat berekenen van getijde nauwelijks het resultaat heeft dat je voor ogen hebt. De factoren getij en verval spelen een rol maar lokale bekendheid geeft hier belangrijke inzichten.

Ze zijn van een paradijselijke schoonheid. Kleine havenplaatsjes soms met een rijke historie. Ankerbaaien om te overnachten, zwemmen of met een bootje naar de wal varen. De Spaanse keuken alleen al is een reden om die kant op te gaan. Het is een bijzonder plezierig gebied om te varen.

Spaanse Ria Isla Cies
Cabo Finisterre
Cabo Finisterre

Finistere
Bij Finistere eindigt voor velen de Europeesche voettocht naar Santiago de Compostela. Vanuit de haven is het een mooie wandeling naar de vuurtoren De echte wandelaars  verbranden hun schoenen .

Vigo
Is een grote plaats waar je de sfeer en bouwstijlen uit de tijd van Franco nog wel terug ziet.

Baiona
Een middeleeuwse zeer sfeervolle Spaanse stad aan de grens met Portugal met talloze kleine steegjes en barretjes.

Porto
Het voor havenplaatsje Leixoes is al de deur naar het achterland. Een leuk klein stadje met restaurantjes in even zo karakteristieke huizen aan de rivier Rio Douro met uitzicht op de schepen die de port vervoerden in tonnen.

Isla Berlinga
Het eiland Berlengas ligt 15 km uit de kust van Peniche en 50 zeemijlen Noord van Cascais. Een natuurreservaat (World Biosphere Reserve). Er is geen toegang tot alle hoeken van het eiland, maar een pad van 2 km waar je een groot deel van kunt wandelen en genieten.
Visiting Berlengas (Guide) – Portugalist

Lissabon
Vanuit Cascais een half uurtje met de trein, of 15 zeemijlen over de Taag. Het rijke -maritieme- verleden van Portugal zie je hier overal terug. Statige monumentale gebouwen, vaak in verval, maar dat geeft juist charme en een unieke sfeer. Houd je van zoet? Dan even langs ‘Pasteis de Belém’, vlakbij de jachthaven Belém, voor de allerbeste Pastel de Nata (custardtaartje) van Portugal. Gek op zee en geschiedenis? Dan tref je in het Museu de Marinha wereldwijd een van de mooiste collecties over zeevaartgeschiedenis.

Cascais en de baai
In dit stijlvolle kuststadje aan de monding van de Taag vind je de grootste jachthaven van de Portugese Rivièra. Vanuit deze ‘Marina de Cascais’ is het maar een klein stukje lopen (15 minuten) of varen langs de kust naar de Boca do Inferno. Kalkstenen rotsformaties waar door eeuwenlange erosie gaten in de rotsen zijn ontstaan waardoor nu ‘duivelse’ geluiden te horen zijn. De baai kan druk zijn met allerhande watersporters, zo zagen we zelfs een SUP-yoga klas op zee!

Vaar je verder naar het zuiden? 

Sesimbra
Compacte haven met ruim 200 plaatsen plus genoeg gelegenheid om te ankeren. Ideale uitvalsbasis voor een zoektocht naar fraaie, ingesloten strandjes, waar je met de dinghy zó bent. Wandelen kan volop in het natuurpark Parque Natural da Arrábida dat grenst aan zee en de bergen. Tegenover het strand Praia do Portinho ligt een klein eilandje, Pedra da Anixa dat een zoölogisch reservaat herbergt onder water: maskers en snorkels mee.

Sines
Tegenwoordig wonen er ongeveer 15.000 mensen in dit gezellige havenstadje met prachtige ankerbaai. Geboorteplaats van zeeheld en meesternavigator Vasco Da Gama. De ontdekkingsreiziger die als eerste de wereld rond zeilde en daarmee bewees dát ze rond is. In het kasteel dat je vanaf zee ziet liggen, is Da Gama geboren. Sines is van oorsprong een klein vissersdorpje, maar door de opkomst van het toerisme en de industrie is dit sterk veranderd. De grootste bezienswaardigheid van het pittoreske dorpje is het middeleeuwse kasteel, dat boven de baai is gebouwd. Tegenwoordig kun je de ruïnes van het kasteel nog steeds bezoeken.

Cabo de Sao Vicente bij Sagres
In de buurt van Sagres ligt misschien wel de meest tot de verbeelding sprekende plek van Zuid-Portugal: de Cabo de São Vicente. De meest zuidwestelijke kaap van Europa. Totdat Da Gama zijn reis naar India maakte, werd gedacht dat deze kaap het einde van de wereld was. Leuk om even bij dat wereldbeeld stil te staan. Bovenop natuurlijk een vuurtoren (voorheen een fort) die je kunt bezoeken en waarvandaan je beide kuststroken kunt zien. Iets verderop ligt het 16e -eeuwse fort ‘Fortaleza de Sagres’ dat een cruciale rol speelde in de tijd van de grote Portugese ontdekkingen. De zee die westelijk van Sagres zeer woelig is, wordt kalmer naarmate je meer richting het oosten vaart.