Volledige Basiscursus IJsselmeer

« Terug naar het overzicht

Maak zelf uw zeilplan

Er staan nog geen reizen in uw zeilplan

Impressie Volledige basiscursus

Het startpakket voor een beginnende kajuitjachtzeiler. Je leert alles om een goed bemanningslid te zijn. Je kunt al zeilen met een open boot dus tijd voor een nieuwe uitdaging.

Hoe ziet deze cursus eruit? We zeilen op het IJsselmeer en als het weer het toelaat een dag op de Waddenzee. We overnachten in wisselende havens. Koken en slapen op de boot. Iedere dag worden route en vertrektijd in overleg bepaald. Het weer heeft uiteraard invloed op de planning. Heerlijk intensief zeilen en zeilvaardigheden oefenen! Zodat je goed voorbereid bent op het huren van een boot of flottielje zeilen op de Middellandse zee. Waar je uiteindelijk uitkomt is natuurlijk persoonlijk.

Programma:
Iedere dag begint met het voorbereiden voor een of meerdere korte zeiltochten. Tijdens een zeildag wordt er geoefend en gevaren waarin alle taken en rollen worden afgewisseld. Je oefent zo alles wat belangrijk is bij kajuitjacht zeilen. Koers & kompas varen, zeilstanden, reven van zeilen, overstag gaan & gijpen en ook ankeren, man-over-boord manoeuvres, lijnbehandeling & knopen. Met de eerste grondbeginselen van het navigeren weet je waar je bent en waar je heen gaat. Je maakt kennis met het manoeuvreren in havens. De instructeur kent leuke plekken om te oefenen, speelt in op je ervaring, laat je al snel alles zelf doen en raakt als het ware het roer niet aan. In de havens en tijdens het zeilen is er natuurlijk ook tijd voor ontspanning.

Ons streven is dat je, aan het eind van deze cursus, een volwaardig bemanningslid op een kajuitjacht bent. Je vaart al bijna als bemanning, onder rustige omstandigheden, een zeiljacht op het IJsselmeer, de Waddenzee of Middellandse Zee. Je maakt een goede indruk als je gaat huren of in flottielje gaat zeilen! Hieronder lees je meer over de CWO of RYA certificering.

En na deze cursus?
Jouw volgende stap kan een gevorderdencursus zijn. Je werkt dan naar zelfstandig 'Dagschipper ',op getijden water. Hou je van avontuur? Kijk dan naar de mooie zeilreizen bij de Canarische eilanden Caribbean of Azoren.

 

 
Meer details & aanvullende informatie voor de Volledige Basiscursus

Welke ervaring verwachten wij voor deze cursus?

Je kunt al zeilen met een open boot of met een kleine kajuitboot op stilstaand water. Je bent al handig met zeilstanden, koersen en windrichting. Je bent bekend met sturen, zeilmanoeuvres, overstag en gijpen. Je begrijpt waarom een boot zeilt.

Voorbereiding?

Je hoeft je niet voor te bereiden. Het is wel leuk om je alvast in te lezen in de "Leidraad voor Kajuitjachtzeilers" van Richard Vooren

Cursusprogramma

Je leert alles wat van belang is voor het plezierig en veilig zeilen als bemanningslid met een kajuitjacht . 

Dit is een volledige cursus, dus we bieden in vijf tot zes dagen de onderdelen van het CWO JaZ I aan:
• Het leven aan boord: je vaart in een wachtschema zodat je alle taken aan boord oefent en veel in actie bent.
• Zeilen met en op een kajuitjacht: sturen ten opzichte van de wind en zeilen op kompas, anticiperen op windvlagen, wisselen van zeilen, reven, overstag gaan en gijpen met een kajuitjacht. 
• Benamingen knopen. 
• Ankeren divers (Grieks) ankeren
• MOB Kennismaking met man-over-boord-manoeuvres. 
• Motor manoeuvreren: grondbeginselen en mogelijkheden van controle over het schip. Eenvoudig afmeren en wegvaren worden behandeld en voer je in de loop van de week zelf uit. Je wordt handig met lijnen en stootwillen.

De volgende onderdelen maken geen deel uit van het CWO JaZ I maar we stippen dat soms aan als opmaat naar CWO JaZ II tidal
• Navigeren: je raakt vertrouwd met kaartlezen, betonning en het herkennen van punten op de wal. Met het nemen van een zichtpeiling weet je waar je bent. De plotter is een zinvol hulpmiddel bij de navigatie.
• Vaarregels. 
• Voorbereiding en het maken van een dagtochtplanning en rekenen met haalbare afstanden en havenaanlopen.

Certificaat Bemanning CWO JaZ I

Gemiddeld zijn minimaal 5 dagen nodig om alle vaardigheden aan bod te laten komen. Zodra je alle onderdelen van de Commissie Watersportopleidingen CWO JaZ I voldoende beheerst, ontvang je het certificaat als bewijs dat je aan alle voorwaarden voldoet. Dat kan je dan weer gebruiken bij verhuur of Flottielje.

Je vult zelf alle info in op onze website bij "mijn gegevens". Vanaf 2021 is de CWO-certificering digitaal, via watersportpaspoort.nl. Daar houdt de instructeur je leskaart/vorderingenstaat bij. Bij aanvang van de reis voegen we je toe aan dat watersportpaspoort.  Voor het uitgeven van certificaten is geboortedatum en geboorteplaats vereist vul deze daarom ook in op de website bij "mijn gegevens". Papieren certificaten die voor 2021 zijn uitgegeven worden niet gedigitaliseerd.

Als je nog geen account hebt, ontvang je voorafgaand aan de cursus een e-mail voor het aanmaken van een gebruikersnaam (e-mailadres) en wachtwoord, de link hiervoor is een dag geldig. Als je daarna je account wilt activeren ga je naar watersportpaspoort.nl en klik je op 'Wachtwoord Resetten en Account activeren'.

Uiteraard hoeft een certificaat geen doel voor je te zijn om mee te doen aan deze cursus! De instructeur kan na de reis eventueel een vervolgadvies geven in jouw account op zeezeilers.nl. Bedoeld voor jezelf en de instructeur van de volgende reis.

Wat neem je mee?

Overzicht met wat je meeneemt aan boord vind je bij: Wat neem je mee?
Zeilpakken zijn te huur: In HArlingen kan je samen met de instructeur bij aanvang het pak uitzoeken. pak € 9 en laarzen € 2 per cursusdag. Je betaalt dit de eerste dag digitaal op kantoor of aan boord, bij aanvang van de cursus.

Wie zijn jouw medecursisten?

• Actieve en avontuurlijke zeilers
• Zeilers die nieuw vaargebied willen verkennen
• Zeilers die zich willen verdiepen in de vaardigheden
• Inschrijvingen zijn meestal individueel
• Leeftijden variëren
• Gemiddeld man/vrouw 60/40

Het schip

We varen met een Centurion 41'S een kajuitjacht van ruim 12 meter. Echte werkpaarden die geschikt zijn voor deze cursus. Door te varen met eigen schepen weet je zeker dat de schepen voldoen aan alle veiligheidseisen. Ze zijn speciaal uitgerust om optimaal te oefenen. Zodra het wat kouder wordt gaat de kachel aan.

Communicatie na boeken

Je ontvangt de bevestiging van je boeking via mail. Hierna ontvang je geen mails meer van kantoor: alle informatie over je reis kun je namelijk op de website vinden onder Mijn gegevens:

• Reis: hier zie je jouw mede opvarenden
• Je kunt berichten sturen. Bijvoorbeeld voor carpoolen.

Vaak stuurt de instructeur kort van tevoren een welkomstmail. Eventueel met bijzonderheden, voorbereiding etc.

Met kantoor kan je mailen voor
• Reserveren zeilpak en/of zeillaarzen, geef je maat door
• Administratieve vragen en natuurlijk beantwoorden we ook graag je andere vragen.
• Afmelding. Deze moeten tijdig worden gemeld: Annuleringsvoorwaarden.

Annulering

Bij annulering is restitutie niet mogelijk. We raden je echt aan een eigen (doorlopende) annuleringsverzekering af te sluiten. Inhalen is helaas lastig plannen en kan alleen last Minute. Dit staat uitgebreid vermeld in onze annuleringsvoorwaarden. Lees deze vooraf door.

Prijs Inclusief

Instructie, verblijf en overnachting aan boord, gasverbruik en brandstofkosten, verzekeringen, watersportpaspoort met certificaten en btw.

Prijs Exclusief

Vervoer van en naar de op- afstapplaats. Boordkas voor het eten aan boord en de havengelden. De schipper wordt hiervan vrijgehouden.

Aanvang

Je verzamelt op de aangegeven tijd bij de instructeur in het pand aan de zuiderhaven 57. We vragen je niet veel vroeger te komen. Dan is er ruimte voor kennismaken en boodschappenlijstje door te nemen en wellicht vast naar de route te kijken en beginnen met boodschappen te doen.
De schepen worden nog schoongemaakt. Na kennismaken en boodchappen kunnen we aan boord. De Schepen liggen aan de steiger ter hoogte van de kerk (Zuiderhaven 75). De instructeur weet met welk schip wordt gevaren.

Parkeren

Harlingen is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Carpoolen met andere deelnemers is ook een optie. Na inloggen zie je de woonplaats van andere deelnemers op jouw reis. Stuur ze een bericht om af te spreken.

In Harlingen kun je op verschillende locaties tegen betaling parkeren.
Langer dan 1 dag parkeren is het goedkoopst op de volgende plaatsen:

“All in Parkeren”, je wordt met een pendelbus gebracht en gehaald. Er zijn laadpalen aanwezig. Het is verstandig te reserveren: https://allinparkerenharlingen.nl/tarieven/

“Parkeerterrein Bruine Vloot” ligt op 5 minuten loopafstand: https://www.parkerenharlingen.nl/reserveren-bruine-vloot

Einde cursus

De cursus is over het algemeen, na schoonmaken en ontruimen, op de afgesproken tijd afgelopen.