Bretagne en Kanaaleilanden

Op zee bij Bretagne wordt het grootste verval van Europa gemeten. Bij Granville en Saint-Malo kan dat verval oplopen tot ruim 10 meter. Dit is het ultieme gebied voor het leren navigeren op hoog niveau! Voor ervaren zeezeilers bij uitstek geschikt voor het oefenen van kustnavigatie en stroomvensters. Het is een reis boordevol tips wat handig en veilig is als je zelf in dat gebied gaat varen. Te laat uitvaren voor een gunstig tij heeft direct consequenties omdat alles om routeplanning draait. Het is een bijzonder mooi vaargebied en tijdens deze reis komen alle elementen van de routeplanning aan de orde.

Bekijk de zeiltrainingen bij Bretagne:

 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Omschrijving van de kanaaleilanden:

Tijdens deze actieve zeilvakantie vaar je langs de indrukwekkende kust van Bretagne én ook de Kanaaleilanden. De Kanaaleilanden liggen dichter bij de kust van Frankrijk, maar ze horen bij het Verenigd Koninkrijk.

Impressie route Bretagne

Het eiland Alderney wordt de parel van de Kanaaleilanden genoemd. Het is er rustig en traditioneel Engels. In de haven liggen we aan een mooring en om naar de wal te gaan gebruiken we het bijbootje of we nemen de watertaxi. Saint Anne is een typisch Engels plaatsje en vanaf het voetpad rondom het eiland heb je een weids uitzicht over de baaien, de Race van Alderney en Cap de la Hague.

Bij Sark maken we gebruik van de veilige sectoren door de nauwe doorgangen die we in Nederland niet kennen. Dat komt door de sterkte stroom en daarom een intensieve rol voor de navigator. We oefenen deze techniek om de mooiste baaien te vindem voor een adembenemende ankerplek of een bezoek aan de wal met het bijbootje.

Herm is het kleinste Kanaaleiland en ligt oostelijk van Guernsey. De navigatie door de passages vereist een goede voorbereiding waar we tussen rotspartijen doorvaren die pas bij laagwater zichtbaar worden.

Guernsey’s St Peter Port wordt aangelopen via The Little Russel dan wel The Great Russel die allebei duidelijk betond en gekenmerkt worden met een behoorlijke stroming. We kunnen buiten aan de wachtsteigers liggen, maar houden in onze voorbereiding rekening met het venster waarin we over de drempel voor de marina kunnen. In de stad zijn talloze pubs, restaurants en musea te vinden en een wandeling naar de Tower Hill wordt beloond met een prachtig uitzicht over de haven.

Beaucette Marina ligt verscholen in een kom van rotsen die vanaf het open water moeilijk te zien is. De doorgang is 8 meter breed en maakt een scherpe bocht en de waterhoogte dient berekend te worden vanwege de drempel die voor de ingang ligt. De omgeving is landelijk en het restaurant in de haven heeft veel positieve recensies.

Jersey is het grootste en meest zuidelijke Kanaaleiland. Tot ver buiten de kust ligt het rondom het eiland bezaaid met rotsen. In de hoofdstad Saint Helier is een leuke winkelstraat met terrassen en pubs en in de haven een nieuw Maritiem Museum. Leuk om in een verloren uurtje naar binnen te wandelen. Gorey en Saint Catharines baai zijn fraaie ankerplaatsen en de aanlooproutes zijn goed betond.

Ile Chaussey is het enige Franse Kanaaleiland. Het eiland ligt op zichtafstand van Granville. Bij hoog water is het een goed maar zorgvuldig bevaarbaar gebied. Bij laag water ontwaart zich een fantastisch schouwspel van anders een verborgen land. Op het eiland is een winkeltje en een hotel om van het uitzicht te genieten.

Bretagne zelf loopt veel meer door naar het Westen. Met Brest als belangrijk oriëntatiepunt en vlak daarbij het pittoreske Douarnenez waar vele klassieke schepen hun vaste ligplaats hebben. Het is een route met veel originele rivieren, uitdagende aanlopen en een zeer harde stroming.

 

 

 

 

 

 

 

 

Wikipedia Channel Islands

Foto impressie Bretagne

Fotoimpressie kanaaleilanden

Impressiefoto's Pintorest Bretagne