Schotland

Schotland kenmerkt zich door fantastisch mooie en ruige kusten waar de kapen imposant de lucht in steken, desolate vuurtorens, snel wisselende luchten, rustige vissersdorpen en de stokerijen.

Schotland telt ruim 180 bewoonde- en ongeveer zeshonderd onbewoonde eilanden. De meesten liggen voor de Noord- en erg grillige Westkust. Als in Europa nog ongerepte wilde natuur bestaat, dan is het wel op de eilanden aan de Schotse Westkust en de Hebriden. Zo'n 40 mijl ten westen van het vaste land ligt de eilandengroep de Outer Hebrides, zoals bijvoorbeeld Barra en Saint Kilda. Dichterbij liggen de Inner Hebrides, zoals Skye en Mull en meer noordelijk natuurlijk de Orkneys. De stroomsterkte kan tussen de bovenkant van Schotland en de Orkneys aanzienlijk oplopen, omdat het tij zich hier vanaf de oceaan doorheen moet persen op weg naar de Noordzee.

Behulpzame havenmeesters wachten ons op en we varen op diepblauw water met de Schotse Hooglanden op de achtergrond. Schotland is een beeldschoon zeilgebied, vaak verlaten water, waar nog nooit iemand geweest lijkt te zijn. Vooral in het noordelijke deel van dit vaargebied zijn minder havens te vinden, maar veel mooie baaien om te ankeren. De steden zijn gemoedelijk. Wanneer we Edinburgh aanlopen verrijst het Edinburgh Castle en al van verre is het voor ons een ideaal peilobject. Het stadsbeeld wordt bepaald door 16e en 17e eeuwse gebouwen. De stad kent talloze bezienswaardigheden en cultuurschatten met een grote reputatie. Het hele jaar door zijn er festivals in Edinburgh en in de stad zijn talloze pubs, cafés en clubs.

Inverness, Oban en Edinburg zijn gezellige steden met allemaal hun eigen authenticiteit. Tijdens het zeilen in Schotland komen we vaak dolfijnen tegen en vinden we overal wel weer een traditionele pub met doedelzak en Schotse klederdracht.

Whitby De resten van Whitby Abbey en St. Mary's Church getuigen van de grootsheid vanaf de Angelsaksische periode tot aan het begin van de 20e eeuw. Er staat een standbeeld van de ontdekkingsreiziger James Cook. Jaarlijks Folkfestivals kleuren het geheel op.

Foto: Holy islands