Noordzeeoversteek en Engelse Eastcoast rivers

De verleidelijke Engelse kusten en The East Coast Rivers is een fantastisch gebied voor 60 mile-passages en boeiende aanlopen. Elke reis is anders en we proberen ook telkens een nieuw haventje te ontdekken.Grote zeehavens zijn Great Yarmouth, Lowestoft, Harwich, Ramsgate en Dover.
Bekijk het volledige overzicht buitenlandse trips en de verwachte kennis en ervaring. Buitenlandse trips voor Gevorderden of Jachtschippers

Kenmerken van deze zeiltraining is de afwisseling, de getijdenstroming en groot verval. Er zijn ontelbare navigatie oefeningen te doen om de positie te bepalen of te bewaken met behulp van transit’s, veilige sectoren en de stroom berekeningen. Voor vertrek wordt uitgebreid stilgestaan bij de voorbereiding. Dan stellen we het passageplan op met stroomvensters en beslismomenten, zodat we goed kunnen anticiperen op de effecten van het weer en de wind. Beslismomenten op de route spelen dus een belangrijke rol. De "pilotage" - het aanlopen van meerdere havens zijn voor vertrek al voorbereid. Kortom, adequate zeemijlen waarin je ervaring opdoet met alle 100+ tips en trics.

De Noordzeeoversteek is een "passage" met uitdagingen. De tocht duurt 20-30 uur. Op de route komt u windmolenparken, verkeersscheidingsstelsels, grote scheepvaart en vissers tegen. Onze route zal geen rechte lijn zijn. Het is een spel van keuzemogelijkheden, vertrek en beslismomenten met anticiperen op veranderingen in wind en omstandigheden.

De Engelse Oostkust kent prachtige getijdenrivieren. De Rivers Deben, Orwell en het begin van de Thamesmonding. Door banken en drempels zijn sommige rivieren soms lastig te benaderen en zandbanken kunnen net even op een andere plek liggen na harde wind. Dat vraagt een gedegen voorbereiding. In het glooiende, parkachtige landschap lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Halverwege de Orwell vinden we Woolverstone Marina. Vanaf de jachthaven wandel je langs de prachtige oever naar Pin Mill met de beroemde pub Butt & Oyster.

Lowestoft heeft een zeehaven die, in tegenstelling tot andere havens in de omgeving, bij elk tij aan te lopen is. Lowestoft is het meest oostelijke punt van Engeland en daarom geliefd als vertrek- of aankomsthaven voor de Noorzeeoversteek. Het clubgebouw van de Norfolk & Suffolk Yacht Club is een historisch gebouw met de monumentenstatus.

De kleinere rivieren met spannende aanlopen, zoals de River Deben of River Ore, maar ook Southwold zijn indrukwekkende vaargebieden. Zij vragen een gedegen voorbereiding en goede timing. Ze hebben allen hun eigen kenmerken in de vorm van voortdurend veranderende drempels en verschuivende grindbanken. De stroom kan in de rivieren hard oplopen tot soms 6 knopen bij springtij. Wanneer we de rivieren bevaren is het altijd weer afwachten hoe we de situatie op dat moment zullen aantreffen.
Ramsgate is de dichtstbijzijnde aanloophaven voor de oversteek van Nederland en Belgie naar de Engelse oostkust. De oude pakhuizen die rondom de haven liggen geven een authentieke uitstraling aan de stad. Het is een goed gebruik om de Royal Temple Yacht Club te bezoeken en dan het gastenboek te tekenen, een biertje of whiskey te drinken en wat ervaringen uit te wisselen.
Dover  wordt gekenmerkt door de ruïne van Dover Castle, die boven de kenmerkende  White Cliffs oprijst. Het is een mooi oud groot kasteel vanwaar je een uitkijkt over het Kanaal en waar je ook Frankrijk kunt zien liggen in de verte. Voor de haven is het een voortdurend aan- en afvaren van ferries. In Sparrows Nest Park staat het maritieme museum, dat bijvoorbeeld op een verwaaide dag, een bezoek waard is.

Harwich heeft een levendige aanloop vanwege de vele scheepsbewegingen. De aanloop is zowel overdag als ‘s nachts goed te doen door de "recommended Route" for Yachts te volgen. Eenmaal voorbij Harwich op de River Orwell, ademt het gebied een serene sfeer, waar het glooiende landschap parkachtig aandoet. Verderop de rivier ligt Ipswich met een coasterhaven, die de nodige drukte van grote en kleine schepen met zich meebrengt. Halverwege de river Orwell ligt aan bakboord Woolverstone. Vanaf deze jachthaven is het een mooie wandeling langs de oever van de Orwell, naar Pinn Mill met de beroemde pub Butt & Oyster.
Denk daarbij ook aan de Thamesmonding en de stromen langs de banken die de zee behoorlijk kunnen opzwepen. Wanneer u te laat bent bij een passage kan de reis door tegenstroom aanmerkelijk langer duren. De Thamesmonding met de banken en de dwarsstroming is ons oefengebied met beslismomenten te over. Sheerness ligt zuidoever van de monding.
De River Thames is lang en kan het beste in één tij gedaan worden. In de brede rivier kan een sterke stroom staan en wanneer de windrichting tegengesteld aan die van de stroom is, kan dat een uitbundige zeegang opleveren. De Tower Bridge als uiteindelijk doel is een indrukwekkende ervaring en eenmaal achter de sluisdeuren van St. Katherins Dock liggen we ideaal ten opzichte van de stad.

Sheerness ligt zuid in de monding van de Thames. Bekend van de Tocht naar Chatham. De Slag bij de Medway was een succesvolle Nederlandse aanval op de Engelse oorlogsvloot en scheepswerven in juni 1667.
De Nederlanders, onder het bevel van admiraal Michiel de Ruyter met direct toezicht van een meegereisde Cornelis de Witt, bombardeerden Sheerness, voeren de tot Gravesend, zeilden hierna de Medway op tot in Chatham, sinds 1560 de belangrijkste Engelse marinebasis. Ze brachten drie grote en tien kleine schepen tot zinken, enterden de HMS Unity en HMS Royal Charles, de trots en het vlaggenschip van de Engelse vloot en sleepten het mee naar Nederland. Het was het grootste verlies ooit voor de Engelse marine en leidde tot een snel einde van de oorlog.