Bretagne en Kanaaleilanden

Bij Bretagne wordt het grootste verval van Europa gemeten. In de hoek bij Granville en St.Malo kan dat oplopen tot ruim 10 meter. Daarmee staat dan ook een bijzonder sterke getijdenstroom. Voor ervaren zeezeilers bij uitstek geschikt voor het oefenen van kustnavigatie en stroomvensters. Te laat uitvaren voor een gunstig tij heeft direct consequenties omdat alles hier om routeplanning draait. Het is een bijzonder mooi vaargebied met de nodige culinaire hoogstandjes. Op de route komen alle elementen van de routeplanning aan de orde. Fouten kunnen in dit gebied met de rotsachtige bodem genadeloos worden afgestraft.

We hebben diverse mooie trips gepland staan in dit vaargebied:

  • --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Omschrijving van Bretagne en de eilanden

Impressie route Bretagne

Alderney wordt wel de parel van de Kanaaleilanden genoemd. Het is er rustig en traditioneel Engels. In de haven liggen we aan een mooring en om naar de wal te gaan gebruiken we het bijbootje of nemen de watertaxi. St.Anne is een typisch Engels plaatsje en vanaf het voetpad rondom het eiland is het prachtig rondkijken over de baaien, de Race van Alderney en Cap de la Hague.

Bij Sark varen we gebruikmakend van veilige sectoren door de nauwe doorgangen, zoals we die in Nederland niet kennen. Door de sterke stroom is dit een intensieve rol voor de navigatie. We oefenen deze techniek om de mooiste baaien te zoeken voor een adembenemende ankerplek of een bezoek aan de wal met het bijbootje.

Herm is het kleinste Kanaaleiland en ligt oostelijk van Guernsey. De navigatie door de passages vereist een goede voorbereiding, waar we tussen rotspartijen doorvaren, die pas bij laagwater zichtbaar worden.

Guernsey’s St Peter Port wordt aangelopen via The Little Russel dan wel The Great Russel, die allebei duidelijk betond en gekenmerkt worden door een behoorlijke stroming. We kunnen buiten aan de wachtsteigers liggen, maar houden in onze voorbereiding rekening met het venster waarin we over de drempel voor de marina kunnen. In de stad zijn talloze pubs, restaurants en musea te vinden en een wandeling naar de Tower Hill wordt beloond met een prachtig uitzicht over de haven.

Beaucette Marina ligt verscholen in een kom van rotsen die vanaf het open water moeilijk te zien is. De doorgang is 8 meter breed en maakt een scherpe bocht en de waterhoogte dient berekend te worden vanwege de drempel die voor de ingang ligt. De omgeving is landelijk en het restaurant in de haven heeft vele positieve recensies.

Jersey is het grootste en meest zuidelijke Kanaaleiland. Tot ver buiten de kust ligt het rondom het eiland bezaaid met rotsen. In de hoofdstad St. Helier is een leuke winkelstraat met terrassen en pubs en in de haven een nieuw Maritiem Museum. Leuk om in een verloren uurtje naar binnen te wandelen. Gorey en St.Catherines baai zijn fraaie ankerplaatsen en de aanlooproutes zijn goed betond.

Ile Chaussey is het enige Franse kanaaleiland. Het eiland ligt op zichtafstand van Granville. Bij hoog water is het een goed maar zorgvuldig bevaarbaar gebied. Bij laag water ontwaard zich een fantastisch schouwspel van anders verborgen land. Op het eiland is een winkeltje en een hotel om van het uitzicht te genieten.

Bretagne zelf loopt veel meer door naar het westen. Met Brest als belangrijk oriëntatiepunt en vlak daarbij het pittoreske Douarnenez, waar vele klassieke schepen hun vaste ligplaats hebben. Het is een route met veel originele rivieren, uitdagende aanlopen en een zeer harde stroming.

Het is de springplank naar de Isles of Scilly. De mooie eilanden van de Engelse ZuidWest punt. Of richting La Coruna, de Spaanse Ria's en de wisselhaven Vigo.

Wikipedia Channel Islands

Foto impressie Bretagne

Fotoimpressie kanaaleilanden

Impressiefoto's Pintorest Bretagne