Meest gestelde vragen

Op welk niveau kan ik instromen?

Uw instroomniveau is uiteraard afhankelijk van uw kennis en ervaring. U kunt instromen op uw eigen niveau. Wij kijken daarbij bijvoorbeeld naar de afgelegde zeemijlen, vaargebieden, weersomstandigheden en uw rol aan boord. Onze cursussen worden vanuit de basis opgebouwd d.w.z. dat elke vervolgcursus iets toevoegt. Het is handig om voordat u zich inschrijft een afspraak met De Zeezeilers te maken, zodat uw niveau goed ingeschat kan worden.

Hoe lang duurt een cursus of de opleiding?

Een standaardcursus duurt 5- 6 dgn. Elke cursus is een afgerond geheel en kan los gevolgd worden. Maar u kunt ook een traject volgen van bijvoorbeeld enkele praktijktochten en eventueel een aanvullende theoriecursus.

Hoe bepaalt u wanneer ik CWO-niveau I of II heb?

Gemiddeld duurt het halen van CWO-niveau I zes dagen en CWO II zeven dagen na CWO I. Maar dit is altijd maatwerk Gedurende de cursus houdt de instructeur uw vorderingen bij op een leskaart. Deze wordt besproken in evaluaties. Als u kiest voor meerdere korte cursussen gaat de nieuwe instructeur verder met de af te tekenen punten van uw niveau. Deze worden sinds 2021 digitaal ook voor jou zichtbaar bijgehouden.

Wanneer kan ik afronden op CWO-niveau III of IV zeezeilen?

Heel belangrijk is dat u voldoende ervaring en kennis heeft opgedaan. Hierin kunt vrijelijk oefenen en liefst veel fouten maken om van te leren. Dan is dit een leuke stap om te doen en waarin u veel zult leren.

Als u bent klaar voor een examen zal de instructeur u in de diverse rollen bekijken of u de vaardigheden beheerst en de verantwoording kunt dragen voor het vereiste niveau, Dat is in de rol van schipper met alle overzicht maar zeker ook in de vaardigheden als navigator op een kusttocht en de vaardigheid met diverse zeil- en motormanoeuvres of bijzondere verrichtingen.

U doet dat na overleg met ons of op advies van uw schipper. In een training met buitenlandse bestemming spreiden we dit over een aantal momenten uit. Op een afzonderlijk examen wordt dat over een afgebakende tijd bekeken. In beide gevallen moet over de hele linie voldoende worden beoordeeld. De instructeur verliest bij de beoordeling uw vorderingen uit de voorafgaande trainingsdagen niet uit het oog.

Gemiddeld kan worden gezegd dat een afstemming voor voor niv III zeezeilen een periode van acht uur staat.  Voor niv IV zeezeilen is inclusief een presentatie van een langere tochtplannning van 24 uur. Dat wil overigens niet zeggen dat er ook 24 uur wordt doorgevaren. De minimale eisen zeggen iets of u klaar bent voor een examen. CWO eisen

CWO of RYA

In de PDF van de CWO eisen kunt u ook de kruisverbanden lezen. Als Nederlandse vaarschool hanteren we een kwaliteitseis die ook wordt gecontroleerd door het CWO. Hiermee heeft een certificaat waarmee u overal een schip kunt huren. Zit u op een hoog niveau, profssioneel dan vraagt men in het buitenland  daarnaast nog wel naar een Yachtmaster certificaat. Dat staat gelijk aan het CWO IV.  Uw opleiding en adequate ervaringsmijlen maken is geheel universeel en als u zover bent kunt de laatste fase een training waarin we het nautische deel in het engels doen om u voor te bereiden voor yachtmaster examen. Op gezette tijden organiseren we een RYA Yachtmaster coastal en offshore examen.

Wat is het verschil tussen certificering CWO kajuitjacht en CWO zeezeilen?

De CWO heeft eisen geformuleerd die de niveaus van vaardigheid beschrijven. De Zeezeilers werken met de CWO-niveaus zeezeilen. Desgewenst geven we ook kajuitbootcertificaten uit.

De CWO kent een aanmerkelijk verschil tussen de zeezeil- (zz) en kajuitlijn (kj). Dat betreft vooral het vaargebied (binnenwater, getijdenwater, open zee), en de vaardigheden die daarbij worden verlangd. De instructeurs zi-A-zeezeilen zijn daarvoor opgeleid en begeleiden u door alle fases van uw opleiding. In het begin lijken de cursussen zeezeilen en kajuitjachtzeilen op elkaar. De opbouw van zeezeilcursussen bereiden u voor op latere wensen.

Kruisverbanden: Met de aantekening CWO II kj kunt u bij ons instromen in de gevorderdenopleiding zeezeilen ( CWO II zz). Met CWO III kj kunt u instromen bij de gevorderdentrainingen (CWO II of III zz). www.cwo.nl.

Wat is het aantal deelnemers en hoe is de samenstelling van de groep?

Op een cursus streven we naar minimaal 3 deelnemers, maximaal 6 deelnemers op de Centurions. Wordt er op de grotere DehlerHanse 44 en gevaren en op verdere afstanden kunnen er incidenteel 7 deelnemers mee.
Op Avontuurlijke zeilreizen varen we op de grotere DehlerHanse 44. (10-12 slaapplaatsen). Hier streven we ook naar zes deelnemers en maximaal zeven deelnemers waarin iedereen een eigen taak en rol heeft. Op sommige trips zelfs meer denk aan Oceaantochten, wedstrijden en wedtrijdtraining is dat aantal meer ( aantal staat dan bij de reis).  We varen met één instructeur (voor trainingsdoeleinden of omdat de tocht dat vraagt soms twee).
De deelnemers voldoen ongeveer aan het volgende profiel. Bij de reis zelf staat duidelijker wat we aan deelnemers verwachten 
• Actieve en avontuurlijke zeilers
• Zeilers die nieuw vaargebied willen verkennen
• Zeilers die zich willen verdiepen in de vaardigheden
• Inschrijvingen zijn meestal individueel
• Leeftijden variëren, gemiddeld 25- 50
• Gemiddeld man/vrouw 60/40

Door te varen in een wachtschema en u dus afwisselend de rollen aan boord (navigator, roerganger, dek, etc) vervult, kunt u adequaat ervaring opdoen. Manoeuvreercursussen hebben maximaal vier deelnemers.

Zijn de zeezeilopleidingen voor alle leeftijden?

De cursussen van De Zeezeilers zijn bestemd voor volwassenen.

Komt het voor dat de sfeer aan boord tijdens een reis minder is?
Alle deelnemers stappen met hetzelfde doel aan boord: zij willen zich bekwamen in het zeezeilen. Door te varen in een wachtschema ontstaat rust en ruimte aan boord om veel te oefenen en heeft ieder een moment voor zichzelf. De instructeur is zich ervan bewust dat het zeezeilen een belangrijk sociaal aspect in zich heeft. Er is naast instructie en training uiteraard ook tijd voor ontspanning.

Gaat de reis door als het hard waait?

Over het algemeen varen wij niet uit als 7 Bft of meer waait. Waait het te hard, wat trouwens vrijwel nooit langer dan een dag het geval is, dan gaat u alvast aan de slag met theorielessen of u bereidt de tocht voor. Onder gecontroleerde omstandigheden kan soms juist bij hardere wind, worden geoefend met manoeuvreren e.d. Op het beschutte water zoals aan de hoge wal van het IJsselmeer of van de Waddenzee kan dan goed worden gezeild. Uitval door hoge golven of zwaar weer komt ook door ons vaargebied en de vaareigenschappen van Centurion 41S weinig voor. De schepen zijn ontworpen en uitgerust om ook onder zware omstandigheden te varen.

Wordt er ook op zee gevaren?

Ja. Voor een goede opbouw van onze cursussen kiezen we voor elke oefening het juiste vaargebied. Dat betekent dat wij in de basisopleiding (na een zorgvuldige opbouw en als de omstandigheden het toelaten) ook in de zeegaten varen. Bij de gevorderdenopleiding verkent u al snel de zeegaten tussen de eilanden en als de omstandigheden en het vaarplan het toelaten, is er een tocht op volle zee boven de eilanden, bijvoorbeeld naar een van de verkeerscheidingsstelsels, een reis via IJmuiden of richting Borkum (D). Al onze trainingen en verkenningstochten hebben een buitenlandse bestemming. Er wordt daar bijna uitsluitend in internationale wateren gevaren.

Wie zijn instructeurs?

Onze instructeurs zijn zeer enthousiaste en deskundige vrijwilligers met een eigenvaardigheidsniveau van tenminste CWO-niveau IV zeezeilen. Zij hebben vele jaren zeilervaring en meer dan voldoende didactische en sociale vaardigheden om als schipper, instructeur en reisleider op te treden.De instructeur is er op getraind om u alles te laten oefenen en zal het roer bijna niet aanraken. U krijgt de kans om in een veilige omgeving fouten te maken en in uw eigen tempo te leren. meer

Moet ik ook aan havengeld meebetalen?

Ja u betaald met de andere deelnemers mee aan de havengelden. U maakt met de andere deelnemers een boordkas op. Hieruit worden de gezamenlijke maaltijden e.d. en de havengelden betaald. De schipper wordt hiervan vrijgehouden. Een lokaal restaurant kan uiteraard een leuke afwisseling zijn.

De prijs van een cursus is wel inclusief dieselgelden en voor het gasverbruik, Havengelden voor de vaste ligplaatsen Harlingen of Amsterdam, instructie, scheepsverzekeringen en BTW. U overnacht aan boord.

Zijn er kosten verbonden aan het officiele watersportpaspoort en certificaat?

De kosten voor watersportpaspoort en de zegels voor het CWO I en II zijn verwerkt in de cursusprijs.

De vorderingenkaart krijgt u na afloop van uw cursus. Na het behalen van CWO niveau I en II zeezeilen zorgen wij voor certificering.
Aan het geregistreerde CWO III en IV examen zijn geen kosten verbonden. Na het behalen van niveau III of IV zeezeilen, zorgen wij voor certificering door het CWO, in Utrecht. Alleen aan de registratie zelf van het CWO III en IV zz, zijn €40 kosten verbonden. Wij hebben daarvoor naast deze bijdrage uw watersportpaspoort en kopien van uw theoriecertificaten nodig.

Overzichtelijk kostenplaatje prijs.

De genoemde dagen zijn het werkelijke aantal dagen. 
De prijs van een cursus wordt berekend op het aantal uren, niet op het aantal dagen. Gemiddeld voor een hele week 130 euro per 24 uur.

De prijzen zijn inclusief dieselgelden, instructie, scheepsverzekeringen en BTW. 
Ook het certificaat, watersportpaspoort en niveau I, II registratie zijn gratis.
Exclusief zijn boodschappen en de havengelden. Hiervoor wordt een boordkas opgemaakt en de schipper wordt vrijgehouden.

Vervoer naar en van de haven is exclusief.

Wat is een Zeezeilarrangement?

Bij boeking van meerdere reizen tegelijk kan worden gesproken van een zeezeilarrangement waarvoor een speciale
arrangementsprijs geldt. Deze is opvraagbaar. De reizen kunnen binnen een langere periode worden gevaren.

Wat moet je als bagage meenemen aan boord?

Naast uw normale garderobe en toiletartikelen kunt u het volgende meenemen: een kussensloop (kussens zijn aan boord), een hoeslaken, een slaapzak, extra kleding, handdoeken, theedoek, warm- en koudweerkleding, een goed waterdicht zeilpak (jas, broek en laarzen), zonnebril, zonnebrandmiddel, lippenbalsem, gymschoenen met witte zool, anti-zeeziektemiddel en oordopjes. Dit alles verpakt in een reistas of plunjezak (geen koffer!). We raden aan elektronisch apparatuur uitsluitend mee aan boord te nemen als u deze goed beschermt tegen vocht en/of schokken. Neemt u voor de douches bij de havens enkele munten van 0,50 en 1 euro mee. Vergeet niet uw paspoort, CWO-Watersportpaspoort en eventuele theoriecertificaten. Aan boord zijn voor alle bemanningsleden reddingvesten aanwezig.

Wat maakt De Zeezeilers uniek?

De Zeezeilers van Marken zijn de oudste en grootste Zeezeilschool

Bij De Zeezeilers kunt u cursussen voor beginnende zeezeilers tot allround schippers volgen.

Professioneel persoonlijk advies en begeleiding van een onze opleiders op kantoor en door de instructeurs aan boord. (CWO / KNWV / RYA)

De instructeur heeft alle kwalificaties voor zeezeilinstructeur en begeleid u door alle fases van uw opleidingstraject.

De opleider is uw aanspreekpunt. De instructeur stemt de cursus aan boord af op uw ervaring, wensen en theoriekennis. Uw ervaringen en vorderingen worden meegenomen voor vervolg.

Ons vaargebied is de gehele Nederlandse kust van de Waddenzee tot ver in Het Kanaal, Bretagne en Noorwegen.

Zeezeilen is een verrassende, actieve vakantie. Mede door de fraaie vaargebieden is een training of cursus bij De Zeezeilers een vakantie en een intensieve opleiding en in één.

De zon schijnt op het Wad gemiddeld tweemaal zo vaak als boven de rest van Nederland. Er is meer wind maar ook beschuiiting is mogelijk. Daardoor is er weinig uitval door niet uitvaren.

Ons vaarseizoen heeft 365 dagen. Een cursus of training bij De Zeezeilers is de ideale combinatie van een meerdaagse actieve vakantie en een intensieve opleiding in één.

Onze schepen, Centurion 41ft, zijn qua lengte en degelijkheid een klasse hoger dan gemiddeld. U mag onder diverse omstandigheden zelf alles uitproberen.

De deelnemers op uw cursus zijn door ons brede aanbod aan reizen van een min of meer vergelijkbaar niveau.

Een jaarlijkse terugkomdag om vooruit te blikken en terug te kijken met mede-cursisten en instructeurs. Met een boeiende en leerzame lezing.

Kan ik me thuis voorbereiden op de cursus?

U kunt een theoriecursus of een reisvoorbereidingsdag van uw vaargebied volgen 
Ook kunt u zich thuis theoretisch voorbereiden met de boeken:
'Leidraad voor Kajuitjachtzeilers', geschreven door Richard Vooren (vierde druk of later). (kustnavigatie en theoretische vaardigheid met een kajuitjacht).
of "Kustnavigatie" van Toni Rietveld (behandelt zorgvuldig alleen de kustnavigatie).
Deze boeken zijn door de Commissie Watersport Opleidingen (CWO) en de gezamenlijke Watersportverbonden aanbevolen als studieboeken voor de cursussen Kajuitjachtzeilen en Theoretische Kustnavigatie.

Heeft u een routebeschrijving naar Harlingen?

Reistijd: 1 uur vanuit Amsterdam, 45 minuten vanuit Lelystad. Vrij parkeren
Met de auto: 
Vanaf de Afsluitdijk slaat u ongeveer 3 kilometer voor Harlingen (na het benzinestation) linksaf en neemt u de ventweg langs de dijk. In Harlingen volgt u de richting centrum. U gaat direct over het spoor rechts en na 100 meter links. Na 50 meter ziet u aan uw linkerhand de Zuiderhaven. U gaat direct over de brug linksaf. De schepen liggen aan het begin van de haven. Het Zeezeilcentrum bevindt zich 120 meter verderop, Zuiderhaven 57.
Vanaf Leeuwarden neemt u vanaf de N31 de afslag Harlingen-West. Onderaan de afrit slaat u rechtsaf, richting het centrum. Bij de mini-rotonde na het NS-station, neemt u de tweede afslag. 100 meter na de Super de Boer (aan uw rechterhand) gaat u rechtsaf, richting Centrum. Na 50 meter ziet u aan uw linkerhand de Zuiderhaven. U gaat direct over de brug linksaf. De schepen liggen aan het begin van de haven. Het Zeezeilcentrum bevindt zich 120 meter verderop, Zuiderhaven 57.Met openbaar vervoer:
Trein vanuit Leeuwarden en de bus rechtstreeks vanuit station Alkmaar.Heeft u een routebeschrijving naar Amsterdam of Vlissingen?
Bij opstap Amsterdam is Amsterdam Marina tegenover het Centraal station. U neemt van achter het Centraal Station de meest linker veerpont naar de overkant van het IJ. Dan is het ongeveer 10 minuten lopen. 
Bij opstap Vlissingen is de opstap plek tegenover het station.

Hoe werkt deze site en hoe kunt u cursus, training of een zeiltocht boeken?

We spreken hierna van een reis.

 1) U kunt de reizen op de site bekijken en eventueel "opslaan in het reisplan".

Om een reis op te slaan moet u wel ingelogd zijn. De gegevens  in het "reisplan" kunt u lang bewaren, verwijderen of boeken. Het reisplan is niet voor kantoor zichtbaar.  U kunt een optie nemen op een bepaalde reis. Daarvoor stuurt u ons een aparte mail! Bijvoorbeeld met het contact formulier.

 2) Bent u nieuw dan moet u eerst Registreren.

Dat is niet meer dan aanmelden en uw NAW opgeven . Na uw mailadres en wachtwoord komt u in het scherm voor uw gegevens. Vul deze volledig in. U kunt het later nog bijstellen. Tip: Gebruik voor de datum de kalender.

 3) Eenmaal ingelogd

Kunt u een reis opslaan in het reisplan

Bij "Mijn gegevens" kunt u uit uw reisplan een reis definitief boeken.

 4) "Mijn gegevens".

Uw kennis, ervaring en wensen zijn een belangrijke stap voor de opleider van de school en uw instructeur bij uw reiskeuze en om de cursus voor te bereiden.

Bij de tabbladen certificaten en notities geeft u uw kennis, ervaring en wensen door naar de instructeur.

 5) Na boeking kunt u bij de reis meer informatie over uw reis lezen.

Na betaling van het eerste termijn heeft u inzage in de deelnemerslijst en de instructeur als die bekend is. Indien nodig geven we hier actuele informatie en u kunt eventueel gerichte vragen stellen.

 

Heeft u nog een andere vraag? Mail het ons!