Korte Basiscursus deel B IJsselmeer

« Terug naar het overzicht

Maak zelf uw zeilplan

Er staan nog geen reizen in uw zeilplan

Dit is de korte Basis deel B van de de volledige Basiscursus. Het startpakket voor een beginnende kajuitjachtzeiler om een goed bemanningslid te zijn. Aan het eind van deze cursus ben je vertrouwt met de leefomstandigheden aan boord en goed voorbereid op het huren van een boot of flottielje zeilen in de Middellandse Zee. 

Hoe verloopt deze korte cursus deel B?
We zeilen meestal op de Waddenzee, overnachten in wisselende havens. Koken en slapen op de boot. Iedere dag begint met het in overleg voorbereiden van de zeiltochten met route en vertrektijd. De wind en de getijden hebben daar uiteraard invloed op. En dan heerlijk intensief zeilen en zeilvaardigheden oefenen! Tijdens een zeildag worden alle taken en rollen afgewisseld met de andere zeilers aan boord. Je oefent zo alles wat belangrijk is bij kajuitjacht zeilen. Koers & kompas varen, zeilstanden, reven van zeilen, overstag gaan & gijpen en ook ankeren, man-over-boord manoeuvres, lijnbehandeling & knopen. Daarnaast oefenen we ook alvast de basis van navigeren. Intensief oefenen wordt afgewisseld met ontspannen zeilen samen met andere gemotiveerde zeilers. De instructeur kent leuke plekken om te oefenen, speelt in op jouw ervaring en laat je al snel alles zelf doen. We besteden iets aandacht aan het basis navigeren. Bij havenmanoeuvres kiezen we in de basis echter wel eerst bewust voor oefeningen op vrij water.

En na deze cursus? Als volwaardig bemanningslid vaar je een jacht al bijna helemaal zelf op het IJsselmeer, de Waddenzee of de Middellandse Zee. Je maakt een goede indruk als je gaat huren of in flottielje gaat zeilen! Jouw volgende stap is een Gevorderdencursus. Waarin je verder vaardigheden oefent voor zelfstandig dagschipper op getijden water. Je zeilt verder de zee op met certificering voor CWO JaZ-II of een switch naar RYA Dayskipper. Ook interessant zijn mooie zeilreizen naar de Caribbean of Azoren.

 

Meer details & aanvullende informatie voor de Basiscursus deel B

Welke ervaring verwachten wij voor deze cursus?

Je kunt al zeilen met een open boot of met een kleine kajuitboot op stilstaand water. Je bent al handig met zeilstanden, koersen en windrichting. Je bent bekend met sturen, zeilmanoeuvres, overstag en gijpen. Je begrijpt waarom een boot zeilt.

Voorbereiding

Je hoeft je niet voor te bereiden. Het is wel leuk om je alvast in te lezen in de "Leidraad voor Kajuitjachtzeilers'' van Richard Vooren

Cursusprogramma

Met deze korte cursus maak je de vervolgstappen van het zeilen met kajuitjachtzeilen op voornamelijk non-tidal water. Je leert wat van belang is voor het plezierig en veilig zeilen met een kajuitjacht als bemanningslid. Jullie maken van tevoren een keuze welke onderwerpen aan bod komen. 

• Het leven aan boord: je vaart in een wachtschema zodat je alle taken aan boord oefent en veel in actie bent.
• Zeilen met en op een kajuitjacht: sturen ten opzichte van de wind en zeilen op kompas, anticiperen op windvlagen, wisselen van zeilen, reven, overstag gaan en gijpen met een kajuitjacht.
• Benamingen knopen.
• Ankeren divers (Grieks) ankeren
• MOB Kennismaking met man-over-boord-manoeuvres.

• Motor manoeuvreren: Grondbeginselen. Je maakt in eerste instantie kennis met de bewegingen en mogelijkheden van controle van het schip op vrij water. Het is een soort winkelwagentje onder invloed door weer wind en stroom , Je wordt handig met landvasten, knopen en stootwillen.In gunstige omstandig heden  voer je in de loop van de week zelf uit. Je wordt handig met lijnen en stootwillen.
• Navigeren: je raakt vertrouwd met kaartlezen, betonning en het herkennen van punten op de wal. Met het nemen van een zichtpeiling weet je waar je bent. De plotter is een zinvol hulpmiddel bij de navigatie.
• Vaarregels.
• Voorbereiding en het maken van een eenvoudige dagtochtplanning en rekenen met haalbare afstanden en haven aanlopen.

Certificaat

Deel A en B zijn samen een volledige cursus. We evalueren aan het einde van elke cursus. Gemiddeld zijn dan 2 x 3-4 dagen nodig om alle vaardigheden aan bod te laten komen. Als de cursus langer is, is er meer gelegenheid tot bijsturen. 
Als je voldoende vorderingen gemaakt hebt, kan je afronden met diploma CWO JaZ-I tidal.

Vanaf 2021 is de CWO-certificering digitaal, via watersportpaspoort.nl. Daar houdt de instructeur je leskaart/vorderingenstaat bij. Je kunt alvast zelf een account aanmaken, vul je gegevens zoveel mogelijk in. Voor het uitgeven van certificaten is geboortedatum en geboorteplaats vereist. Papieren certificaten die voor 2021 zijn uitgegeven worden niet gedigitaliseerd.

Als je nog geen account hebt, ontvang je voorafgaand aan de cursus een e-mail voor het aanmaken van een gebruikersnaam (e-mailadres) en wachtwoord, de link hiervoor is een dag geldig. Als je daarna je account wilt activeren ga je naar watersportpaspoort.nl en klik je op 'wachtwoord vergeten'.

Uiteraard hoeft een certificaat geen doel voor je te zijn om mee te doen aan deze cursus! De instructeur kan na de reis eventueel een vervolgadvies geven in jouw account op zeezeilers.nl. Bedoeld voor jezelf en de instructeur van de volgende reis.

Wat neem je mee?

Overzicht met wat je meeneemt aan boord vind je bij: Wat neem je mee?
Zeilpakken zijn te huur: pak € 9 en laarzen € 2 per cursusdag. Je betaalt dit digitaal op kantoor of aan boord, bij aanvang van de cursus.

Wie zijn jouw medecursisten?

• Actieve en avontuurlijke zeilers
• Zeilers die nieuw vaargebied willen verkennen
• Zeilers die zich willen verdiepen in de vaardigheden
• Inschrijvingen zijn meestal individueel
• Leeftijden variëren
• Gemiddeld man/vrouw 60/40

Het schip

We varen met een Centurion 41'S een kajuitjacht van ruim 12 meter. Echte werkpaarden die geschikt zijn voor deze cursus. Door te varen met eigen schepen weet je zeker dat de schepen voldoen aan alle veiligheidseisen. Ze zijn speciaal uitgerust om optimaal te oefenen. Zodra het wat kouder wordt, gaat de kachel aan.

Communicatie na boeken

Je ontvangt de bevestiging van je boeking via mail. Hierna ontvang je geen mails meer van kantoor: alle informatie over je reis kun je namelijk op de website vinden onder Mijn gegevens:

• Reis: hier zie je jouw mede opvarenden
• Je kunt berichten sturen. Bijvoorbeeld voor carpoolen.

Vaak stuurt de instructeur kort van tevoren een welkomstmail. Eventueel met bijzonderheden, voorbereiding etc.

Met kantoor kan je mailen voor
• Reserveren zeilpak en/of zeillaarzen, geef je maat door
• Administratieve vragen en natuurlijk beantwoorden we ook graag je andere vragen.
• Afmelding. Deze moeten tijdig worden gemeld: Annuleringsvoorwaarden.

Annulering

Bij annulering is restitutie niet mogelijk. We raden je echt aan een eigen (doorlopende) annuleringsverzekering af te sluiten. Inhalen is helaas lastig plannen en kan alleen last Minute. Dit staat uitgebreid vermeld in onze annuleringsvoorwaarden. Lees deze vooraf door.

Prijs Inclusief

Instructie, verblijf en overnachting aan boord, gasverbruik en brandstofkosten, verzekeringen, watersportpaspoort met certificaten en btw.

Prijs Exclusief

Vervoer van en naar de op- afstapplaats. Boordkas voor het eten aan boord en de havengelden. De schipper wordt hiervan vrijgehouden.

Aanvang

Je verzamelt op de aangegeven tijd bij de instructeur aan boord. We vragen je niet te vroeg te komen. De schepen liggen aan de steiger ter hoogte van de kerk (Zuiderhaven 75). De instructeur weet met welk schip wordt gevaren.

Je tas kun je ook al aan boord zetten. We gaan ervan uit dat je voor deze avond al gegeten hebt (aanvang 20:00!). Aan boord maken we kennis met elkaar en nemen de plannen door. Misschien maken jullie vooraf al afspraken voor boodschappen.

Parkeren

Harlingen is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Carpoolen met andere deelnemers is ook een optie. Na inloggen zie je de woonplaats van andere deelnemers op jouw reis. Stuur ze een bericht om af te spreken.

In Harlingen kun je op verschillende locaties tegen betaling parkeren.
Langer dan 1 dag parkeren is het goedkoopst op de volgende plaatsen:

“All in Parkeren”, je wordt met een pendelbus gebracht en gehaald. Er zijn laadpalen aanwezig. Het is verstandig te reserveren: https://allinparkerenharlingen.nl/tarieven/

“Parkeerterrein Bruine Vloot” ligt op 5 minuten loopafstand: https://www.parkerenharlingen.nl/reserveren-bruine-vloot

Einde cursus

De cursus is over het algemeen, na schoonmaken en ontruimen, op de afgesproken tijd afgelopen.