Volledige Basiscursus IJsselmeer & Waddenzee

« Terug naar het overzicht

Maak zelf uw zeilplan

Er staan nog geen reizen in uw zeilplan

Impressie Volledige basiscursus

Het startpakket voor een beginnende kajuitjachtzeiler. Je leert alles om een goed bemanningslid te zijn. Je kunt al zeilen met een open boot dus tijd voor een nieuwe uitdaging.

Hoe ziet deze cursus eruit?
We zeilen eerst op het IJsselmeer en zodra het weer het toelaat, meestal de tweede helft op de Waddenzee. We overnachten in wisselende havens. Koken en slapen op de boot. Iedere dag worden route en vertrektijd in overleg bepaald. Het weer heeft daar uiteraard invloed op. En dan heerlijk intensief zeilen en zeilvaardigheden oefenen! Zodat je goed voorbereid bent op het huren van een boot of flottielje zeilen op de Middellandse zee.

Programma:
Iedere dag begint met het voorbereiden voor een of meerdere korte zeiltochten. Tijdens een zeildag wordt er geoefend en gevaren waarin alle taken en rollen worden afgewisseld. Je oefent zo alles wat belangrijk is bij kajuitjacht zeilen. Koers & kompas varen, zeilstanden, reven van zeilen, overstag gaan & gijpen en ook ankeren, man-over-boord manoeuvres, lijnbehandeling & knopen.
Intensief oefenen wordt afgewisseld met ontspannen zeilen samen met andere gemotiveerde zeilers. Met de eerste grondbeginselen van het navigeren weet je waar je bent en waar je heen gaat. De instructeur kent leuke plekken om te oefenen, speelt in op jouw ervaring en laat je al snel alles zelf doen. Bij havenmanoeuvres kiezen we in de basis echter wel eerst bewust voor oefeningen op vrij water in gunstig geval kan je ook oefenen met contact manoeuvres.

Ons streven is dat je aan het eind van deze cursus een volwaardig bemanningslid op een kajuitjacht bent. Je vaart al bijna helemaal zelf, onder rustige omstandigheden, een zeiljacht op het IJsselmeer, de Waddenzee of Middellandse Zee. Je maakt een goede indruk als je gaat huren of in flottielje gaat zeilen! Hieronder lees je meer over de CWO of RYA certificering.

En na deze cursus?
Jouw volgende stap kan een gevorderdencursus zijn. Dan verdiep je je in de vaardigheden voor zelfstandig Dagschipper, ook op getijden water (CWO of de switch naar het RYA bij De Zeezeilers). Hou je van avontuur? Kijk dan naar de mooie zeilreizen bij de Canarische eilanden Caribbean of Azoren.


Meer details & aanvullende informatie voor de Volledige Basiscursus

Welke ervaring verwachten wij voor deze cursus?

e kunt al zeilen met een open boot of met een kleine kajuitboot op stilstaand water. Je bent al handig met zeilstanden, koersen en windrichting. Je bent bekend met sturen, zeilmanoeuvres, overstag en gijpen. Je begrijpt waarom een boot zeilt.

Voorbereiding

Je hoeft je niet voor te bereiden. Het is wel leuk om je alvast in te lezen in de "Leidraad voor Kajuitjachtzeilers'' van Richard Vooren

Cursusprogramma

Je leert alles wat van belang is voor het plezierig en veilig zeilen met een kajuitjacht als bemanningslid.
Dit is een volledige cursus, dus we bieden in vijf tot zes dagen de onderdelen van het CWO JaZ I aan:

• Het leven aan boord: je vaart in een wachtschema zodat je alle taken aan boord oefent en veel in actie bent.
• Zeilen met en op een kajuitjacht: sturen ten opzichte van de wind en zeilen op kompas, anticiperen op windvlagen, wisselen van zeilen, reven, overstag gaan en gijpen met een kajuitjacht.
• Benamingen knopen.
• Ankeren divers (Grieks) ankeren
• MOB Kennismaking met man-over-boord-manoeuvres.
• Motor manoeuvreren: Grondbeginselen. Je maakt in eerste instantie kennis met de bewegingen van het schip op vrij water. Het is een soort winkelwagentje onder invloed door weer wind en stroom , Je wordt handig met landvasten, knopen en stootwillen.In gunstige omstandig heden zal het  eenvoudig afmeren en wegvaren worden behandeld en voer je in de loop van de week zelf uit. Je wordt handig met lijnen en stootwillen.
• Navigeren: je raakt vertrouwd met kaartlezen, betonning en het herkennen van punten op de wal. Met het nemen van een zichtpeiling weet je waar je bent. De plotter is een zinvol hulpmiddel bij de navigatie.
• Vaarregels.
• Voorbereiding en het maken van een eenvoudige dagtochtplanning en rekenen met haalbare afstanden en havenaanlopen.

Certificaat Bemanning CWO JaZ I

Gemiddeld zijn minimaal 5 dagen nodig om alle vaardigheden aan bod te laten komen. Zodra je alle onderdelen van de Commissie Watersportopleidingen CWO JaZ I voldoende beheerst, ontvang je het certificaat als bewijs dat je aan alle voorwaarden voldoet. Dat kan je dan weer gebruiken bij verhuur of Flottielje. In 2021 is de CWO-certificering digitaal.

Vanaf 2021 is de CWO-certificering digitaal, via watersportpaspoort.nl. Daar houdt de instructeur je leskaart/vorderingenstaat bij. Je kunt alvast zelf een account aanmaken, vul je gegevens zoveel mogelijk in. Voor het uitgeven van certificaten is geboortedatum en geboorteplaats vereist. Papieren certificaten die voor 2021 zijn uitgegeven worden niet gedigitaliseerd.

Als je nog geen account hebt, ontvang je voorafgaand aan de cursus een e-mail voor het aanmaken van een gebruikersnaam (e-mailadres) en wachtwoord, de link hiervoor is een dag geldig. Als je daarna je account wilt activeren ga je naar watersportpaspoort.nl en klik je op 'Wachtwoord Resetten en Account activeren'.

Uiteraard hoeft een certificaat geen doel voor je te zijn om mee te doen aan deze cursus! De instructeur kan na de reis eventueel een vervolgadvies geven in jouw account op zeezeilers.nl. Bedoeld voor jezelf en de instructeur van de volgende reis.

Wat neem je mee?

Overzicht met wat je meeneemt aan boord vind je bij: Wat neem je mee?
Zeilpakken zijn te huur: zeilpak € 9 en laarzen € 2 per cursusdag. Je kan de betaling digitaal doen aan boord, bij aanvang van de cursus.

Wie zijn jouw medecursisten?

• Actieve en avontuurlijke zeilers
• Zeilers die nieuw vaargebied willen verkennen
• Zeilers die zich willen verdiepen in de vaardigheden
• Inschrijvingen zijn meestal individueel
• Leeftijden variëren
• Gemiddeld man/vrouw 60/40

Het schip

We varen met een Centurion 41'S een kajuitjacht van ruim 12 meter. Echte werkpaarden die geschikt zijn voor deze cursus. Door te varen met eigen schepen weet je zeker dat de schepen voldoen aan alle veiligheidseisen. Ze zijn speciaal uitgerust om optimaal te oefenen. Zodra het wat kouder wordt gaat de kachel aan.

Communicatie na boeken

Je ontvangt de bevestiging van je boeking via mail. Hierna ontvang je geen mails meer van kantoor: alle informatie over je reis kun je namelijk op de website vinden onder Mijn gegevens:

• Reis: hier zie je jouw mede opvarenden
• Je kunt berichten sturen. Bijvoorbeeld voor carpoolen.

Vaak stuurt de instructeur kort van tevoren een welkomstmail. Eventueel met bijzonderheden, voorbereiding etc.

Met kantoor kan je mailen voor
• Reserveren zeilpak en/of zeillaarzen: geef je maat door
• Administratieve vragen en natuurlijk beantwoorden we ook graag je andere vragen.
• Afmelding. Deze moeten tijdig worden gemeld: Annuleringsvoorwaarden.

Annulering

Bij annulering is restitutie niet mogelijk. We raden je echt aan een eigen (doorlopende) annuleringsverzekering af te sluiten. Inhalen is helaas lastig plannen en kan alleen last Minute. Dit staat uitgebreid vermeld in onze annuleringsvoorwaarden. Lees deze vooraf door.

Prijs Inclusief

Instructie, verblijf en overnachting aan boord, gasverbruik en brandstofkosten, verzekeringen, watersportpaspoort met certificaten en btw.

Prijs Exclusief

Vervoer van en naar de op- afstapplaats. Boordkas voor het eten aan boord en de havengelden. De schipper wordt hiervan vrijgehouden. Reis verzekering en annuleringsverzekering

Aanvang

 Je verzamelt op de aangegeven tijd bij de instructeur aan boord. We vragen je niet te vroeg te komen. De schepen liggen aan de steiger ter hoogte van de kerk (Zuiderhaven 75). De instructeur weet met welk schip wordt gevaren.

Je tas kun je ook al aan boord zetten. Aan boord maken we kennis met elkaar en nemen de plannen door. Misschien maken jullie vooraf al afspraken voor boodschappen.

Parkeren

Harlingen is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Carpoolen met andere deelnemers is ook een optie. Na inloggen zie je de woonplaats van andere deelnemers op jouw reis. Stuur ze een bericht om af te spreken.

In Harlingen kun je op verschillende locaties tegen betaling parkeren.
Langer dan 1 dag parkeren is het goedkoopst op de volgende plaatsen:

“All in Parkeren”, je wordt met een pendelbus gebracht en gehaald. Er zijn laadpalen aanwezig. Het is verstandig te reserveren: https://allinparkerenharlingen.nl/tarieven/

“Parkeerterrein Bruine Vloot” ligt op 5 minuten loopafstand. https://www.parkerenharlingen.nl/reserveren-bruine-vloot

Einde cursus

De cursus is over het algemeen, na schoonmaken en ontruimen, op de afgesproken tijd afgelopen.