Training en verkenning Eastcoastrivers

« Terug naar het overzicht

Maak zelf uw zeilplan

Er staan nog geen reizen in uw zeilplan

Training van ongeveer 300 zeemijlen in 6 dagen.

Deze training vanaf Boulogneheeft drie verschillende vaargebieden,
De oversteek van het nauw van Calais, de verkenning van de Engelse oostkust met haar getijderivieren en de Noordzee oversteek. We zoeken de balans tussen fijn en veilig zeilen, het maken van adequate zeemijlen en oefeningen met navigatie en zeiltrim. Er is ruimte voor het verkennen van het vaargebied. Uw actieve zeilvakantie.

Het nauw van calais is een van de drukst bevaren gebieden. We kruizen de verkeersscheidingsstelsels onderweg naar Dover of Ramsgate

 

De Engelse oostkust kent prachtige getijderivieren, w.o. de River Deben, de River Orwell en het begin van de Thamesmonding. Door banken en drempels zijn sommige rivieren soms lastig te benaderen. Southwold en River Deben hebben banken die na elke periode van harde wind net even op een andere plek liggen. Dat vraagt een gedegen voorbereiding en goede timing. Bij Harwich varen we de River Orwell op. In het glooiende, parkachtige landschap lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Halverwege de Orwell vinden we Woolverstone Marina. Vanaf de jachthaven wandel je langs de prachtige oever van de Orwell naar Pin Mill met de beroemde pub Butt & Oyster.

De Noordzeeoversteek is een leuke uitdaging. Op de route liggen windmolenparken en verkeersscheidingstelsels en in de aanloop naar de Oostkust liggen veel zandbanken waar we met behulp van het kompas binnen veilige sectoren varen. We bepalen de strategie van de oversteek aan de hand van gegevens uit kaart, Reeds almanak en weersvoorspellingen en kiezen zo het juiste moment om over te steken. Onze route zal geen rechte lijn zijn. Het is een spel van keuzemogelijkheden, beslismomenten en anticiperen op veranderingen in wind en omstandigheden. Ook hebben we te maken met grote scheepvaart en vissers. De oversteek duurt tussen 20 en 32 uur. Om inzicht te krijgen in de invloed van stroom en wind bepalen we onze vorderingen met behulp van gegist bestek en waar mogelijk zichtpeilingen. Een traditionele wijze van plaatsbepaling die nog altijd zeer goed werkt en we naast de moderne middelen laten meelopen. Eenmaal aangekomen kunnen we de werkelijk gevaren route terugkijken op de boordcomputer en zien hoe (on)nauwkeurig we onze positie hadden bepaald.

90 % van de voorbereiding kan je al weken van te voren doen en een masterplan samenstellen. Alleen de component weer voeg je pas de laatste dagen toe. Het snel en goed leren werken met de Reeds Almanak en tips om de strategie te bepalen met stroomvensters en beslismomenten adviseren we het volgen van de reisvoorbereidingdag.

Vervoer: U stapt op in Boulogne. We rijden daarheen met een huurbus. De rijden jullie samen in een rechte lijn van Harlingen naar Boulogne met opstapplaatsen als Amsterdam, Utrecht, Breda. Van te voren maak je met de instructeur afspraken waar iedereen opstapt. De afstappende crew rijdt de bus weer terug. Uw bijdrage in de onkosten is € 45. Dit geeft u aan de instructeur. De zeiltrip eindigt bij de haven van Amsterdam

 


Meer details & aanvullende informatie

Welke ervaring verwachten wij voor deze cursus?

Je bent gewend aan een actieve rol met zeilen op getijde water en het leven aan boord. Je kunt je het beste verdiepen in jouw vaardigheden als je een van de volgende ervaringen hebt. Je kan natuurlijk altijd met kantoor overleggen of dit iets voor je is.

• 10 dagen op een kajuitboot waarin bijvoorbeeld ervaring is opgedaan als met getijden, navigatie, reisplanning, de boekwerken en zeil- en motorvaardigheden.
• of CWO JaZ II dagschipper Tidal of vergelijkbaar.
• of RYA Day Skipper.
• parate kennis van Theoretische Kustnavigatie en/of Vaarbewijs 2

Waarom deze tocht?

• Deze training is bedoeld als training en mijlenmaker voor zeezeilers die als jachtschipper willen varen op getijdenwater.
• Adequate zeemijlen maken (adequaat leren reageren in verschillende situaties)

• Verkennen van een nieuw zeilgebied
• Het meedoen met een serie actieve zeiltochten.

• Vertrouwen krijgen in het zelfstandig leiding geven aan bemanning. Onder alle omstandigheden veilig zeilen.

NWD-CWO traject

• Adequate zeemijlen maken om eerder opgedane kennis in de praktijk te brengen. Als je gaat voor certificering zijn deze tochten de ultieme voorbereiding voor een examen. • Je zal merken dat je zaken eerder ziet aankomen en je makkelijker kan anticiperen. • Veel onderdelen  van de zeilvaardigheid, navigatie en reisplanning komen aan de orde.

• Trainen voor niveau NWD of CWO niveau JaZ III of IV tidal.

RYA traject

• Milebuilder for the RYA Yachtmaster qualifying passages
• Advanced training after Day-Skipper or Coastal Skipper Course.
• For the whole yachtmaster scheme: RYA Certification

Geen examen voor III of IV tidal

Deze zeiltraining is een echte mijlenmaker (milesbuilder) en intensieve training in boeiende West Europeesche vaargebieden. Door te trainen in verschillende vaargebieden krijg je een zeer brede ervaring in verschillende omstandigheden. Dat is goed voor jouw zeil-CV en eventueel in voorbereiding op een examen.

Er is echter geen examen in deze periode. Als je er klaar voor bent geeft de instructeur dat aan en kan je een examen inplannen voor niveau III of IV
Zie hiervoor aparte Examen data

NWD en CWO zijn inhoudelijk gelijkwaardig:
NWD = Nationaal Watersport Diploma
CWO = Commissie Watersport Opleidingen

Motormanoeuvreren komt matig aan de orde (> overleg Manoeuvreer-cursus)

Taken aan boord

Jouw instructeur begeleidt je aan de hand van jouw praktische kennis en vaardigheden en bespreekt vervolgens de rollen en taken die je met elkaar gaat vervullen. Er is weinig tijd voor theoretische bijscholing. Zorg ervoor dat je voorgaand de reis al wat ingelezen hebt.
• Sturen en proactief de zeilen bedienen en trim
• Als wachtleider ben je verantwoordelijk voor de navigatie
• Als jachtschipper heb je een proactieve rol in de tochtplanning
• Zorg voor het schip, klein onderhoud en reparaties
• Alle vaardigheden toepassen
• Wacht te kooi :-)

De Route en het programma

We bespreken de eerste dag de verschillende 'passages', tactiek van beslismomenten en vervolgens anticiperen op veranderingen in wind en weersomstandigheden. Als eerste zullen we in kleine groepjes aandacht besteden aan het verzamelen van alle info uit de Reeds en het opstellen van het reisplan met daarin de stroom vensters mogelijke invulling van de 'passages'.

Soms heb je stroom mee maar als je dan weer de wind tegen hebt wil je niet op die bepaalde plekken zijn. Je gaat merken dat dit niet zomaar een gebied is om even te zeilen. Maar een tactiek met beslismomenten en vervolgens anticiperen op veranderingen in wind en weersomstandigheden. We spreken ook de aanloop details van de havens, 'pilotage.

Wat neem je mee?

Overzicht met wat je meeneemt aan boord vind je bij: Wat neem je mee?
Zeilpakken zijn te huur: zeilpak € 9 en laarzen € 2 per cursusdag.

Omdat het vertrekpunt niet in Harlingen is, is het niet altijd mogelijk om een zeilpak te huren. Geef het ruim van tevoren aan en vraag naar de mogelijkheden.

Wie zijn jouw medecursisten?

• Actieve en avontuurlijke zeilers
• Zeilers die nieuw vaargebied willen verkennen
• Zeilers die zich willen verdiepen in de vaardigheden
• Inschrijvingen zijn meestal individueel
• Leeftijden variëren,
• Gemiddeld man/vrouw 60/40

Met welke 50+ nieuwe  vaardigheden ga je jouw navigatie verbeteren?


Communicatie na boeken

Je ontvangt de bevestiging van je boeking via mail. Hierna ontvang je geen mails meer van kantoor: alle informatie over je reis kun je namelijk op de website vinden onder Mijn gegevens:
•  Reis: hier zie je jouw mede opvarenden

• Je kunt berichten sturen. Bijvoorbeeld voor carpoolen.

Vaak stuurt de instructeur kort van tevoren een welkomstmail. Eventueel met bijzonderheden, voorbereiding etc.

Met kantoor kan je mailen voor:
• Reserveren zeilpak en/of zeillaarzen, geef je maat door. Maar op buitenlandse bestemming is dat wat ingewikkelder.
• Administratieve vragen en natuurlijk beantwoorden we ook graag je andere vragen.
• Afmelding. Deze moeten tijdig worden gemeld: Annuleringsvoorwaarden.

Annulering

Bij annulering is restitutie niet mogelijk. We raden je echt aan een eigen (doorlopende) annuleringsverzekering af te sluiten. Inhalen is helaas lastig plannen en kan alleen last Minute. Dit staat uitgebreid vermeld in onze annuleringsvoorwaarden. Lees deze vooraf door.

Prijs Inclusief

Instructie, verblijf en overnachting aan boord, gasverbruik en brandstofkosten, verzekeringen, watersportpaspoort met certificaten en btw.

Prijs Exclusief

Vervoer van en naar de op- afstapplaats. Boordkas voor het eten aan boord en de havengelden. De schipper wordt hiervan vrijgehouden.

Voorbereiding

Zorg dat je voldoende theorie hebt gelezen en dat je de Theoretische Kustnavigatie goed beheerst.
• Volg een Reisvoorbereidingsdag, Dat scheelt tijd aan boord
• Volg een TKN weekend cursus

• Volg een Online theoriecursus RYA Coastal/Yachtmaster.

Einde cursus

De cursus is over het algemeen, na schoonmaken en ontruimen, op de afgesproken tijd afgelopen. Deze tijd is een richtlijn.