Duitse Bocht

De route boven de Duitse Waddeneilanden staat bekend als de lastige, maar ook boeiende vaarweg naar de Oostzee. Eilanden die we aan kunnen lopen zijn onder andere Borkum, Norderney, Wangerooge en natuurlijk Helgoland of misschien ook wel Sylt.

Borkum ligt in het stroomgebied van de Eemsmonding en is ontstaan uit de twee eilanden Westland en Ostland, die in 1863 alleen nog door een kreek en een kleine watergeul gescheiden waren. In de Hanzetijd was het een zeeroversnest en in de 17e eeuw voeren veel Borkummers op Nederlandse Walvisvaarders. Na de 18e eeuw liep de walvisvangst sterk terug en woonden er nog maar 400 mensen. Het eiland was intussen bezet door de Fransen. Borkum dankt zijn huidige karakter aan de vakantiegangers die sinds 1834 naar het eiland gingen.

Als gevolg van de sterke getijdenstroom en de vaak stevige wind kan de aanloop van Borkum onstuimig zijn. We navigeren vooruitziend en streven ernaar zoveel mogelijk opties open te houden om te kiezen waar we al dan niet in verzeild willen raken.

Norderney is een gemeente in de Duitse deelstaat Nedersaksen en heeft officieel de status van stad. Het eiland is ongeveer 14 kilometer lang, 2 kilometer breed, heeft een oppervlakte van zo'n 25 km² en telt circa 6000 inwoners. De gelijknamige hoofdplaats ligt aan de westkant van het eiland en is een belangrijke badplaats. Norderney wordt vanaf zee aangelopen via een nauwe geul.

Helgoland is een eiland in de Noordzee dat deel uitmaakte van Denemarken en Groot-Brittannië , maar is sinds 1890 in Duits grondbezit. Het is het enige eiland op volle zee dat tot Duitsland behoort. Het eiland is vooral belangrijk vanwege het (eco)toerisme. Al in de 19de eeuw stond Helgoland bekend als het meest gezonde gebied in Duitsland. Helgoland vormt een eigen gemeente en maakt geen deel uit van het douanegebied.

Op Helgoland kunt u een kustroute bewandelen, lezen over de geschiedenis, de stad bezoeken, winkelen in de vele shops of vanaf een terras de baai overzien. Helgoland ligt midden tussen de verkeersscheidingsstelsels en op de route er naartoe komt u de grote scheepvaart tegen. Aandachtspunten zijn de regels -  we blijven we op ruime afstand van verkeerscheidingstelsels, maar zullen ook moeten oversteken. Hoe doen we dat?

Nautische bijzonderheden voor een tocht naar de Oostzee
Een cursus of training in dit vaargebied is een goed begin wanneer u uw vaargebied zou willen verleggen naar de Oostzee. De Duitse Bocht kenmerkt zich door de zeegaten naar de Noord Duitse Waddeneilanden. Daarnaast zijn voorbereiding met het bepalen van de stroomvensters, het bepalen van het juiste moment van vertrek en het nemen van marge een onderdeel van de reis. Het weer in combinatie met het zeegat bepaalt of een haven of zeegat kan worden aangelopen. Het vaarprogramma wordt aan de hand van bovenstaande factoren door de opvarenden/bemanningsleden zelf bepaald.

Wie varen er mee?
Meestal individuen die kiezen voor leren of voor avontuur.