Intensieve gevorderdencursus Wad en Zeegaten

« Terug naar het overzicht

Maak zelf uw zeilplan

Er staan nog geen reizen in uw zeilplan

Korte intensieve cursus voor gevorderde zeilers die zelfstandig of als dagschipper willen zeilen. Deze cursus wordt gevaren vanuit Harlingen. Het vaargebied is de Waddenzee, buitengaats, zeegaten en de volle zee. 
Hoe ziet deze cursus er globaal uit?
Je leeft, kookt en slaapt deze dagen op een kajuitboot. Je overnacht in wisselende havens. Dus iedere dag heerlijk intensief zeilen, zeiltrim en zeilvaardigheden oefenen! Iedere dag worden route en vertrektijd in overleg bepaald waarbij de wind en de getijden invloed hebben op de route. Je maakt veel adequate zeemijlen. Adequaat betekend dat je gericht oefent op getijde water, soms in het  donker en met havenaanlopen. De zeemijlen worden nuttig besteed. De instructeur zoekt bewust de beste plekken om te oefenen, speelt in op jouw ervaring en raakt het roer als het ware niet aan. Tijdens het varen worden alle taken en rollen afgewisseld in een wachtschema met de andere zeilers aan boord. Je oefent zo alles wat veilig en belangrijk is bij het zelfstandig zeilen met een kajuitjacht. Bijvoorbeeld veilig varen met 'onervaren bemanning'.
Dit is een korte cursus; in overleg met instructeur en deelnemers wordt een keuze gemaakt uit de stof uit de volledige gevorderdencursus.

En na deze cursus?
Je maakt als zelfstandig dagschipper een zekere indruk bij uw mede-opvarenden. Ook huren zal geen probleem opleveren. De volgende stap is richting Jachtschipper met veel nieuwe technieken en kennis om je vaargebieden uit te breiden! (CWO II > III). Of het Engelse RYA Coastalskipper. Ook interessant zijn mooie zeilreizen naar de Caribbean, Canarische eilanden of Azoren.

 


Meer details & aanvullende informatie voor de gevorderdencursus

Welke ervaring verwachten wij voor deze cursus?

Je hebt al minimaal 5 dagen of 100 zm met een kajuitjacht gezeild als volwaardig bemanningslid. Bijvoorbeeld een Basiscursus. Als je twijfelt, kun je altijd met het kantoor overleggen of dit de juiste reis voor je is.

Voorbereiding

Het is essentieel dat je voor deze cursus parate kennis van de kustnavigatie hebt. Maar ook aanvaringsregels en een beetje meteo kennis. Je kan je inlezen in de
• Leidraad voor kajuitjachtzeilen van Richard Vooren.
• De stof voor vaarbewijs 2
• Theoretische Kustnavigatie

Cursusprogramma vaardigheden

Dit is een korte intensieve cursus in navigatie en zeilvaardigheden voor gevorderde zeilers. We hebben slechts enkele dagen dus bij de kennismaking kunnen we kiezen welke vaardigheden we oefenen:

• Het leven aan boord; je vaart in een wachtschema zodat je alle taken aan boord oefent en veel in actie bent. 
• Proactief zeilen en sturen ten opzichte van de wind en kompas, anticiperen op windvlagen en alle ins en outs van de zeiltrim.

• Ankeren met diverse ankers en (Grieks) ankeren.
• Leiding bij een man-over-boord-manoeuvre.
• Motor manoeuvreren: afmeren en wegvaren van hoger en lager wal met wind en eventueel stroming.

Met welke 50+ tips ga jij jouw navigatie verbeteren?

• Het voorbereiden en slim opstellen van een tochtplanning
• Getijde berekeningen, haalbare afstanden
• Overzicht en hoofd- en bijzaken onderscheiden
• Bedienen van elektronisch navigatie apparatuur als hulpmiddel voor de navigatie
• Veel praktische tips met klassieke plaatsbepaling 
• Al zeilend lichten herkennen in het donker 
• Weersinformatie ophalen, interpreteren en anticiperen op weersveranderingen
• Functioneel werken met Almanakken
• Aanlopen havens (voorbereiding, regels) onder verschillende omstandigheden 
• Toepassen Bepalingen ter Voorkoming van Aanvaringen

Certificaten

Gemiddeld zijn bij korte cursussen 6-8 dagen nodig om alle vaardigheden voldoende aan bod te laten komen. Als je voldoende vorderingen hebt gemaakt, bij parate kennis en na totaal 250 zm kan je afronden met diploma CWO JaZ-II Tidal.

Vanaf 2021 is de CWO-certificering digitaal, via watersportpaspoort.nl. Daar houdt de instructeur je leskaart/vorderingenstaat bij. Je kunt alvast zelf een account aanmaken, vul je gegevens zoveel mogelijk in. Voor het uitgeven van certificaten is geboortedatum en geboorteplaats vereist. Papieren certificaten die voor 2021 zijn uitgegeven worden niet gedigitaliseerd.

Als je nog geen account hebt, ontvang je voorafgaand aan de cursus een e-mail voor het aanmaken van een gebruikersnaam (e-mailadres) en wachtwoord, de link hiervoor is een dag geldig. Als je daarna je account wilt activeren ga je naar watersportpaspoort.nl en klik je op 'Wachtwoord Resetten en Account activeren'.

Uiteraard hoeft een certificaat geen doel voor je te zijn om mee te doen aan deze cursus! De instructeur kan na de reis eventueel een vervolgadvies geven in jouw account op zeezeilers.nl. Bedoeld voor jezelf en de instructeur van de volgende reis.

Je maakt zeemijlen voor het CWO of RYA Certificering. Als je na afronding van CWO JaZ II verder wilt met RYA certificering kun je na deze cursus met wat je geleerd hebt een training & Verkenning / mijlenmaker doen en dan een RYA Coastal Skipper cursus volgen.

Wat neem je mee?

Overzicht met wat je meeneemt aan boord vind je bij: Wat neem je mee?
Zeilpakken zijn te huur: pak € 9 en laarzen € 2 per cursusdag. Je betaalt dit digitaal op kantoor of aan boord, bij aanvang van de cursus.

Wie zijn jouw medecursisten?

• Actieve en avontuurlijke zeilers
• Zeilers die nieuw vaargebied willen verkennen
• Zeilers die zich willen verdiepen in de vaardigheden
• Inschrijvingen zijn meestal individueel
• Leeftijden variëren
• Gemiddeld man/vrouw 60/40

Het schip

We varen met een Centurion 41'S een kajuitjacht van ruim 12 meter. Echte werkpaarden die geschikt zijn voor deze cursus. Door te varen met eigen schepen weet je zeker dat de schepen voldoen aan alle veiligheidseisen. Ze zijn speciaal uitgerust om optimaal te oefenen. Zodra het wat kouder wordt gaat de kachel aan.

Communicatie na boeken

Je ontvangt de bevestiging van je boeking via mail. Hierna ontvang je geen mails meer van kantoor: alle informatie over je reis kun je namelijk op de website vinden onder Mijn gegevens:

• Reis: hier zie je jouw mede opvarenden
• Je kunt berichten sturen. Bijvoorbeeld voor carpoolen.

Vaak stuurt de instructeur kort van tevoren een welkomstmail. Eventueel met bijzonderheden, voorbereiding etc.

Met kantoor kan je mailen voor
• Reserveren zeilpak en/of zeillaarzen, geef je maat door
• Administratieve vragen en natuurlijk beantwoorden we ook graag je andere vragen.
• Afmelding. Deze moeten tijdig worden gemeld: Annuleringsvoorwaarden.

Annulering

Bij annulering is restitutie niet mogelijk. We raden je echt aan een eigen (doorlopende) annuleringsverzekering af te sluiten. Inhalen is helaas lastig plannen en kan alleen last Minute. Dit staat uitgebreid vermeld in onze annuleringsvoorwaarden. Lees deze vooraf door.

Prijs Inclusief

Instructie, verblijf en overnachting aan boord, gasverbruik en brandstofkosten, verzekeringen, watersportpaspoort met certificaten en btw.

Prijs Exclusief

Vervoer van en naar de op- afstapplaats. Boordkas voor het eten aan boord en de havengelden. De schipper wordt hiervan vrijgehouden.

Aanvang

Je verzamelt op de aangegeven tijd bij de instructeur aan boord. We vragen je niet te vroeg te komen. De schepen liggen aan de steiger ter hoogte van de kerk (Zuiderhaven 75). De instructeur weet met welk schip wordt gevaren.

Je tas kun je ook al aan boord zetten. We gaan ervan uit dat je voor deze avond al gegeten hebt (aanvang 20:00!). Aan boord maken we kennis met elkaar en nemen de plannen door. Misschien maken jullie vooraf al afspraken voor boodschappen.

Parkeren

Je komt met openbaar vervoer of met de auto. Carpoolen met andere deelnemers kan. Na inloggen zie je de woonplaats van andere deelnemers op jouw reis. Stuur ze een bericht om af te spreken.

Overal in Harlingen is betaald parkeren, maximaal 4 uur. Je kunt de hele dag parkeren op de Spoorstraat, 5 min. lopen (niet parkeren van 00:00 tot 06:00). Voor lang parkeren raden wij "All in parkeren" aan. Je wordt met een pendelbus naar de schepen gebracht. Reserveren is gewenst en kan hier. Of bel +31 (0)6 11341576.

Einde cursus

De cursus is over het algemeen, na schoonmaken en ontruimen, op de afgesproken tijd afgelopen.