Wedstrijdzeilen

Round The Rock 2019

Zijn offshore Zeilwedstrijden iets voor u?

FASTNET-ROCK

We varen in augustus de Rolex RORC Fastnet-race.
Start 3 aug 2019.

Deze race is een offshore zeilrace voor zeiljachten. Ze wordt gezien als een van de klassieke, de meest uitdagende of zware offshore races. Het evenement vindt iedere twee jaar plaats over een parcours van 608 zeemijl. The race start in Cowes op het eiland Wight in Engeland, gaat rond de Fastnetrots, vervolgens verder naar de zuidwest kust van Ierland en eindigt in Plymouth in het zuiden van Engeland na zuidelijk van de Scilly-eilanden gepasseerd te zijn. De Fastnet-race wordt sinds 2001 gesponsord door Rolex.

Met de RORC Fastnet programma van De Zeezeilers bieden wij ervaren zeilers de mogelijkheid om kennis te maken met het offshore wedstrijdzeilen, teamspirit en zeilvaardigheid. Wanneer je beschikt over de juiste teamspirit en instelling, beter snel willen varen, dan moet je je haast wel aanmelden voor deze "once in a lifetime experience".

  • Trainingsdagen
  • Vuurschepen Race Scheveningen-Engeland
  • RORC North Sea Race Engeland- Scheveningen
  • RORC Cowes -St Malo Race
  • Rolex RORC Fastnet-race. Start 3 aug 2019

 

Het is een compleet opleidingsprogramma. Het gaat verder dan alleen het meevaren in een wedstrijd. De juweeltjes zijn de trainingen en masterclasses op het gebied van zeiltrim en het managen van de diverse taken aan boord.  Als u kennis heeft van navigatie en routeplanning op ongeveer CWO III, of vergelijkbaar, kunt u ook uw kennis kwijt in de route en de strategie. Totaal 20-25 dagen training, zeilen en wedstrijden over 1 jaar verspreid in 2018 - 2019.

Belangstelling?
We stelen een kernteam samen dat gaat trainen voor de RORC Fastnet Race van 2019. Samen trainen we vaardigheden en varen we met zijn allen de benodigde kwalificatiewedstrijden. We streven ernaar dat iedereen de minimale kwalificatiemijlen vaart en ook het ISAF-OPST certificaat haalt.

Wilt u deelnemen aan dit kernteam of heeft u specifieke interesse in een aantal losse componenten van dit programma? Neem dan even contact op met Rob Bonte met het contactformulier. Als we je nog niet kennen, stuur dan ajb een kort zeil CV mee. Stuur ons een mail

De prijs is 2650 voor het hele pakket incl OPST

Bij de prijs inbegrepen: 
Alle genoemde trainingen. Inschrijfkosten voor de hieronder genoemde (kwalificatie) wedstrijden. Diesel en havengelden en de kosten van een huurbus voor het vervoer van en naar een buitenlandse haven St Malo.

Niet bij de prijs inbegrepen zijn de vervoerskosten/vliegkosten naar Southampton en evt Harwich, alle kosten voor het eten/drinken aan boord en/of wal. Daarnaast verwachten we van deelnemers dat ze twee dagen helpen bij het onderhoud aan het schip ongeveer april/mei 2018 voor de Fastnet 2019. Dit is overigens een uitgelezen kans om het schip beter te leren kennis en je eigen kluskennis te vergroten.

Hoeveel dagen ben je bezig?
In totaal bestaat het pakket uit ongeveer 20-25 dagen aan enkele trainingsdagen en wedstrijden. Over het geheel gemiddeld slechts 2 werkweken en enkele weekenden.

Inschrijven?
Als je inschrijft dan reserveren we een plek voor je bij de onderstaande trainingen en wedstrijden Als je last minute annuleert of je afmeldt door ziekte of een andere reden dan kunnen we helaas geen geld teruggeven. Dan zullen we wel samen met je kijken of je de lessen kunt inhalen op een reguliere zeezeilcursus. Inschrijven voor het gehele pakket,

Inschrijven voor losse onderdelen?
De trainingen en wedstrijden, behalve de Fastnet, zijn ook los te boeken in overleg en indien er nog plaatsen beschikbaar zijn.
De prijs staat apart vermeld. Inschrijven voor losse onderdelen

_______________________________________________________________________________________

Overzicht training & wedstrijden 2018-2019:
Als teamlid doet u mee aan alle onderstaande wedstrijden. Alleen indien plaats en in overleg zijn races los te boeken.

9 maart-19   Training Scheveningen
4 april-19   Training Amsterdam
7 april-19 Training Amsterdam
21 juni Training Amsterdam
ma-27-mei-19 do-30-mei-19 Vuurschepen Scheveningen- Harwich start 28 mei
do-30-mei-19 zo-2-jun-19 NSR Harwich Scheveningen start 31 mei
wo-10-jul-19 zo-14-jul-19 Cowes - St Malo training /prep/start op 12 juli
Do-1-aug-19 zo 11-aug-19 Fastnet training /prep/start op 3 aug. finish ± 9 aug


13-14 April 2019 ( 09:30 - 16:00) weekend OPST Training Isaf/Opst
Harlingen

27 mei (10:00) 2019 tot 30 mei 2019 Vuurschepenrace 2019
Scheveningen - Harwich
Opstappen Amsterdam. Afstappen Harwich (stenaline), ( meesten doen beide races)
Inclusief trainingsdag aanvang maandag vanuit Amsterdam, Race start 28 april

30 Mei (09:00)- 2 juni 2019 (16:00) RORC - North Sea Regatta 2019
Start race vrijdag 31 mei, Harwich-Scheveningen,
Opstappen Harwich (stenaline), Afstappen in Amsterdam).

wo 10 juli (14:00) - zo 14 Juli (10:00) 2019 RORC Cowes to dinard, St. Malo Race 2019:
Cowes naar St Malo ,
Aaneengesloten race start 12 juli 2019 
Opstappen in Southampton  (Tip: Flybe.com) inclusief voorbereiding en 1-2 trainingsdagen vooraf. 
Afstappen St Malo (busvervoer terug)

do 1 aug (14:00) - zo 11 Aug (10:00) 2019, RORC Fastnet Race 2019
Cowes Plymouth.
Opstappen in Southampton afstappen Plymouth.
(Tip: Flybe.com en de trein terug vanaf Plymouth naar Southamton). Aaneengesloten incl vooraf 2 training en voorbereidingsdagen. Startrace: 3 augustus Cowes.
Na de finisch einde in Plymouth

De RORC heeft de data 2 weken vervroegd! De start is nu dus op 3 augustus 2019

Als teamlid doet u mee met alle trainingen. Afhankelijk van de ervaring, kwaliteiten, belangstelling, bespreken we de trainingsrichting en onderstaande trainingsonderdelen.

_______________________________________________________________________________________


Toelichting en verklaring

Het kernteam
Het kernteam bestaat uit deelnemers en trainers die het gehele bovenstaande programma volgen. Als deelnemer ontwikkelt u een brede en stevige offshore ervaring en volgt u de benodigde kwalificatiewedstrijden. U wordt een allround offshore wedstrijdzeiler. In de zeilactiviteiten zult u verschillende taken trainen en voor elke wedstrijd rouleren we de rollen aan boord. Uiteraard heeft u uw sterke kanten waarmee u het team kan versterken. Voor deelname aan bijvoorbeeld de RORC-Fastnet bijvoorbeeld dient minimaal 50% van de deelnemers een brede en stevige offshore ervaring te hebben en de kwalificatiewedstrijden te hebben gevolgd. We zullen hier ruimschoots aan werken zodat elk team lid voorbereid is op zijn taak en een vast team zal zich vormen

De V44 Performance “WindShift”.
Met deze boot zijn afgelopen seizoenen al offshore wedstrijden gevaren. Ingericht op de aspecten die we moeten trainen. 

Deelname staat open voor iedereen met ervaringsniveau v.a. CWO-II of vergelijkbaar en met aantoonbare mijlen. Aan boord is ruimte voor 8 deelnemers naast de begeleiding. De kerngroep krijgt de mogelijkheid in alle rollen te trainen en masterclasses mee te maken. Naast het kernteam is er laats om als actieve bemanning op een training of een wedstrijd mee te varen. Laat het ons weten en dan bespreken we de beschikbaarheid.

De trainers zijn schippers uit het Zeezeilers instructeursteam met wedstrijd ervaring. Door met andere schippers te varen neemt u van elk de beste ervaring en verbreed dat uw vaardigheid. Ook hier zal zich een team vormen die u beter zult leren kennen.

Masterclasses
Naast de schippers zullen er geregeld ervaren wedstrijdzeilers aansluiten voor een masterclass op een van de of enkele taken aan boord. Omdat er meerdere visies zijn op zeiltrim zullen we dit ook van meer dan een kant belichten. Voor de diverse masterclasses nodigen we daarom bekende en ervaren wedstrijdzeilers uit die u scherp zetten. Voor een masterclass is er wel een instroomervaring vereist. 

De trainingsonderwerpen
zijn overwegend praktijk en zullen onder andere ingaan op op de thema's:
rating, zeilkeuze en trim, team spirit, Zeilen om te winnen.
Meteorologie en strategie, Tactiek bij oversteken, Tactiek en werken met de boordcomputer. Management, taken en rollen aan boord. Startprocedures bij de verschillende wedstrijden. Het is afhankelijk van het weer welke onderdelen we zullen oefenen.

1- Introductie en basislessen wedstrijdzeilen: Kennismaken met wedstrijdzeilen. Regels

2- Aanleren vaardigheden & training in- en offshore wedstrijdzeilen (advanced): Doel is om een volwaardig bemanningslid te kunnen zijn op een wedstrijdjacht. Sturen op golven, sturen voor snelheid, anticiperen, windvlagen oppikken. Sturen om kapen. Dit is een training met elementen die vaker kan worden gevolgd om zo routine op te bouwen met persoonlijke leerdoelen. Maar ook MOB in de wedstrijd

3- Gennaker training: Optimaal gebruik maken van een gennaker vaardig uitvoeren: optuigen; voorbereiding; verschillende manieren hijsen en strijken; trim; gijpen; MOB onder spinnaker; “broachen”; Chinese gijp en deze ellende voorkomen. Deze training zal een aantal keer terug komen.

4- Masterclass zeil trim: Voor diegene die alles willen weten over zeiltrim en dat uitvoerig willen oefenen etc. Voor deze training nodigen we ook enkele keren een expert uit. Vooraf worden persoonlijke leerpunten besproken en achteraf de ontwikkelingen. Deze training zal een aantal keer terug komen. Wordt gegeven door een bekende wedstrijdzeiler.

De wedstrijden: Met deelname aan offshore wedstrijden kunnen we laten zien wat we waard zijn. In een wedstrijd zijn er vaste taken en functies aan boord. We rouleren de rollen in de verschillende wedstrijden. Uiteraard bespreken we de ontwikkelingen en evalueren we elke tocht.

Films van de Fastnet 2015

Rolex Fastnet Race 2015 – Highlights

 

Rolex Fastnet Race 2015 - The Start 

 

Rolex Fastnet Race 2015 – Approaching the Fastnet rock – 17 August  Met de "WESTWIND" is in de eerste seconde!! .

 

Rolex Fastnet Race 2015 - Line honours decided - 19 August

 

Rolex Fastnet Race 2015 – The fleet heads home - 20 August

 

Rolex Fastnet Race 2015 – A worthy winner - 21 August