Instapcursus

« Terug naar het overzicht

Maak zelf uw zeilplan

Er staan nog geen reizen in uw zeilplan

De instap voor beginnende zeilers
Aan het eind kun je al bijna zelfstandig zeilen en ben je vertrouwd met de levensomstandigheden aan boord. Je bent bekend met zeilstanden, begrijpt waarom een boot zeilt, sturen, manoeuvreren, overstag, gijpen etc.  Een actieve zeilvakantie met andere gemotiveerde zeilers. Intensief oefenen wordt afgewisseld met ontspannen zeilen. De dagen zijn intensief: aan boord heeft iedere deelnemer een taak en we rouleren zodat iedereen aan bod komt.

Vaargebied
Om te oefenen kiezen we voor zeilen op het IJsselmeer. Het IJsselmeer is prachtig vaarwater vanwege de combinatie van open ruimte en historische stadjes waar je vaak in de oude stadshaven kunt aanleggen.

Nieuwe mogelijkheden 
Een voorbereidende cursus voor een volgende stap. Bijvoorbeeld een Basiscursus, waarna je als kundig bemanningslid kunt zeilen op een kajuitboot. Daarmee gaan er meer mogelijkheden voor je open in de Middellandse zee of een Zeiltocht bij de Caribische wateren.

 


Meer details & aanvullende informatie

Welke ervaring verwachten wij voor deze cursus?

Je kunt misschien al zeilen met een open boot. Maar dit is niet noodzakelijk.

Voorbereiding?

Je hoeft je niet voor te bereiden. Het is wel leuk om je alvast in te lezen in de 'Leidraad voor kajuitjachtzeilen' van Richard Vooren.

Cursusprogramma

Zoals de beginselen van zeilmanoeuvres, zeil hijsen, rif steken en koersoriëntatie op kompas en op de wind, .

We behandelen alle vaardigheden die van belang zijn voor het plezierig en veilig zeilen als bemanningslid. Je maakt kennis met:
• Het leven aan boord. 
• Zeilen met en op een kajuitjacht: sturen ten opzichte van de wind en zeilen op kompas. Zeilen hijsen, een rif steken. De basis uitwijkregels.
• Benamingen aan boord en knopen; oefenen met knopen. 
• MOB: kennismaking met man-over-boord-manoeuvres.
• Je wordt handig met lijnen en stootwillen. 
• Navigeren: de grondbeginselen; wat is een zeekaart wat is betonnning en dieptes in de kaart De plotter is een zinvol hulpmiddel bij de navigatie.

Gezien de opzet van deze instapcursus is er beperkt aandacht voor motor manoeuvreren en navigatie.

Certificaat

Voor de instap is er geen certificaat.
De volgende stap is de Basiscursus. Daar geven we het  Commissie Watersportopleidingen CWO JaZ I uit als je voldoet aan alle voorwaarden. Uiteraard hoeft een certificaat geen doel voor je te zijn.

Wat neem je mee?

Overzicht met wat je meeneemt aan boord vind je bij: Wat neem je mee?
Zeilpakken zijn te huur: pak € 9 en laarzen € 2 per cursusdag. Je betaalt dit digitaal op kantoor of aan boord, bij aanvang van de cursus.

Wie zijn jouw medecursisten?

• Actieve en avontuurlijke zeilers
• Zeilers die nieuw vaargebied willen verkennen
• Zeilers die zich willen verdiepen in de vaardigheden
• Inschrijvingen zijn meestal individueel
• Leeftijden variëren, gemiddeld 25- 50
• Gemiddeld man/vrouw 60/40

Het schip

We varen met een Centurion 41'S een kajuitjacht van ruim 12 meter. Echte werkpaarden die geschikt zijn voor deze cursus. Door te varen met eigen schepen weet je zeker dat de schepen voldoen aan alle veiligheidseisen. Ze zijn speciaal uitgerust om optimaal te oefenen. De instructeur raakt het roer als het ware niet aan. Zodra het wat kouder wordt gaat de kachel aan.

Communicatie na boeken

Je ontvangt de bevestiging van je boeking via mail. Hierna ontvang je geen mails meer van kantoor: alle informatie over je reis kun je namelijk op de website vinden onder Mijn gegevens:

• Reis: hier zie je jouw mede opvarenden
• Je kunt berichten sturen. Bijvoorbeeld voor carpoolen.

Vaak stuurt de instructeur kort van tevoren een welkomstmail. Eventueel met bijzonderheden, voorbereiding etc.

Met kantoor kan je mailen voor
• Reserveren zeilpak en/of zeillaarzen, geef je maat door
• Administratieve vragen en natuurlijk beantwoorden we ook graag je andere vragen.
• Afmelding. Deze moeten tijdig worden gemeld: Annuleringsvoorwaarden.

Annulering

Bij annulering is restitutie niet mogelijk. We raden je echt aan een eigen (doorlopende) annuleringsverzekering af te sluiten. Inhalen is helaas lastig plannen en kan alleen last Minute. Dit staat uitgebreid vermeld in onze annuleringsvoorwaarden. Lees deze vooraf door.

Prijs Inclusief

Instructie, verblijf en overnachting aan boord, gasverbruik en brandstofkosten, verzekeringen, watersportpaspoort met certificaten en btw.

Prijs Exclusief

Vervoer van en naar de op- en afstapplaats. Boordkas voor het eten aan boord en de havengelden. De schipper wordt hiervan vrijgehouden.

Aanvang

Je verzamelt op de aangegeven tijd bij de instructeur aan boord. We vragen je niet te vroeg te komen. De schepen liggen aan de steiger ter hoogte van de kerk (Zuiderhaven 75). De instructeur weet met welk schip wordt gevaren.

Je tas kun je ook al aan boord zetten. We gaan ervan uit dat je voor deze avond al gegeten hebt (aanvang 20:00!). Aan boord maken we kennis met elkaar en nemen de plannen door. Misschien maken jullie vooraf al afspraken voor boodschappen.

Parkeren

Harlingen is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Carpoolen met andere deelnemers is ook een optie. Na inloggen zie je de woonplaats van andere deelnemers op jouw reis. Stuur ze een bericht om af te spreken.

In Harlingen kun je op verschillende locaties tegen betaling parkeren.
Langer dan 1 dag parkeren is het goedkoopst op de volgende plaatsen:

“All in Parkeren”, je wordt met een pendelbus gebracht en gehaald. Er zijn laadpalen aanwezig. Het is verstandig te reserveren: https://allinparkerenharlingen.nl/tarieven/

“Parkeerterrein Bruine Vloot” ligt op 5 minuten loopafstand: https://www.parkerenharlingen.nl/reserveren-bruine-vloot

Einde cursus

De cursus is over het algemeen, na schoonmaken en ontruimen, op de afgesproken tijd afgelopen.