Bretagne en Kanaaleilanden

Bij Bretagne wordt het grootste verval van Europa gemeten, in de hoek bij Granville en St Malo kan dat oplopen tot ruim 10 meter.

Bij de Kanaaleilanden (Brits en Frans) staat dan ook een bijzonder sterke getijdenstroom.

Voor ervaren zeezeilers bij uitstek geschikt voor het oefenen van kustnavigatie en stroomvensters. Te laat voor een gunstig tij heeft direct consequenties, alles draait hier om routeplanning. Het is een bijzonder mooi vaargebied met de nodige culinaire hoogstandjes Op de route komen alle elementen van de routeplanning aan de orde. Fouten kunnen in dit gebied met de rotsachtige bodem genadeloos worden afgestraft. Daarom is het fijn dat u kunt overleggen met uw instructeur.

Bekijk het volledige overzicht buitenlandse trips en de verwachte kennis en ervaring.
Buitenlandse trips voor Gevorderden of Jachtschippers

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Omschrijving van de eilanden

Impressie route Bretagne

Alderney wordt wel de parel van de Kanaaleilanden genoemd. Het is er rustig en traditioneel Engels. In de haven liggen we aan een mooring en om naar de wal te gaan gebruiken we het bijbootje of nemen de watertaxi.St Anne is een typisch Engels plaatsje en vanaf het voetpad rondom het eiland is het prachtig rondkijken over de baaien, de Race van Alderney en Cap de la Hague.

Bij Sark varen we gebruik makend van veilige sectoren door de nauwe doorgangen zoals we die in Nederland niet kennen. Door de sterke stroom is dit een intensieve rol voor de navigatie.

We oefenen deze techniek om de mooiste baaien te zoeken voor een adembenemende ankerplek of een bezoek aan de wal met het bijbootje.

Herm is het kleinste Kanaaleiland en ligt oostelijk van Guernsey. De navigatie door de passages vereist een goede voorbereiding, we varen tussen rotspartijen door die pas bij laagwater zichtbaar worden.

Guernsey’s St Peter Port wordt aangelopen via The Little Russel dan wel The Great Russel, beide duidelijk betond en gekenmerkt door een behoorlijke stroming. We kunnen buiten aan de wachtstijgers liggen maar houden in onze voorbereiding rekening met het venster waarin we over de drempel voor de marina kunnen. In de stad zijn talloze pubs, restaurants en musea te vinden en een wandeling Tower Hill op, wordt beloond met een prachtig uitzicht over de haven.

Beaucette Marina ligt verscholen in een kom van rotsen die vanaf het open water moeilijk te zien is. De doorgang is 8 meter breed, maakt een scherpe bocht en de waterhoogte dient berekend te worden vanwege de drempel die voor de ingang ligt. De omgeving is landelijk en het restaurant in de haven heeft vele positieve recenties.

Jersey is het grootste en meest zuidelijke Kanaaleiland. Tot ver buiten de kust ligt het rondom het eiland bezaaid met rotsen.

In de hoofdstad St Helier is een leuke winkelstraat met terrassen en pubs en in de haven een nieuw Maritiem Museum, leuk om in een verloren uurtje naar binnen te wandelen.

Gorey en St Catherines baai zijn fraaie ankerplaatsen en de aanlooproutes zijn goed betond.

Ile Chaussey is het enige Franse kanaaleiland. Het eiland ligt op zichtsafstand van Granville. Bij hoog water is het een goed maar zorgvuldig bevaarbaar gebied. Bij laag water ontwaard zich een fantasties schouwspel van anders verborgen land. Op het eiland is een winkeltje en een hotel om van het uitzicht te genieten.

 

Bretagne zelf loopt veel meer door naar het westen. Met Brest als belangrijk oriëntatiepunt en vlak daarbij het pittoreske Douarnenez. Waar vele klassieke schepen hun vaste ligplaats hebben. Het is route met veel originele rivieren uitdagende aanlopen en zeer harde stroming. Het is een bestemming voor onze trainingen.

> Het is de springplank naar de Isles of Scilly. De mooie eilanden van de Engelse ZuidWest punt.

> Of richting La Coruna, de Spaanse Ria's en de wisselhaven Vigo.

 

 

 

 

 

 

 

 

Wikipedia Channel Islands

Foto impressie Bretagne

Fotoimpressie kanaaleilanden

Impressiefoto's Pintorest Bretagne