Nieuwjaarstocht naar de eilanden

« Terug naar het overzicht

Maak zelf uw zeilplan

Er staan nog geen reizen in uw zeilplan

Een cursus waar we oefenen en natuurlijk oud en nieuw vieren op Terschelling. Deze dagen trekken veel boten naar Terschelling. Een gezellig leuk feest op de wal en in de stad. Het is elk jaar weer anders. Soms vriest het of er komt een sneeuwbui over. Dan veranderd de wereld in een witte pracht.  Dan is het een uitdaging. Vanuit onze thuishaven Harlingen is het tot nu toe altijd wel gelukt.

Dit is een korte intensieve zeilcursus, startpakket voor beginnende kajuitjachtzeilers en actieve zeilers in de winter. Je doet samen met andere deelnemers ervaring op, vaak zijn dit deelnemers met verschillende mate van ervaring/kennis en achtergrond.

Het vaargebied ligt tussen de waddeneilanden en zeegaten. Stel je voor, een uitgestrekt vaargebied met geen of weinig andere boten.  Het is een veelzijdig oefengebied, stromend water ondieptes en geulen zijn goed betond en er zijn veel plekken waar je kunt ankeren. Het voordeel van de wintermaanden is de ruimte op het Wad en in de jachthavens. De thermoskannen houden we goed gevuld om regelmatig op te warmen. Ook kunnen we vaker een nachtelijke tocht varen omdat het lang donker is.

Door deels beschutting op te zoeken kunnen we ook met harde wind varen. Als het rustiger weer is zijn er veel uitdagende haven aanlopen en de zeegaten vormen de poort naar volle zee. Wind en de getijdenstromen hebben invloed op de golven en het zeegedrag van het schip. Daarom zijn getijden berekeningen een must. Een unieke kans om zelf in dit mooie gebied te zeilen. Door onze jarenlange ervaring kennen we het Wad en de zeegaten als onze broekzak.

Bij extreem weer of zware vorst overdag, kan het zijn dat de cursus geannuleerd wordt. Je kunt deze op een ander moment inhalen, het cursusbedrag parkeren we voor een volgende boeking.

 

 


Meer details & aanvullende informatie voor de gevorderdencursus

Corona afspraken en maatregelen

De gezondheid van onze deelnemers en instructeurs staat voorop. We houden de geldende maatregelen en veranderingen (internationaal) nauwlettend in de gaten. Belangrijk zijn hygiëne en veiligheid aan boord.
1. Bij aanvang vragen we iedereen een Corona triage formulier in te vullen.
2. We varen met minder opvarenden dan gebruikelijk. Het maximaal aantal deelnemers is afhankelijk van de geldende (lokale) maatregelen. We geven dat aan bij de reisomschrijving.
3. We hebben ervaren dat een zelftest voor aanvang van de cursus het veiligheidsgevoel aan boord vergroot. Je zit dan in een veilige bubble.

Welke ervaring verwachten wij voor deze cursus?

Je kunt al zeilen met een open boot of met een kleine kajuitboot op stilstaand water. Je bent al handig met zeilstanden, koersen en windrichting. Je bent bekend met sturen, zeilmanoeuvres, overstag en gijpen. Je begrijpt waarom een boot zeilt.

Voorbereiding

Je hoeft je niet voor te bereiden. Het is wel leuk om je alvast in te lezen in de "Leidraad voor Kajuitjachtzeilers" van Richard Vooren

Cursusprogramma vaardigheden

Dit is een korte intensieve cursus in zeilvaardigheden. We hebben slechts enkele dagen dus bij de kennismaking kunnen we kiezen welke vaardigheden we oefenen:

• Het leven aan boord: je vaart in een wachtschema zodat je alle taken aan boord oefent en veel in actie bent.
• Zeilen met en op een kajuitjacht: sturen ten opzichte van de wind en zeilen op kompas, anticiperen op windvlagen, wisselen van zeilen, reven, overstag gaan en gijpen met een kajuitjacht.
• Benamingen knopen.
• Ankeren divers (Grieks) ankeren
• MOB Kennismaking met man-over-boord-manoeuvres.
• Motor manoeuvreren: grondbeginselen en mogelijkheden van controle over het schip. Eenvoudig afmeren en wegvaren worden behandeld en voer je in de loop van de week zelf uit. Je wordt handig met lijnen en stootwillen.
• Navigeren: je raakt vertrouwd met kaartlezen, betonning en het herkennen van punten op de wal. Met het nemen van een zichtpeiling weet je waar je bent. De plotter is een zinvol hulpmiddel bij de navigatie.
• Vaarregels.
• Voorbereiding en het maken van een dagtochtplanning en rekenen met haalbare afstanden en havenaanlopen.

 

Certificaten

Gemiddeld zijn er bij korte cursussen minimaal 6-8 dagen nodig om alle vaardigheden aan bod te laten komen. Zodra je alle onderdelen van de Commissie Watersportopleidingen CWO JaZ I voldoende beheerst, ontvang je het certificaat als bewijs dat je aan alle voorwaarden voldoet. Dat kan je dan weer gebruiken bij verhuur of Flottielje.

Vanaf 2021 is de CWO-certificering digitaal, via watersportpaspoort.nl. Daar houdt de instructeur je leskaart/vorderingenstaat bij. Je kunt alvast zelf een account aanmaken, vul je gegevens zoveel mogelijk in. Voor het uitgeven van certificaten is geboortedatum en geboorteplaats vereist. Papieren certificaten die voor 2021 zijn uitgegeven worden niet gedigitaliseerd.

Als je nog geen account hebt, ontvang je voorafgaand aan de cursus een e-mail voor het aanmaken van een gebruikersnaam (e-mailadres) en wachtwoord, de link hiervoor is een dag geldig. Als je daarna je account wilt activeren ga je naar watersportpaspoort.nl en klik je op 'wachtwoord vergeten'.

Uiteraard hoeft een certificaat geen doel voor je te zijn om mee te doen aan deze cursus! De instructeur kan na de reis eventueel een vervolgadvies geven in jouw account op zeezeilers.nl. Bedoeld voor jezelf en de instructeur van de volgende reis.

Je maakt zeemijlen voor het CWO of RYA Certificering. Als je na afronding van CWO JaZ II verder wilt met RYA certificering kun je na deze cursus met wat je geleerd hebt een training & Verkenning / mijlenmaker doen en dan een RYA Coastal Skipper cursus volgen.

Wat neem je mee?

Overzicht met wat je meeneemt aan boord vind je bij: Wat neem je mee?
Zeilpakken zijn te huur: pak € 9 en laarzen € 2 per cursusdag. Je betaalt dit digitaal op kantoor of aan boord, bij aanvang van de cursus.

Wie zijn jouw medecursisten?

• Actieve en avontuurlijke zeilers
• Zeilers die nieuw vaargebied willen verkennen
• Zeilers die zich willen verdiepen in de vaardigheden
• Inschrijvingen zijn meestal individueel
• Leeftijden variëren, gemiddeld 25- 50
• Gemiddeld man/vrouw 60/40

Het schip

We varen met een Centurion 41'S een kajuitjacht van ruim 12 meter. Echte werkpaarden die geschikt zijn voor deze cursus. Door te varen met eigen schepen weet je zeker dat de schepen voldoen aan alle veiligheidseisen. Ze zijn speciaal uitgerust om optimaal te oefenen. Zodra het wat kouder wordt gaat de kachel aan.

Communicatie na boeken

Je ontvangt de bevestiging van je boeking via mail. Hierna ontvang je geen mails meer van kantoor: alle informatie over je reis kun je namelijk op de website vinden onder Mijn gegevens:

• Reis: hier zie je jouw mede opvarenden
• Je kunt berichten sturen. Bijvoorbeeld voor carpoolen.

Vaak stuurt de instructeur kort van tevoren een welkomstmail. Eventueel met bijzonderheden, voorbereiding etc.

Met kantoor kan je mailen voor
• Reserveren zeilpak en/of zeillaarzen, geef je maat door
• Administratieve vragen en natuurlijk beantwoorden we ook graag je andere vragen.
• Afmelding. Deze moeten tijdig worden gemeld: Annuleringsvoorwaarden.

Prijs Inclusief

Instructie, verblijf en overnachting aan boord, gasverbruik en brandstofkosten, verzekeringen, watersportpaspoort met certificaten en btw.

Prijs Exclusief

Vervoer van en naar de op- afstapplaats. Boordkas voor het eten aan boord en de havengelden. De schipper wordt hiervan vrijgehouden.

Aanvang

Je verzamelt op de aangegeven tijd bij de instructeur aan boord. We vragen je niet te vroeg te komen. De schepen liggen aan de steiger ter hoogte van de kerk (Zuiderhaven 75). De instructeur weet met welk schip wordt gevaren.

Je tas kun je ook al aan boord zetten. We gaan ervan uit dat je voor deze avond al gegeten hebt (aanvang 20:00!). Aan boord maken we kennis met elkaar en nemen de plannen door. Misschien maken jullie vooraf al afspraken voor boodschappen.

Parkeren

Je komt met openbaar vervoer of met de auto. Carpoolen met andere deelnemers kan. Na inloggen zie je de woonplaats van andere deelnemers op jouw reis. Stuur ze een bericht om af te spreken.

Overal in Harlingen is betaald parkeren, maximaal 4 uur. Je kunt de hele dag parkeren op de Spoorstraat, 5 min. lopen (niet parkeren van 00:00 tot 06:00). Voor lang parkeren raden wij "All in parkeren" aan. Je wordt met een pendelbus naar de schepen gebracht. Reserveren is gewenst en kan hier. Of bel +31 (0)6 11341576.

Einde cursus

De cursus is over het algemeen, na schoonmaken en ontruimen, op de afgesproken tijd afgelopen.