Scandinavië

Zeilen in Scandinavië is een bijzondere belevenis.
In de zomer wordt het nauwelijks donker en kan je heel lang van de schemering genieten. Je ontmoet hier vooral kustvaart, postboten en vissersboten die ook allemaal hun weg vinden door het nautisch labyrint. Vuurtorentjes en allerlei andere bakens helpen daar bij. De kleine dorpjes, ankerplaatsen en steden zijn pareltjes verscholen tussen de rotsen. Om daar met je zeilboot rond te varen en de kust te verkennen is een traktatie maar ook volop uitdaging voor de (ver)gevorderde zeezeiler. Daarnaast voeg je het zeilen er aan toe en je creëert een “once in a life time experience”. De bevolking is zeer vertrouwd met water en ook heel gastvrij. En verse vis? Nooit ver weg. Daar met je zeilboot rondvaren en de kust verkennen: een traktatie maar ook volop uitdaging voor de (ver)gevorderde zeezeiler.

Bekijk de zeiltrainingen in Scandinavië in 2023 met trainingen en zeemijlen voor RYA of CWO.
Die worden hier verder onder globaal beschreven.
23490: Harlingen - Kiel. vr-23-jun-20:00 zo-2-jul-14:00 Aanbieding van € 1195 voor € 995
23491: Kiel - Kopenhagen. zo-2-jul-14:00 zo-9-jul-15:00, niet beschikbaar
23492: Kopenhagen - kristiansand. zo-9-jul-15:00 do-20-jul-10:00 Aanbieding €1595 voor € 995
23493: Kristiansand - Bergen. do-20-jul-15:00 zo-30-jul-10:00, niet beschikbaar
23494: Bergen - Esbjerg. zo-30-jul-15:00 do-10-aug-10:00, Aanbieding €1595 voor € 995
23495: Esbjerg - Harlingen. do-10-aug-10:00 zo-20-aug-16:00  Aanbieding 1195 voor € 995


Routes die de zeezeilers varen van Kristiaan Sand tot aan Bergen en vise versa Esbjeg
De Noorse zuidkust
(Sørlandet) ligt op ongeveer 320nm vanaf Harlingen. En wat minder mijlen vanuit Kopenhagen.
Wat afstand betreft maakt het weinig uit of je aan de Noorse Zuidkust een van de mooie plaatsen als Mandal, Farsund, Kristiansand of Flekkefjord aanloopt, een comfortabele oversteek is voor ons belangrijker dan de bestemming. Voor veel mensen staat Sørlandet bekend als een heerlijk beschut vakantie gebied, met veel haventjes en eilanden en stabiel weer. Voorbij Hidra, maar West van Kaap Lindesness verandert het karakter. De kust wordt ruiger, minder beschutting voor weer, wind en zeegang en weinig eilandjes of baaien. Er zijn ook veel minder (Noorse) watersporters. Het eiland Hidra en omgeving is prachtig, met een mooie mix van havens en ankerplaatsen. Bij de aanloop van Flekkefjord ligt een mooie ankerbaai. Met stabiel weer een prima alternatief voor een haven!


Noorwegen is een bijzonder mooi en vaak verrassende vaargebied met een indrukwekkende natuur. Ruwe bolster, maar toch ook een blanke pit. Woeste kustlijnen, uiteraard de diepe fjorden maar ook kruip-door-sluip-door langs allerlei eilandjes. Oude geologie en rotsformaties die uitgesleten zijn door gletsjers, water en wind. De buitenkant van de kust heeft – ook bij goed weer - onstuimige zeeën. “Vlak bij Bergen bevindt zich de Sognefjord en zuidelijk de Sunnhordaland- en de Hardanger Fjord. In de Sognefjord zeilen is een buitengewoon aparte ervaring, wetende dat we in de langste en diepste fjord van  Noorwegen zijn. We varen in de 111 mijl lange fjord in een adembenemend landschap tussen de hoge bergen, het hoogste punt is 1800 meter, het diepste 1300 meter onder de zeespiegel. Ook wel bekend als de Noorse Riviera heeft de zuidkust van Noorwegen het meest vriendelijke klimaat in het land, maar ook een uniek landschap met karakteristieke idyllische huisjes in beschutte baaien, duizenden kleine eilanden, rotsen en riffen net uit de kust”. Avontuurlijk zeilen langs de kust van Noorwegen, zweden en Denemarken en soms een  oversteek van 1-2 dagen, een reeks mooie mijlenmakers!
De Noorse Zee – beter: Atlantische Oceaan – regeert hier. De binnenwateren zijn vaak rustiger met peilloze diepten. In de fjorden is de wind vaak variabel en soms onvoorspelbaar. Voorts heeft de zuidwestkust van Noorwegen nauwelijks getijden. De vaarafstanden zijn soms groot, maar ook afwisselend. In de zomer wordt het nauwelijks donker en kan je heel lang van de schemering genieten Ga je mee op een zeilreis vol ontdekkingen? Waar je indrukwekkende natuur kunt spotten en verse vis kunt eten in pittoreske vissersplaatsjes?  We kunnen met gerust hart zeggen dat Noorwegen de allermooiste kust ter wereld heeft. meer dan 1000 meter stijle & hoge bergen.Navigatie
Je reisvoorbereiding, masterplanning en navigatie moeten écht goed op orde zijn. Tochten en havenaanlopen moeten zorgvuldig en in detail voorbereid worden.
Pilots en kaarten op tafel, uitzoekwerk. Lang niet alles is er vanzelfsprekend dus je moet ook in alternatieven en opties blijven denken. De meteo kan je onderweg ineens toch verrassen. Tijdens de tocht is zeer actieve en anticiperende navigatie meer regel dan uitzondering. Zeilhandelingen en navigatie moeten je al goed in de vingers en het hoofd zitten.

CAM RACE
Soms doen we mee met de De Colin Archer Memorial Race. De C.A.M.R. wordt sinds 1982 om de twee jaar gezeild en staat bekend als ideale manier om het schip snel van Lauwersoog richting Larvik in zuidoost Noorwegen te varen. Eenmaal in Larvik vindt een warm onthaal plaats. De afstand is ongeveer 365 zeemijl.  De volgende C.A.M.R. start in juli.

De Zweedse westkust
Is niet zonder reden bezig om naam te maken vanwege zijn geweldige schaaldieren zoals de zeekreeft, oesters en garnalen. De stad Göteborg en haar met sterren bekroonde restaurants tot aan het zomerplaatsje Smögen en verder, kun je genieten van de smaak van West-Zweden. Voor de kust ligt de westelijke archipel, bestaande uit ruim 1000 eilanden – van eenzame roze granieteilanden en riffen tot het ‘jachtrijke’ en uitbundige Marstrand met zijn regatta’s en beroemde fort Carlsten. De zeil- en vaarscene is sterk ontwikkeld in Zweden en langs de hele kust vind je talloze (jacht)havens. Wanneer we rust zoeken zetten we koers naar de natuurreservaten van de Kostereilanden en het beschermde zeelandschap Koster Havet.

Denemarken
vanuit Esbjerg duik je al het Deens Wad op. Een kusttocht naar het eiland Helgoland en dan weer langs de eveneens bijzondere eilanden Noorderney of Borkum prachtige kust.Deze zeiltocht zal niet een rechte lijn zijn. Het is een spel van beslismomenten en anticiperen op veranderingen in de weersomstandigheden.Specifiek voor dit gebied zijn de aanlopen van de vele zeegaten naar de Duitse Waddeneilanden, De route boven de Duitse Waddeneilanden staat bekend als de lastige maar ook boeiende vaarweg met het netwerk van verkeersscheidingstelsels naar de Oostzee.

Je kunt je thuis eventueel al voorbereiden met boeken/pilots (niet verplicht):

 • Vaarwijzer Scandinavië en de Oostzee, René Vleut, 2018
 • Norway, Judy Lomax, 4th edition, Imray, 2022 (Engelstalig)
 • Norwegian Cruising Guide, Vol. 1 8th edition, 2017 (Engelstalig). Algemene vaarinformatie voor geheel Noorwegen, geen details voor het vaargebied.
 • Norwegian Cruising Guide Vol. 2. 2021. (Engelstalig) Swedish West Coast and Norwegian Coast up to and including Bergen.

Vervoer:

Naar kiel rijden we met een huurbus
Op kopenhagen onderzoeken of een huurbus kan rijden Maar vliegen kan ook.

Kristiansand ligt aan de Zuidkust van Noorwegen.

 • Veerboot Holland Norway Line vanaf Emden, vaartijd ca. 18 uur. Vanaf Station Groningen een shuttle service van HNL die aansluit op de veerboot. (Veerdienst HNL vanuit Eemshaven is eind maart 2023 gestopt).
 • Luchthaven Kristiansand (Kjevik). Vluchten van KLM (direct, 2x per dag, prijzig) en SAS (via Oslo of Kopenhagen).
 • Veerdienst Hirtshals (Denemarken) – Kristiansand. 2 maatschappijen met meerdere afvaarten. Hirtshals is echter met openbaar vervoer (lokale trein) slecht bereikbaar.
 • Luchthaven Oslo en trein naar Kristiansand.

Vanaf Bergen

 • kun je de trein nemen naar Kristiansand en vanaf daar weer de veerboot naar Nederland terug.
 • Vliegen met KLM. 4 directe vluchten per dag
 • Vliegen met SAS, overstap in Oslo of Kopenhagen.

Naar Esbjeg rijden we met oeen huurbus.