Training & zeemijlen als jachtschipper Duitse Bocht & Helgoland

« Terug naar het overzicht

Maak zelf uw zeilplan

Er staan nog geen reizen in uw zeilplan

Een gevorderdencursus en zeemijlen maken als jachtschipper waarin we ongeveer 180 zeemijlen maken in 7 dagen. Deze mijlen zijn qualifying zeemijlen voor RYA of CWO

Impressie Duitse Bocht

Een boeiende zeiltrip naar de Duitse Bocht,  Wilhelmshaven. Specifiek voor dit gebied zijn de aanlopen van de vele zeegaten naar de Duitse Wadden eilanden, De route boven de Duitse Waddeneilanden staat bekend als de lastige maar ook boeiende vaarweg met het netwerk van verkeersscheidings stelsels naar de Oostzee. Eilanden die we aan kunnen lopen zijn onder andere Borkum, Norderney, en natuurlijk Helgoland.

Helgoland is een eiland in de Noordzee dat deel uitmaakte van Denemarken, Groot-Brittannië en nu Duitsland. Het is het enige eiland op volle zee wat tot Duitsland behoort. Het eiland is vooral belangrijk vanwege het (eco)toerisme. Al in de 19de eeuw stond Helgoland bekend als het meest gezonde gebied in Duitsland. In het stadje zijn meerdere (tax free) winkels. Op Helgoland kunt u een kustroute bewandelen, lezen over de geschiedenis, de stad bezoeken, winkelen in de vele taxfree shops of vanaf een terras de baai overzien. Helgoland ligt midden tussen de verkeersscheidingsstelsels en op de route er naartoe komt u de grote scheepvaart tegen. Uiteraard passen we de regels toe en blijven we op ruime afstand. De avond voor dat de reis is afgelopen liggen we vaak op een van de Nederlandse waddeneilanden.

Afspraken vervoer:
De zeiltraining begint in Harlingen. Hier verzamelen we ons in het Pand aan de Zuiderhaven 57. We eindigen in Wilhelmshaven, vanuit daar gaan we met een huurbusje naar Harlingen terug. De bijdrage in de kosten zijn € 45,- per persoon.

Hoe ziet de cursus er globaal uit?
Zodra je aankomt wacht de Nederlandse instructeur je op. We maken kennis met schip en elkaar. 's Avonds bepalen we de lesplannen, route en de vertrektijd voor de volgende dag. Op het kaartje is globaal aangegeven wat de route zou kunnen zijn. Deze dag starten we de trip met inkoop boodschappen, een eerste dagtocht en zeilvaardigheden oefenen! Samen maken we een team. Je leeft, kookt en slaapt deze dagen op een kajuitboot.  We koken en slapen op de boot en als het zo uitkomt is lokaal eten natuurlijk een uitkomst. Elke dag is toch weer anders. Ze zullen ze je helpen om bepaalde zwakke punten aan te pakken, je sterke punten te benadrukken en je zelfvertrouwen te vergroten bij het nemen van beslissingen.

Dit is een intensieve cursus voor gevorderde zeilers die zelfstandig of als dagschipper willen gaan zeilen.  In deze tocht leggen we de focus op belangrijke schipper vaardigheden, want mijlen maken en training gaan goed samen. We zeilen naar verschillende havens of ankerbaaien die over het algemeen niet ver van elkaar liggen. Je maakt adequate zeemijlen. Adequaat betekent dat je gericht oefent, soms in het donker en dan in het donker een haven aanlopen. De zeemijlen worden nuttig besteed. De instructeur kent leuke plekken om te oefenen, speelt in op je ervaring en laat je zoveel mogelijk alles zelf doen. Behalve bij aanleggen in de buurt van andere dure jachten! Tijdens het varen worden alle taken en rollen afgewisseld in een wachtschema met de andere zeilers aan boord. Samen maken we een team.Je oefent wat veilig en belangrijk is bij het zelfstandig zeilen met een kajuitjacht en omgaan met 'onervaren bemanning'. De taak van de instructeur is dat hij zal kijken waar je staat en naarmate de week vordert. De instructeur helpt met eventuele zwakke punten te verbeteren en sterke punten te benadrukken. Dat vergroot zelfvertrouwen bij het nemen van beslissingen.

en het aanleren van vaardigheden met andere enthousiaste zeezeilers! 

 


Meer details & aanvullende informatie voor de gevorderdencursus

Welke ervaring verwachten wij voor deze cursus?

Je hebt al minimaal 5 dagen of 100 zm met een kajuitjacht gezeild als volwaardig bemanningslid. Bijvoorbeeld een Basiscursus. Als je twijfelt, kun je altijd met het kantoor overleggen of dit de juiste reis voor je is.

Voorbereiding?

Het is essentieel dat je voor deze cursus parate kennis van de kustnavigatie hebt. Maar ook aanvaringsregels en een beetje meteo kennis. Je kan je inlezen in de
• Leidraad voor kajuitjachtzeilen van Richard Vooren.
• De stof voor vaarbewijs 2
• Theoretische Kustnavigatie

Cursusprogramma vaardigheden

Je leert alles wat van belang is voor het leiding geven, plezierig en veilig zeilen met een kajuitjacht als dagschipper.

Dit is een volledige cursus, een course completion, waar we in het begin vooral eerst vaardigheden oefenen en deze vervolgens toepassen in wat langere tochten, zeegaten of een tocht buitenom de eilanden.

• Het leven aan boord; je vaart in een wachtschema zodat je alle taken aan boord oefent en veel in actie bent. 
• Proactief zeilen en sturen ten opzichte van de wind en kompas, anticiperen op windvlagen en alle ins en outs van de zeiltrim.

• Ankeren met diverse ankers en (Grieks) ankeren.
• Leiding bij een man-over-boord-manoeuvre.
• Voor Motor manoeuvreren is wellicht door afstanden die afgelegd moeten worden en de zeehavens minder tijd. Maar als het kan in de haven zullen we afmeren en wegvaren van hoger en lager wal met wind en eventueel stroming.

Met welke 50+ tips ga jij jouw navigatie verbeteren?

• Het voorbereiden en slim opstellen van een tochtplanning
• Getijde berekeningen, haalbare afstanden
• Overzicht en hoofd- en bijzaken onderscheiden
• Bedienen van elektronisch navigatie apparatuur als hulpmiddel voor de navigatie
• Veel praktische tips met klassieke plaatsbepaling 
• Al zeilend lichten herkennen in het donker 
• Weersinformatie ophalen, interpreteren en anticiperen op weersveranderingen
• Functioneel werken met Almanakken
• Aanlopen havens (voorbereiding, regels) onder verschillende omstandigheden 
• Toepassen Bepalingen ter Voorkoming van Aanvaringen

Certificaten

Je kunt afronden voor Dagschipper CWO JaZ II Tidal.
Als je parate kennis kunt toepassen en de onderdelen voldoende kunt uitvoeren. Maar we benadrukken dat het halen van certificaten niet jouw doel hoeft te zijn.

Vanaf 2021 is de CWO-certificering digitaal, via watersportpaspoort.nl. Daar houdt de instructeur je leskaart/vorderingenstaat bij. Je kunt alvast zelf een account aanmaken, vul je gegevens zoveel mogelijk in. Voor het uitgeven van certificaten is geboortedatum en geboorteplaats vereist. Papieren certificaten die voor 2021 zijn uitgegeven worden niet gedigitaliseerd.

Als je nog geen account hebt, ontvang je voorafgaand aan de cursus een e-mail voor het aanmaken van een gebruikersnaam (e-mailadres) en wachtwoord, de link hiervoor is een dag geldig. Als je daarna je account wilt activeren ga je naar watersportpaspoort.nl en klik je op 'Wachtwoord Resetten en Account activeren'.

De instructeur kan na de reis eventueel een vervolgadvies geven in jouw account op zeezeilers.nl. Bedoeld voor jezelf en de instructeur van de volgende reis.

Je maakt zeemijlen voor het CWO of RYA Certificering. Als je na afronding van CWO JaZ II verder wilt met RYA certificering kun je na deze cursus met wat je geleerd hebt een training & Verkenning / mijlenmaker doen en dan een Coastal Skipper cursus volgen.

Wat neem je mee?

Overzicht met wat je meeneemt aan boord vind je bij: Wat neem je mee?
Zeilpakken zijn te huur (pak € 9 en laarzen € 1 per cursusdag)!
Deze kun je in Harlingen op kantoor of met de instructeur regelen.
Als Harlingen niet het vertrekpunt is, moet je dit wel ruim van te voren aanvragen.

Wie zijn jouw medecursisten?

• actieve en avontuurlijke zeilers
• zeilers die nieuw vaargebied willen verkennen
• zeilers die zich willen verdiepen in de vaardigheden.
• inschrijvingen zijn meestal individueel.
• gemiddeld man/vrouw 60/40

Het schip

We varen met een kajuitjacht van ruim 12 meter. Echte werkpaarden die geschikt zijn voor deze cursus. Door te varen met eigen schepen weet je zeker dat de schepen voldoen aan alle veiligheidseisen. Ze zijn speciaal uitgerust om optimaal te oefenen. Zodra het wat kouder wordt gaat de kachel aan.

Communicatie na boeken

Je ontvangt de bevestiging van je boeking via mail. Hierna ontvang je geen mails meer van kantoor, want alle informatie over je reis kun je vinden op de website onder Mijn gegevens:

• reis, hier zie je jouw medeopvarenden.
• zodra de instructeur bekend is, zie je ook de instructeur.
• je kunt berichten sturen. Bijvoorbeeld voor carpoolen.

• Vaak stuurt de instructeur enkele weken van tevoren een welkomstmail. Eventueel met bijzonderheden, voorbereiding etc.

Met kantoor kun je mailen voor
• Reserveren zeilpak (reken je digitaal af op kantoor).
• Administratieve vragen.
• Natuurlijk beantwoorden we ook graag je andere vragen.

• Afmelding. Deze moet tijdig worden gemeld.
• Er gelden namelijk Annuleringsvoorwaarden.

Annulering

Bij annulering is restitutie niet mogelijk. We raden je echt aan een eigen (doorlopende) annuleringsverzekering af te sluiten. Inhalen is helaas lastig plannen en kan alleen last Minute. Dit staat uitgebreid vermeld in onze annuleringsvoorwaarden. Lees deze vooraf door.

Prijs Inclusief

Instructie, verblijf en overnachting aan boord, gasverbruik en brandstofkosten, verzekeringen, watersportpaspoort met certificaten en btw.

Prijs Exclusief

Vervoer van en naar de op- afstapplaats. Boordkas voor het eten aan boord en de havengelden. De schipper wordt hiervan vrijgehouden.

Aanvang

Je verzamelt op de aangegeven tijd bij de instructeur op boot. Het is niet nodig om eerder te komen; vaak is de vorige ploeg nog bezig met schoonmaken.

Einde cursus

De cursus is over het algemeen, na schoonmaken en ontruimen, op de afgesproken tijd afgelopen.