Meteorologie voor zeezeilers

Maak zelf uw zeilplan

Er staan nog geen reizen in uw zeilplan

Meteorologie voor zeezeilers

Kennis van het weer is van belang voor de veiligheid aan boord.
De cursus wordt in één dag gegeven. Beginners of gevorderden.


Meteorologie Basis: Zaterdag behandelen we de meteo op het niveau van de Theoretische Kust Navigatie. Onderwerpen die in deze cursus aan bod komen zijn: Waar vind ik weersinformatie, het lezen van de weerkaart, wat zegt zo'n kaart over de windkracht en windrichting, de betekenis van isobaren, fronten en wolken. Druksystemen, trekrichting van fronten en de verschijnselen die daarmee gepaard gaan. Kortom, u leert het weer interpreteren en krijgt al snel inzicht in de weersverwachting op grond van zelf getekende kaartjes.


 Meteorologie voor Gevorderden: Deze cursus is een vervolg op de basismeteorologie. Liefst met praktijk ervaring van bijvoorbeeld zee-zeilreizen. We behandelen extra kennis voor gevorderden en sluiten af met casussen waarin de zeiler het weer zal interpreteren en eventueel de route zal bijstellen.

De basis kennis als vermeld in bijvoorbeeld "Het weer van Morgen" moet wel paraat zijn.

In deze cursus leert u: Op grond van in de praktijk verkrijgbare gegevens een weerbeeld te maken. U interpreteert de huidige weersituatie maar uiteraard ook de verwachtingen. U leert anticiperen op de weersverwachting en stelt aan de hand daarvan de routering van uw reis bij. Er worden casussen uit de praktijk gegeven en besproken. In combinatie met de RR&Pdag (Reisvoorbereiding en Planning (navigatie) is dit een goede voorbereiding voor het examen RR&P. Voor de gevorderdencursus ontvangt u een syllabus als aanvulling op “Het weer van Morgen”. Binnen de cursus maakt u gebruik van kaarten en boeken van De Zeezeilers voor het behandelen van vraagstukken uit casussen die worden aangereikt.

Er zijn geen reizen gevonden