wedstrijden

Round The Rock 2019

Zijn offshore Zeilwedstrijden iets voor u?

FASTNET-ROCK

Rolex RORC Fastnet-race. Start 3 aug 2019

Deze race is een offshore zeilrace voor zeiljachten. Ze wordt gezien als een van de klassieke, de meest uitdagende of zware offshore races. Het evenement vindt iedere twee jaar plaats over een parcours van 608 zeemijl. The race start in Cowes op het eiland Wight in Engeland, gaat rond de Fastnetrots, vervolgens verder naar de zuidwest kust van Ierland en eindigt in Plymouth in het zuiden van Engeland na zuidelijk van de Scilly-eilanden gepasseerd te zijn. De Fastnet-race wordt sinds 2001 gesponsord door Rolex.

Met de RORC Fastnet programma van De Zeezeilers bieden wij ervaren zeilers de mogelijkheid om kennis te maken met het offshore wedstrijdzeilen, teamspirit en zeilvaardigheid. Wanneer je beschikt over de juiste teamspirit en instelling, beter snel willen varen, dan moet je je haast wel aanmelden voor deze "once in a lifetime experience".

Het is een compleet opleidingsprogramma. Het gaat verder dan alleen het meevaren in een wedstrijd. Als cursist krijg je de gelegenheid om posities te proberen en je eigen talent te onderzoeken. De juweeltjes zijn de trainingen en masterclasses op het gebied van zeiltrim en het managen van de diverse taken aan boord. Als u kennis heeft van navigatie en routeplanning op ongeveer CWO III, of vergelijkbaar, kunt u ook uw kennis kwijt in de route en de strategie. Totaal 35-40 dagen training, zeilen en wedstrijden over 1 jaar verspreid in 2018 - 2019.

Belangstelling?
We zullen een nieuw kernteam samenstellen dat gaat trainen voor de RORC Fastnet Race van 2019. Samen trainen we vaardigheden en varen we met zijn allen de benodigde kwalificatiewedstrijden. We streven ernaar dat iedereen de minimale kwalificatiemijlen vaart en ook het ISAF-OPST certificaat haalt. Het programma bestaat uit trainingen, korte baan wedstrijden (IJspegel race), masterclasses en een aantal offshore kwalificatiewedstrijden.
Hieronder staat het programma.

Wilt u deelnemen aan dit kernteam of heeft u specifieke interesse in een aantal losse componenten van dit programma? Neem dan even contact op met Rob Bonte met het contactformulier. Als we je nog niet kennen, stuur dan ajb een kort zeil CV mee. Stuur ons een mail

Wat kost het?
De prijs voor het trainings- en wedstrijdpakket en deelname aan de RORC-FASTNET kost € 3950,-

Bij de prijs inbegrepen:
Alle genoemde trainingen en masterclasses theoriemomenten.Inschrijfkosten voor de hieronder genoemde (kwalificatie) wedstrijden. Diesel en havengelden en de kosten van een huurbus voor het vervoer van en naar een buitenlandse haven, behalve eventueel Southampton

Niet bij de prijs inbegrepen zijn de vervoerskosten/vliegkosten naar Southampton, alle kosten voor het eten/drinken aan boord en/of wal. Daarnaast verwachten we van deelnemers dat ze twee dagen helpen bij het onderhoud aan het schip ongeveer april/mei 2018 voor de Fastnet 2019. Dit is overigens een uitgelezen kans om het schip beter te leren kennis en je eigen kluskennis te vergroten.

Betaal termijn.
Totale bedrag 3950,- inderdaad in delen betalen;€1350,- binnen twee weken na de factuur datum. 1350 voor 1 januari 2019 en 1250,- voor 1 mei 2019.

Hoeveel dagen ben je bezig?
In totaal bestaat het pakket uit ongeveer 35-40 dagen, waarvan 30-32 wedstrijddagen wedstrijd (inclusief inzeilen, reistijd en een trainingsdag vlak voor een wedstrijd). Daarnaast hebben we nog 3-5 dagen training en theorie om specifieke onderwerpen te oefenen. Over het geheel gemiddeld slechts 2 werkweken en 2 x een donderdag en vrijdag.De rest is in het weekend

Inschrijven?
Als je inschrijft dan reserveren we een plek voor je bij de onderstaande trainingen en wedstrijden (behalve die waar optioneel bij staat). Als je last minute annuleert of je afmeldt door ziekte of een andere reden dan kunnen we helaas geen geld teruggeven. Dan zullen we wel samen met je kijken of je de lessen kunt inhalen op een reguliere zeezeilcursus. Inschrijven voor het gehele pakket,

Inschrijven voor losse onderdelen?
De trainingen en wedstrijden, behalve de Fastnet, zijn ook los te boeken indien er nog plaatsen beschikbaar zijn.
Het is dus ook mogelijk om een aantal IJspegel wedstrijden of een losse masterclass te boeken. De prijs staat apart vermeld. Inschrijven voor losse onderdelen

_______________________________________________________________________________________

Overzicht training & wedstrijden 2018-2019:
Als teamlid doet u mee aan alle onderstaande wedstrijden. Alleen indien plaats en in overleg zijn races los te boeken.

Overzicht zeildagen ivt RORC FASTNET, traject 2018-2019
Datum Training of wedstrijd
zo-23-sep-18 Training Harlingen/Amsterdam
ma-24-sep-18 Training Harlingen/Amsterdam
za-6-okt-18 zo-7-okt-18 Training/delivery > Scheveningen
za-13-okt-18 Training Scheveningen
zo-14-okt-18 IJspegel Scheveningen 1
zo-28-okt-18 IJspegel Scheveningen 2
za-10-nov-18 Training Scheveningen
zo-11-nov-18 IJspegel Scheveningen 3
zo-25-nov-18 IJspegel Scheveningen 4
zo-9-dec-18 IJspegel Scheveningen 5
zo-16-dec-18 IJspegel Scheveningen reserve
zo-27-jan-19 IJspegel Scheveningen 6
zo-10-feb-19 IJspegel Scheveningen 7
zo-24-feb-19 IJspegel Scheveningen 8
zo-10-mrt-19 IJspegel Scheveningen 9
za-23-mrt-19 IJspegel Scheveningen 10
zo-24-mrt-19 IJspegel Scheveningen 11
za-13-apr-19 Training/masterclass Amsterdam
zo-14-apr-19 Training Amsterdam
za-25-mei-19 zo-26-mei-19 Delivery Amsterdam-Scheveningen
ma-27-mei-19 do-30-mei-19 Vuurschepen Scheveningen- Harwich start 28 mei
do-30-mei-19 zo-2-jun-19 NSR Harwich Scheveningen start 31 mei
wo-10-jul-19 zo-14-jul-19 Cowes - St Malo training /prep/start op 12 juli
Do-1-aug-19 zo 11-aug-19 Fastnet training /prep/start op 3 aug. finish ± 9 aug

13-14 April 2019 ( 09:30 - 16:00) weekend OPST Training Isaf/Opst
Harlingen

27 mei (10:00) 2019 tot 30 mei 2019 Vuurschepenrace 2019
Scheveningen - Harwich
Opstappen Amsterdam. Afstappen Harwich (stenaline), ( meesten doen beide races)
Inclusief trainingsdag aanvang maandag vanuit Amsterdam, Race start 28 april

30 Mei (09:00)- 2 juni 2019 (16:00) RORC - North Sea Regatta 2019
Start race vrijdag 31 mei, Harwich-Scheveningen,
Opstappen Harwich (stenaline), Afstappen in Amsterdam).

wo 10 juli (14:00) - zo 14 Juli (10:00) 2019 RORC Cowes to dinard, St. Malo Race 2019:
Cowes naar St Malo ,
Aaneengesloten race start 12 juli 2019
Opstappen in Southampton (Tip: Flybe.com) inclusief voorbereiding en 1-2 trainingsdagen vooraf.
Afstappen St Malo (busvervoer terug)

do 1 aug (14:00) - zo 11 Aug (10:00) 2019, RORC Fastnet Race 2019
Cowes Plymouth.
Opstappen in Southampton afstappen Plymouth.
(Tip: Flybe.com en de trein terug vanaf Plymouth naar Southamton). Aaneengesloten incl vooraf 2 training en voorbereidingsdagen. Startrace: 3 augustus Cowes.
Na de finisch einde in Plymouth

De RORC heeft de data 2 weken vervroegd! De start is nu dus op 3 augustus 2019

Als teamlid doet u mee met alle trainingen. Afhankelijk van de ervaring, kwaliteiten, belangstelling, bespreken we de trainingsrichting en onderstaande trainingsonderdelen.

________________________________________________________________________________________

Optioneel zijn eventueel onderstaande wedstrijden:

RORC Cherbourg Race begin september 2019 Aaneengesloten vanaf 3-4 dagen

Driehoek Noordzee 2019 (In drie etappes totaal 14 dagen

CAM race juli 2018, Race naar Larvic

Ronde om Noord-Holland van de YSY 2019
Behoeft na vele jaren nauwelijks meer een introductie: voor circa 250 schepen met meer dan 1000 enthousiaste bemanningsleden (Aaneengesloten training en wedstrijd

24uurs wedstrijd 2018 vanuit Medemblik

_______________________________________________________________________________________


Toelichting en verklaring

Het kernteam
Het kernteam bestaat uit deelnemers en trainers die het gehele bovenstaande programma volgen. Als deelnemer ontwikkelt u een brede en stevige offshore ervaring en volgt u de benodigde kwalificatiewedstrijden. U wordt een allround offshore wedstrijdzeiler. In de zeilactiviteiten zult u verschillende taken trainen en voor elke wedstrijd rouleren we de rollen aan boord. Uiteraard heeft u uw sterke kanten waarmee u het team kan versterken. Voor deelname aan bijvoorbeeld de RORC-Fastnet bijvoorbeeld dient minimaal 50% van de deelnemers een brede en stevige offshore ervaring te hebben en de kwalificatiewedstrijden te hebben gevolgd. We zullen hier ruimschoots aan werken zodat elk team lid voorbereid is op zijn taak en een vast team zal zich vormen

De V44 Performance “WindShift”.
Met deze boot zijn afgelopen seizoenen al offshore wedstrijden gevaren. Ingericht op de aspecten die we moeten trainen.

Deelname staat open voor iedereen met ervaringsniveau v.a. CWO-II of vergelijkbaar en met aantoonbare mijlen. Aan boord is ruimte voor 8 deelnemers naast de begeleiding. De kerngroep krijgt de mogelijkheid in alle rollen te trainen en masterclasses mee te maken. Naast het kernteam is er laats om als actieve bemanning op een training of een wedstrijd mee te varen. Laat het ons weten en dan bespreken we de beschikbaarheid.

De trainers zijn schippers uit het Zeezeilers instructeursteam met wedstrijd ervaring. Door met andere schippers te varen neemt u van elk de beste ervaring en verbreed dat uw vaardigheid. Ook hier zal zich een team vormen die u beter zult leren kennen.

Masterclasses
Naast de schippers zullen er geregeld ervaren wedstrijdzeilers aansluiten voor een masterclass op een van de of enkele taken aan boord. Omdat er meerdere visies zijn op zeiltrim zullen we dit ook van meer dan een kant belichten. Voor de diverse masterclasses nodigen we daarom bekende en ervaren wedstrijdzeilers uit die u scherp zetten. Voor een masterclass is er wel een instroomervaring vereist.

De trainingsonderwerpen
zijn overwegend praktijk en zullen onder andere ingaan op op de thema's:
rating, zeilkeuze en trim, team spirit, Zeilen om te winnen.
Meteorologie en strategie, Tactiek bij oversteken, Tactiek en werken met de boordcomputer. Management, taken en rollen aan boord. Startprocedures bij de verschillende wedstrijden. Het is afhankelijk van het weer welke onderdelen we zullen oefenen.

1- Introductie en basislessen wedstrijdzeilen: Kennismaken met wedstrijdzeilen. Regels

2- Aanleren vaardigheden & training in- en offshore wedstrijdzeilen (advanced): Doel is om een volwaardig bemanningslid te kunnen zijn op een wedstrijdjacht. Sturen op golven, sturen voor snelheid, anticiperen, windvlagen oppikken. Sturen om kapen. Dit is een training met elementen die vaker kan worden gevolgd om zo routine op te bouwen met persoonlijke leerdoelen. Maar ook MOB in de wedstrijd

3- Gennaker training: Optimaal gebruik maken van een gennaker vaardig uitvoeren: optuigen; voorbereiding; verschillende manieren hijsen en strijken; trim; gijpen; MOB onder spinnaker; “broachen”; Chinese gijp en deze ellende voorkomen. Deze training zal een aantal keer terug komen.

4- Masterclass zeil trim: Voor diegene die alles willen weten over zeiltrim en dat uitvoerig willen oefenen etc. Voor deze training nodigen we ook enkele keren een expert uit. Vooraf worden persoonlijke leerpunten besproken en achteraf de ontwikkelingen. Deze training zal een aantal keer terug komen. Wordt gegeven door een bekende wedstrijdzeiler.

De wedstrijden: Met deelname aan offshore wedstrijden kunnen we laten zien wat we waard zijn. In een wedstrijd zijn er vaste taken en functies aan boord. We rouleren de rollen in de verschillende wedstrijden. Uiteraard bespreken we de ontwikkelingen en evalueren we elke tocht.

Films van de Fastnet 2015

Rolex Fastnet Race 2015 – Highlights

Rolex Fastnet Race 2015 - The Start

Rolex Fastnet Race 2015 – Approaching the Fastnet rock – 17 August Met de "WESTWIND" is in de eerste seconde!! .

Rolex Fastnet Race 2015 - Line honours decided - 19 August

Rolex Fastnet Race 2015 – The fleet heads home - 20 August

Rolex Fastnet Race 2015 – A worthy winner - 21 August