The Solent

The Solent is de bakermat van de Engelse watersport. Kenmerkend zijn de talloze trainingscentra, waar ook op Olympisch niveau getraind wordt.
Bekijk het volledige overzicht buitenlandse trips en de verwachte kennis en ervaring. Buitenlandse trips voor Gevorderden of Jachtschippers

The N

Bij de Royal Yacht Club van Cowes wordt het startsein gegeven voor onder andere de Fastnetrace, die iedere twee jaar plaatsvindt. Vanaf Cowes gaat de race rond de Fastnetrots, Ierland en de Scilly eilanden en eindigt, na 608 mijl, in Plymouth. De te winnen prijs heet de Fastnet Challenge Cup. Voor velen is het deelnemen aan de race een tot de verbeelding sprekende prestatie. Naast vele andere jaarlijks terugkerende evenementen start vanuit Cowes ook de Round the Island Race, de Volvo-Ocean Race en natuurlijk de Cowesweek. Op de Solent waait het vrijwel altijd maar het eiland Wight beschermt tegen de invloeden van open zee. Naast de talrijke ankerplaatsen zijn er vele havens met een typerende klassieke uitstraling. Het water is er helder lichtgroen door de kalkachtige bodem, dat uitnodigt voor een duik. De nautische uitdaging is het inspelen op ondieptes met dwarsstroming, lichtsectoren en de grote scheepvaart.

De typische getijdenstroming rond het eiland Wight bepaalt het vaarplan. Wanneer u later op eigen kiel in dit gebied gaat varen of juist de Atlantische Oceaan op wilt, dan kunnen de Needles een springplank zijn naar open zee met haar oceaan-deining, maar ook naar andere havens aan de Engelse Zuidkust. De Westelijke invaart wordt gekenmerkt door de Needles, een mooie rotspartij bij de invaart. De oostelijke invaart van de Solent wordt gekenmerkt door twee ronde forten die daar speciaal voor ons lijken te liggen als ideale peilpunten, maar in werkelijkheid zijn gebouwd in 1860 ter bescherming tegen een eventuele Franse invasie. Er monden een aantal rivieren uit in de Solent. We kunnen ze opvaren om er naar hartenlust te navigeren en eindeloos te ankeren en ondertussen genietend van het fraaie landschap.