Volledige Gevorderdencursus Wad & Zeegaten

« Terug naar het overzicht

Maak zelf uw zeilplan

Er staan nog geen reizen in uw zeilplan

Intensieve cursus voor gevorderde zeilers die zelfstandig of als dagschipper willen zeilen. Deze cursus wordt gevaren vanuit Harlingen. Het vaargebied is het Wad, buitengaats, zeegaten en de volle zee.

Hoe ziet deze cursus er globaal uit?
Je leeft, kookt en slaapt deze dagen op een kajuitboot. Je overnacht in wisselende havens. Dus iedere dag heerlijk intensief zeilen, zeiltrim en zeilvaardigheden oefenen! Iedere dag worden route en vertrektijd in overleg bepaald waarbij de wind en de getijden invloed hebben op de route. Je maakt veel adequate zeemijlen. Adequaat betekent dat je gericht oefent met jouw kennis van navigatie
in het  donker, getijden zeestromen, eenvoudige passage planning, en eenvoudige pilotage met havenaanlopen. Uiteraard is de sfeer belangrijk en is het gezellig aan boord. Op de eilanden is een wandeling of een enkele keer uit eten een leuke afwisseling. 


Lesprogramma:
Iedere dag begint met het voorbereiden voor een of meerdere korte zeiltochten. Tijdens een zeildag wordt er geoefend en gezeild. In de hele cursus zit de aandacht in het begin naar trainen, oefeningen en vaardigheden die belangrijk zijn bij kajuitjachtzeilen. Koers & kompas varen, zeilstanden, reven van zeilen, overstag gaan & gijpen en ook ankeren, man-over-boord manoeuvres, lijnbehandeling & knopen. Meer naar het eind van de week besteden we ook aandacht aan "eenvoudige" reisplanning, navigatie en de pilotage bij havenaanlopen. Indien mogelijk kennis maken met navigatie in donker. Tijdens een zeiltochtje zullen we al snel varen in een wachtschema en taken, rollen afwisselen.

Om je een globaal idee te geven hebben we hieronder een impressie
We maken vooraf met elkaar de keuze afhankelijk is van wind-richting/kracht stroom, licht, temperatuur. Zoals je dat ook zelf doet.
S
Dag 1 Harlingen: kennismaken checks op schepen voor vertrek, veiligheid, Boodschappen.
Dag 2 Makkum, Stavoren en/of Texel, aardigheden zeilen, motoroefeningen, sluis en zeilen, navigeren en opfrissen theorie navigatie. Bespreken vorderingen.
Dag 3 - 4 vaardigheden zeilen, plan maken, zeilen navigeren op stromend water en opfrissen theorie navigatie
Dag 5 Texel of Vlieland of Terschelling. Bespreken vorderingen.
Dag 6 Terschelling. Meer oefeningen of een langere tocht varen, tijd voor toepassingen in zeiltochten.
Dag 7 Terschelling: verzoek oefeningen. Meer oefeningen of een langere tocht varen. Meer tijd voor toepassingen in zeiltochten XL

Ons streven is dat je aan het einde van cursus een goede wachtleider bent. Maar we begrijpen dat je niet elke dag zeilt. De kennis niet altijd paraat is. Het gaat om oefenen, theorie, herkennen, training en nog  keer uitproberen. Dat vraagt tijd, meters (zeemijlen maken) om de punten met een voldoende af te sluiten.

En na deze cursus?
Je maakt sowieso een goede indruk als je gaat huren of in flottielje gaat zeilen! Hieronder lees je meer over de CWO of RYA certificering.
Jouw volgende stap kan een jachtschipper training zijn. Je werkt dan naar zelfstandig 'Coastal Skipper ',op getijden water.
Hou je van avontuur? Kijk dan naar de mooie zeilreizen bij de Canarische eilanden Caribbean of Azoren.

 


Meer details & aanvullende informatie voor de gevorderdencursus

Welke ervaring verwachten wij voor deze cursus?

Je hebt al minimaal 5 dagen of 100 zm met een kajuitjacht gezeild als volwaardig bemanningslid. Bijvoorbeeld een Basiscursus. Als je twijfelt, kun je altijd met het kantoor overleggen of dit de juiste reis voor je is.

Voorbereiding

Het is essentieel dat je voor deze cursus parate kennis van het Vaarbewijs II en/of de kustnavigatie hebt. We gaan namelijk oefenen met deze stof.
• Leidraad voor kajuitjachtzeilen van Richard Vooren.
• De stof voor vaarbewijs 2 examen niet nodig
• Theoretische Kustnavigatie examen niet nodig.

Cursusprogramma vaardigheden

Je leert alles wat van belang is voor het leiding geven, plezierig en veilig zeilen met een kajuitjacht als dagschipper.

Dit is een volledige cursus, een course completion, waar we in het begin vooral eerst vaardigheden oefenen en deze vervolgens toepassen in wat langere tochten, zeegaten of een tocht buitenom de eilanden.

• Het leven aan boord; je vaart in een wachtschema zodat je alle taken aan boord oefent en veel in actie bent. 
• Proactief zeilen en sturen ten opzichte van de wind en kompas, anticiperen op windvlagen en alle ins en outs van de zeiltrim.

• Ankeren met diverse ankers en (Grieks) ankeren.
• Leiding bij een man-over-boord-manoeuvre.
• Motor manoeuvreren: Grondbeginselen. Je maakt in eerste instantie kennis met de bewegingen en mogelijkheden van controle van het schip op vrij water. Het is een soort winkelwagentje onder invloed door weer wind en stroom , Je wordt handig met landvasten, knopen en stootwillen.In gunstige omstandig heden  voer je een manoeuvre in de loop van de week zelf uit. Je wordt handig met lijnen en stootwillen.

Met welke 50+ tips ga jij jouw navigatie verbeteren?

• Het voorbereiden en slim opstellen van een tochtplanning
• Getijde berekeningen, haalbare afstanden
• Overzicht en hoofd- en bijzaken onderscheiden
• Bedienen van elektronisch navigatie apparatuur als hulpmiddel voor de navigatie
• Veel praktische tips met klassieke plaatsbepaling 
• Al zeilend lichten herkennen in het donker 
• Weersinformatie ophalen, interpreteren en anticiperen op weersveranderingen
• Functioneel werken met Almanakken
• Aanlopen havens (voorbereiding, regels) onder verschillende omstandigheden 
• Toepassen Bepalingen ter Voorkoming van Aanvaringen

Certificaten

Je kunt afronden voor Dagschipper CWO JaZ II Tidal.
Als je parate kennis kunt toepassen en de onderdelen voldoende kunt uitvoeren.

Vanaf 2021 is de CWO-certificering digitaal, via watersportpaspoort.nl. Daar houdt de instructeur je leskaart/vorderingenstaat bij. Je kunt alvast zelf een account aanmaken. Vul je gegevens zoveel mogelijk in. Voor het uitgeven van certificaten is geboortedatum en geboorteplaats vereist. Papieren certificaten die voor 2021 zijn uitgegeven kunnen worden overgenomen.

Als je nog geen account hebt, ontvang je voorafgaand aan de cursus een e-mail voor het aanmaken van een gebruikersnaam (e-mailadres) en wachtwoord, de link hiervoor is een dag geldig. Als je daarna je account wilt activeren ga je naar watersportpaspoort.nl en klik je op 'Wachtwoord Resetten en Account activeren'.

Uiteraard hoeft een certificaat geen doel voor je te zijn om mee te doen aan deze cursus! De instructeur kan na de reis eventueel een vervolgadvies geven in jouw account op zeezeilers.nl. Bedoeld voor jezelf en de instructeur van de volgende reis.

Je maakt zeemijlen voor het CWO of RYA Certificering. Als je na afronding van CWO JaZ II verder wilt met RYA certificering kun je na deze cursus met wat je geleerd hebt een training & Verkenning / mijlenmaker doen en dan een RYA Coastal Skipper cursus volgen.

Wat neem je mee?

Overzicht met wat je meeneemt aan boord vind je bij: Wat neem je mee?
Zeilpakken zijn te huur: pak € 9 en laarzen € 2 per cursusdag. Je betaalt dit digitaal op kantoor of aan boord, bij aanvang van de cursus.

Wie zijn jouw medecursisten?

• Actieve en avontuurlijke zeilers
• Zeilers die nieuw vaargebied willen verkennen
• Zeilers die zich willen verdiepen in de vaardigheden
• Inschrijvingen zijn meestal individueel
• Leeftijden variëren
• Gemiddeld man/vrouw 60/40

Het schip

We varen met een Centurion 41'S een kajuitjacht van ruim 12 meter. Echte werkpaarden die geschikt zijn voor deze cursus. Door te varen met eigen schepen weet je zeker dat de schepen voldoen aan alle veiligheidseisen. Ze zijn speciaal uitgerust om optimaal te oefenen. Zodra het wat kouder wordt gaat de kachel aan.

Communicatie na boeken

Je ontvangt de bevestiging van je boeking via mail. Hierna ontvang je geen mails meer van kantoor: alle informatie over je reis kun je namelijk op de website vinden onder Mijn gegevens:

• Reis: hier zie je jouw mede opvarenden
• Je kunt berichten sturen. Bijvoorbeeld voor carpoolen.

Vaak stuurt de instructeur kort van tevoren een welkomstmail. Eventueel met bijzonderheden, voorbereiding etc.

Met kantoor kan je mailen voor
• Reserveren zeilpak en/of zeillaarzen, geef je maat door
• Administratieve vragen en natuurlijk beantwoorden we ook graag je andere vragen.
• Afmelding. Deze moeten tijdig worden gemeld: Annuleringsvoorwaarden.

Annulering

Bij annulering is restitutie niet mogelijk. We raden je echt aan een eigen (doorlopende) annuleringsverzekering af te sluiten. Inhalen is helaas lastig plannen en kan alleen last Minute. Dit staat uitgebreid vermeld in onze annuleringsvoorwaarden. Lees deze vooraf door.

Prijs Inclusief

Instructie, verblijf en overnachting aan boord, gasverbruik en brandstofkosten, verzekeringen, watersportpaspoort met certificaten en btw.

Prijs Exclusief

Vervoer van en naar de op- afstapplaats. Boordkas voor het eten aan boord en de havengelden. De schipper wordt hiervan vrijgehouden.

Aanvang

Je verzamelt op de aangegeven tijd bij de instructeur in het pand aan de zuiderhaven 57. We vragen je niet veel vroeger te komen. Dan is er ruimte voor kennismaken en boodschappenlijstje door te nemen en wellicht vast naar de route te kijken en beginnen met boodschappen te doen.
De schepen worden nog schoongemaakt. Na kennismaken en boodchappen kunnen we aan boord. De Schepen liggen aan de steiger ter hoogte van de kerk (Zuiderhaven 75). De instructeur weet met welk schip wordt gevaren.

Parkeren

Harlingen is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Carpoolen met andere deelnemers is ook een optie. Na inloggen zie je de woonplaats van andere deelnemers op jouw reis. Stuur ze een bericht om af te spreken.

In Harlingen kun je op verschillende locaties tegen betaling parkeren.
Langer dan 1 dag parkeren is het goedkoopst op de volgende plaatsen:

“All in Parkeren”, je wordt met een pendelbus gebracht en gehaald. Er zijn laadpalen aanwezig. Het is verstandig te reserveren: https://allinparkerenharlingen.nl/tarieven/

“Parkeerterrein Bruine Vloot” ligt op 5 minuten loopafstand: https://www.parkerenharlingen.nl/reserveren-bruine-vloot

Einde cursus

De cursus is over het algemeen, na schoonmaken en ontruimen, op de afgesproken tijd afgelopen.