Gevorderdencursus Zuid Portugal

« Terug naar het overzicht

Maak zelf uw zeilplan

Er staan nog geen reizen in uw zeilplan

Een week zeilen langs de kust van de Algarve. Samen met de instructeur bepalen jullie gezamenlijk de route aan de hand van de weersomstandigheden. De kust is prachtig. Met imposante rotspartijen en helder blauw water. Voor de stad Faro ligt een prachtig natuurgebied, Ria Formosa, een indrukwekkend landschap van lagunes, duinen, kanalen en eilandjes. Hoe bijzonder om in dit gebied de basiscursus te volgen. Les op een wel heel bijzondere plek.

Meer informatie over het vaargebied Portugal

Stap aan boord voor een avontuur want zeilen in de Middellandse Zee is altijd bijzonder. Je geniet van de mooie cultuur, natuur en het aanleren van vaardigheden met andere enthousiaste zeezeilers!  We maken meerdere trips in de Middellandse Zee. Zie het introkaartje. Als je twee aansluitende cursussen, bijvoorbeeld basis + gevorderden of zeiltrip boekt, krijg je 10% korting.


Hoe ziet de cursus er globaal uit?
Zodra je aankomt wacht de Nederlandse instructeur je op. We maken kennis met schip en elkaar. 's Avonds bepalen we de lesplannen, route en de vertrektijd voor de volgende dag. Op het kaartje is globaal aangegeven wat de route zou kunnen zijn. Deze dag starten we de trip met inkoop boodschappen, een eerste dagtocht en zeilvaardigheden oefenen! Samen maken we een team. Je leeft, kookt en slaapt deze dagen op een kajuitboot.  We koken en slapen op de boot en als het zo uitkomt is lokaal eten natuurlijk een uitkomst. Elke dag is toch weer anders. Ze zullen ze je helpen om bepaalde zwakke punten aan te pakken, je sterke punten te benadrukken en je zelfvertrouwen te vergroten bij het nemen van beslissingen.

Dit is een intensieve cursus voor gevorderde zeilers die zelfstandig of als dagschipper willen gaan zeilen.  In deze tocht leggen we de focus op belangrijke schipper vaardigheden, want mijlen maken en training gaan goed samen. We zeilen naar verschillende havens of ankerbaaien die over het algemeen niet ver van elkaar liggen. Je maakt adequate zeemijlen. Adequaat betekent dat je gericht oefent, soms in het donker en dan in het donker een haven aanlopen. De zeemijlen worden nuttig besteed. De instructeur kent leuke plekken om te oefenen, speelt in op je ervaring en laat je zoveel mogelijk alles zelf doen. Behalve bij aanleggen in de buurt van andere dure jachten! Tijdens het varen worden alle taken en rollen afgewisseld in een wachtschema met de andere zeilers aan boord. Samen maken we een team.Je oefent wat veilig en belangrijk is bij het zelfstandig zeilen met een kajuitjacht en omgaan met 'onervaren bemanning'. De taak van de instructeur is dat hij zal kijken waar je staat en naarmate de week vordert. De instructeur helpt met eventuele zwakke punten te verbeteren en sterke punten te benadrukken. Dat vergroot zelfvertrouwen bij het nemen van beslissingen.


Impressie van de mogelijke zeilroutes

Meer informatie over de havens in Zuid Spanje:

Na deze reis ben je goed voorbereid op het zelfstandig huren van een boot of flottielje zeilen op de Middellandse Zee. Je maakt als zelfstandig dagschipper een zekere indruk bij je mede-opvarenden en huren zal geen problemen opleveren. De volgende stap is richting Jachtschipper met veel nieuwe technieken en kennis om je vaargebieden uit te breiden! (CWO II > III). Of het Engelse RYA Coastalskipper. Ook interessant zijn de mooie zeilreizen naar de Caribbean, Canarische eilanden en Azoren.
Vliegen.

De vliegtickets kan je zelf regelen, kijk op Google Flights voor gunstige prijzen.
Soms is het beter rechtstreeks te boeken op de website van TUI of Transavia of een paar dagen eerder komen of later gaan, maar je moet dan wel een hotel regelen. Bij de titel van deze zeilcursus staat de opstap en afstap havens vermeld. Ps Denk je nog aan de 10% korting bij 2 aansluitende cursussen/trips. Zeil je met ons mee?



Meer details & aanvullende informatie voor de gevorderden portugal

Welke ervaring verwachten wij voor deze cursus?

Je hebt al minimaal 5 dagen of 100 zm met een kajuitjacht gezeild als volwaardig bemanningslid. Bijvoorbeeld een Basiscursus. Het is geen meezeilvakantie. Als je twijfelt, kun je altijd met het kantoor overleggen of dit de juiste reis voor je is.

Voorbereiding?

Het is essentieel dat je voor deze cursus parate kennis van de kustnavigatie hebt. Maar ook aanvaringsregels en een beetje meteo kennis. Je kan je inlezen in de
• Leidraad voor kajuitjachtzeilen van Richard Vooren.
• De stof voor vaarbewijs 2
• Theoretische Kustnavigatie

Cursusprogramma vaardigheden

Je leert in vijf tot zeven dagen van alles wat van belang is voor het leiding geven, plezierig en veilig zeilen met een kajuitjacht als dagschipper. Zodat er ook ruimte voor van het weer en de cultuur.
Deze cursus is een z.g. Course Completion, waar we de eerste dagen vooral eerst vaardigheden oefenen en deze vervolgens toepassen in langere tochten.

• Het leven aan boord; je vaart in een wachtschema zodat je alle taken aan boord oefent en veel in actie bent. Heb je veel ervaring ben je bezig met voorbereiding, planning en navigatie naast de zeiltrim trim sturen etc.
• Proactief zeilen en sturen ten opzichte van de wind en kompas, anticiperen op windvlagen en alle ins en outs van de zeiltrim.
• Ankeren met de diverse ankers en (Grieks) ankeren.
• Leiding bij een man-over-boord-manoeuvre.
• Motor manoeuvreren: De theorie van en het oefenen op open water of als er ruimte is. Er is in de havens van Portugal en Spanje weinig gelegenheid voor motormanoeuvres bij boxen of andere dure jachten. Wel kan je gevoel krijgen met het schip op vrij water en als bij rustige omstandigheden kan je misschien zelf aanleggen aan een vrije steiger  etc. Maar bij goede vorderingen, gevoel voor het schip en als het kan bij rustige omstandigheden of een vrije steiger kan je zelf aanleggen, etc.

Met welke 50+ tips ga jij jouw navigatie verbeteren?

• Het voorbereiden en slim opstellen van een tochtplanning
• Getijde berekeningen, haalbare afstanden
• Overzicht en hoofd- en bijzaken onderscheiden
• Bedienen van elektronisch navigatie apparatuur als hulpmiddel voor de navigatie
• Veel praktische tips met klassieke plaatsbepaling
• Al zeilend lichten herkennen in het donker
• Weersinformatie ophalen, interpreteren en anticiperen op weersveranderingen
• Functioneel werken met Almanakken
• Aanlopen havens (voorbereiding, regels) onder verschillende omstandigheden
• Toepassen Bepalingen ter Voorkoming van Aanvaringen

Certificaten

Je kunt afronden voor Dagschipper CWO JaZ II Tidal.
Maar we benadrukken dat het halen van certificaten niet jouw doel hoeft te zijn. De instructeur evalueert met je en houdt de leskaart/vorderingenstaat bij.
Zodra je alle onderdelen voldoende beheerst ontvang je het diploma of certificaat CWO JaZ. Dat kan je dan weer gebruiken bij verhuur of Flottielje. Gemiddeld zijn in Portugal of Spanje minimaal 6-7 dagen nodig om alle vaardigheden aan bod te laten komen.

De diplomering gaat digitaal. Wij houden ze bij op  watersportpaspoort.nl. Misschien heb je al een account? Als je nog geen account hebt, ontvang je voorafgaand aan de cursus een e-mail voor het aanmaken van een gebruikersnaam (e-mailadres) en wachtwoord. De link hiervoor is helaas slechts een dag geldig! Maar je kan altijd een nieuw wachtwoord aanvragen.
Je kan jouw account beheren op watersportpaspoort.nl

De instructeur kan na de reis eventueel een vervolgadvies geven in jouw account op zeezeilers.nl. Bedoeld voor jezelf en de instructeur van de volgende reis. Papieren certificaten die voor 2021 zijn uitgegeven worden niet gedigitaliseerd. Als je na afronding van CWO JaZ II verder wilt met RYA certificering kun je na deze cursus met wat je geleerd hebt een training & Verkenning / mijlenmaker doen en dan een RYA Coastal Skipper cursus volgen.

Hoe zit het met RYA-Certificaten

Je maakt zeemijlen en doet ervaring op voor RYA Certificering. Deze cursus verschilt niet van een Dayskipper Certicaat. Maar afstemming op RYA Dayskipper kan nog niet op deze tocht. Wel kan je na voldoende kennis en ervaring doorstromen naar RYA Coastal.

Wat neem je mee?

Overzicht met wat je meeneemt aan boord vind je bij: Wat neem je mee?
Voor huren zeilpakken moet je overleggen met kantoor wat mogelijk is.

Wie zijn jouw medecursisten?

• actieve en avontuurlijke zeilers
• zeilers die nieuw vaargebied willen verkennen
• zeilers die zich willen verdiepen in de vaardigheden.
• inschrijvingen zijn meestal individueel.
• gemiddeld man/vrouw 60/40

Het schip

We varen met een Dehler Hanse 44 een kajuitjacht van ruim 13 meter. Het is een ruim schip met voldoende eigen slaapplaatsen.
Door te varen met eigen schepen weet je zeker dat de schepen voldoen aan alle veiligheidseisen. Ze zijn speciaal uitgerust om optimaal op zeil te oefenen.

Communicatie na boeken

Je ontvangt de bevestiging van je boeking via mail. Hierna ontvang je geen mails meer van kantoor: alle informatie over je reis kun je namelijk op de website vinden na inloggen onder "Mijn gegevens":

• reis, hier zie je jouw medeopvarenden.
• zodra de instructeur bekend is, zie je ook de instructeur.
• je kunt berichten sturen. Bijvoorbeeld voor samen reizen.

• Vaak stuurt de instructeur enkele weken van tevoren een welkomstmail. Eventueel met bijzonderheden, voorbereiding etc.

Met kantoor kan je mailen voor
• vragen over zeilpak
• Administratieve vragen en natuurlijk beantwoorden we ook graag je andere vragen.
• Afmelding. Deze moeten tijdig worden gemeld.
• Er gelden namelijk Annuleringsvoorwaarden.

Annulering

Bij annulering is restitutie niet mogelijk. We raden je echt aan een eigen (doorlopende) annuleringsverzekering af te sluiten. Inhalen is helaas lastig plannen en kan alleen last Minute. Dit staat uitgebreid vermeld in onze annuleringsvoorwaarden. Lees deze vooraf door.

Prijs Inclusief

Instructie, verblijf en overnachting aan boord, verzekeringen, digitaal watersportpaspoort met certificaten en btw.

Prijs Exclusief

Vervoer naar de haven is exclusief.
De boordkas bestaande uit:
• gas (1 fles per week)
• diesel (we tanken de boot zelf weer af aan einde reis! (€ 6/uur moteren))  
• eten aan boord
• havengelden.

(gemiddeld, zijn deze kosten vanaf 35 euro pppd. Maar het team heeft er zelf invloed op. met minder motoren, meer ankeren, inkoop eten en drinken. (PS Boordkas is zonder rekening houden met uit eten). De schipper wordt vrijgehouden. van de boordkas.

Aanvang

Je verzamelt op de aangegeven tijd bij de instructeur op boot. De tijd is een richtlijn. Liever dus niet eerder. Maar ook niet veel later. Want de boot moet nog schoongemaakt en worden uitgeruimd. Aan boord maken we kennis met elkaar en nemen de plannen door. Misschien maken jullie vooraf al afspraken voor boodschappen.

Vliegen

Vluchten naar/van de op- en afstapplaats regel je zelf.
Je kan het beste kijken bij Google flights. Soms zijn vliegtickets iets goed koper als je een dag eerder of later vliegt. Dan kan je wel vast even wennen aan de omgeving of het weer. Je moet je wel zelf een hotel/overnachting regelen.
De kans dat een reis niet door gaat (Coronamaatregelen) wordt steeds kleiner. Als de reis wordt gecanceld zijn wij niet verantwoordelijk voor reiskosten/tickets.  De kosten voor de zeiltrip betalen we dan wel je terug.

Einde cursus

De cursus is over het algemeen, na schoonmaken en ontruimen, op de afgesproken tijd afgelopen.