Azorenreis eilandhoppen vanaf Ponta Delgado naar Terciera

« Terug naar het overzicht

Maak zelf uw zeilplan

Er staan nog geen reizen in uw zeilplan

Vliegen vanuit Amsterdam heen is meestal met een tussenstop op Lissabon. Dan zijn er verschillende opties te vinden met Google Flights.  Terugvliegen kan op de woensdag. indien plek, rechtstreeks met TUI flights.

Een heerlijke zeilreis en avontuurlijk eiland hoppen bij de Azoren. Jouw horizon verbreden en je grenzen verleggen? Deze avontuurlijke zeilreis biedt een mooie balans tussen actief kust- en offshore-zeilen in de voorjaarszon van de Azoren en leren zeilen, mijlen maken en verkennen van de mooie kusten. Veel wereldzeilers op de Atlantische Oceaan houden een tussenstop op de Azoren. Horta op Fajal is dan een mijlpaal. Het lenteachtige klimaat op de eilandengroep de Azoren maakt tot prachtige groene juweeltjes en vol met Orchideeën die je langs elke weg ziet. Het onderliggend vulkanische landschap is heel vruchtbaar. Je ziet de hoge ruige en ongerepte randen van het eiland. Bij het Noordwest punt van Fajal was er in 1958 nog een vulkaan uitbarsting waardoor het eiland groter is geworden. Het resultaat zijn de veel mooie uitzichten aan de Atlantische Oceaan.

Op deze zeilreis verwachten we dat je al wat ervaring hebt met kajuitjachtzeilen. Het is meer dan een meezeilvakantie maar echt actief zeilen. Je vaart tenslotte op de oceaan. De afstanden te zeilen varieren tussen de 25 en 50 zm.  Je zal jouw vaardigheden met het zeilen kunnen toepassen en leren van de praktijk. Heb je meer ervaring met de theorie van kustnavigatie dan zal je dat toepassen met passageplanning en het bijhouden van de positie. Deze trip is een CWO/RYA milesbuilder.

Zodra je aankomt gaan we kennismaken en delen we de hutten in. We nemen de bijzonderheden van het schip door. Als het kan gaan we al even zeilen om zeilhandelingen op te frissen. Al snel voelen we ons een zeilteam met verschillende ervaringen die je kan gebruiken bij het uitvoeren van de taken. We doen boodschappen en ‘s avonds oriënteren we wat er op de eilanden te doen is en maken we plannen voor de komende dagen. We hoppen naar een volgend eiland of we zeilen een rondje om het eiland. We zeilen afwisselend 4-12 uur per dag en tijdens het zeilen besteden we aandacht aan zeiltrim. We proberen vroeg te vertrekken zodat je dan ook halverwege de middag op een eiland aankomt. Maar vaak is het ook een lange dag of juist in de nacht heerlijk zeilen. Wellicht is er de volgende dag misschien tijd voor een excursie.

De Azoren en de eilanden. Het gaat natuurlijk om het zeilen maar als je toch hier bent is er af en toe tijd voor ontspanning, heerlijk eten en de Azoriaanse Portugese cultuur leren kennen of een korte excursie aan de wal. De voorpret is natuurlijk dat je je alvast inleest. Op de Azoren gaat een wereld aan bijzondere natuurverschijnselen voor je open: kratermeren, warmwaterbronnen en een rotsachtige kust. De eilanden zijn bekend om hun geschiedenis met walvisvaart. Nu worden ze niet meer gevangen maar elk eiland heeft wel een verhaal en een fabriek. Vaak komen we dolfijnen tegen of we zien een fontein ‘blow’ en een staart van een walvis.

Fajal met Hoofdplaats Horta is verreweg het meest populair. De marina biedt ruimte voor 300 schepen en is momenteel nummer vier op de lijst van meest bezochte oceaan marina’s. Noemenswaardig is de muur in de haven van Horta die versierd is met een gekleurd mozaïek van tekeningen en schilderingen van zeevaarders die ooit in de haven hebben aangemeerd. Peters Sport Café is het beroemdste café in de Noord-Atlantische Oceaan. Dit café op het eiland Faial openende 80 jaar geleden zijn deuren en is bezocht door zeevaarders en beroemdheden uit de hele wereld. Als het past is het erg leuk om om het eiland heen te zeilen. Of een middag een auto te huren.

Terciera is het rijkste eiland. Dat merk je al als je door de straten en parken loopt. Ook hier oude vulkaankraters, musea en wandeltracks door de honderd meter diep begroeide kraters.

São Jorge is het smalle en langste eiland. De kust heeft klippen die tot honderden meters hoog zijn. De lagere delen hebben inhammen die als haven dient. Velas is een klein haventje waar we net inpassen en zijn dan de enige. Vanaf daar kan je een ongelooflijke mooie wandeling maken waar je het eiland echt voelt. Neem een taxi naar het hoogste punt van het eiland en wandel vanaf daar naar beneden. Denk aan wat eten en drinken mee op de tocht van ongeveer 4 uur en neem een taxi terug.

Portugees oorlogsschip

 

een van de vele toegankelijk vulkanen

Meer details & aanvullende informatie voor de Azoren

Welke ervaring verwachten wij voor deze cursus?

Je hebt al minimaal 5 dagen of 100 zm met een kajuitjacht gezeild als volwaardig bemanningslid, bijvoorbeeld een Basiscursus. Als je twijfelt, kan je altijd met het kantoor overleggen of dit de juiste reis voor je is.

Heb je meer ervaring dan zal de schipper je ongetwijfeld vragen of je taken als wachtleider, reisvoorbereiding, navigatie en de aanloop van een haven wilt doen.

Corona & Hygiëne

Op dit moment zijn er geen bijzondere maatregelen aan boord. De gezondheid van onze deelnemers en instructeurs staat voorop. Aan boord leef je met meerdere mensen in een relatief kleine ruimte, goede hygiëne is daarom erg belangrijk. We houden de geldende maatregelen en veranderingen (internationaal) nauwlettend in de gaten. Bij klachten blijf je thuis en laat je je testen. Neem contact op met kantoor als je niet kunt deelnemen aan de cursus.

Voorbereiding

Het is natuurlijk altijd goed je in te lezen. Als je ervaring hebt en echt aan de slag wilt met navigatie is parate kennis van de kustnavigatie essentieel.

Je kan je inlezen in de:
• Leidraad voor kajuitjachtzeilen van Richard Vooren.
• Een studieboek voor Vaarbewijs 2
• Theoretische Kustnavigatie

Pilots, zeekaarten van de havens en iets van toeristische boeken zijn aan boord.

Programma

Deze zeiltocht is niet te vergelijken met een zeilcursus in Nederland. Het is geen meezeilreis. Je leert alles wat van belang is voor het leiding geven, plezierig en veilig zeilen met een kajuitjacht als dagschipper. Zodat er ook ruimte is voor genieten van weer, cultuur, walverkenning en uit eten. We spreken dit gedurende de tocht door. Als je meer ervaring hebt, zal je al snel de rol van wachtleider of "Co"-schipper krijgen. Je houdt je dan ook bezig met navigatie en logboek bijhouden.

Onderdelen die kunnen voorkomen zijn:
• Wennen aan de bewegingen en het leven aan boord.
• sturen en stuurtechniek.
• summiere Vaarregels (veel schepen kom je niet tegen).
• Voorbereiding en het maken van een eenvoudige dagtochtplanning en rekenen met haalbare afstanden en havenaanlopen.

• Je vaart in een wachtschema zodat je met alle taken aan boord wordt meegenomen en veel in actie bent.
• Zeilen met en op een kajuitjacht: sturen ten opzichte van de wind en zeilen op kompas, anticiperen op windvlagen, wisselen van zeilen, reven, overstag gaan en gijpen met een kajuitjacht. zeiltrim.
• Benamingen knopen.
• Ankeren.
• MOB: kennismaking met man-over-boord-manoeuvres.
• Voor oefeningen met motor manoeuvreren is geen ruimte in havens en de planning. Al ben je al snel bezig met de grondbeginselen en mogelijkheden van controle over het schip. Je wordt handig met lijnen en stootwillen.
Navigeren: je raakt vertrouwd met kaartlezen, betonning en het herkennen van punten op de wal. Met het nemen van een zichtpeiling zodat weet je waar je bent. De plotter is een zinvol hulpmiddel bij de navigatie.

CWO-Certificaat

Op deze tocht kan je gekwalificeerde zeemijlen maken voor RYA of CWO. Al is dit niet echt een cursus of training daarvoor. Bedenk dat we zeker enkele keren een wal-excursie doen. Je zal veel leren gedurende de week. Als je voldoende vorderingen gemaakt hebt kan de schipper wellicht enige punten af te tekenen voor het CWO I, II.

Adventure en actieve vakantie

Het is geen meezeilreis Je zeilt actief met andere enthousiaste zeilers. Er is ruim voldoende tijd om de wal op te gaan of een excursie te volgen.

Wat neem je mee?

Overzicht met wat je meeneemt aan boord vind je bij onze standaard lijst: Wat neem je mee?

Specifiek voor de Azoren
Kussens lakens en een handdoek en Vito Hammer reddingsvesten zijn aanwezig.
Verder vooral zonnige kleding, een licht zeilpak en handdoeken. Denk ook aan een zonnebril, pet of hoed, zonnebrandmiddel, lippenbalsem, gymschoenen met een zachte lichte zool. Dit alles verpakt in een opvouwbare reistas of plunjezak (geen koffer!). Een (licht) Zeilpak voor als we wat langer doorzeilen, het regent of voor opspattend water. Omdat er een licht dekbed aan boord is kan je wellicht zonder ruim bagage.

Als je het een en ander wilt vastleggen, mag het foto/filmtoestel niet ontbreken. We vinden het erg leuk om je foto's, filmpjes of verhaal te zien op onze Facebook-pagina of website. Zorg zelf voor een goede bescherming van je elektronische apparatuur, ook in kasten aan boord. Denk daarbij ook aan je laptop of i-Pad etc. Aan boord moet je altijd rekenen op een min of meer vochtige omgeving! Wij zijn niet aansprakelijk voor deze schade. Eventueel een anti-zeeziektemiddel (bv Primatour). Oordopjes zijn handig als je licht slaapt. Als je medicijnen gebruikt die je moet innemen (of voor noodgevallen) geef dit dan van tevoren aan bij de instructeur. Informatie blijft vanzelfsprekend vertrouwelijk. We verzoeken je medische zaken die van belang zijn voor langer verblijf op zee van te voren te melden aan kantoor.

Wie zijn jouw mede cursisten?

• actieve en avontuurlijke zeilers
• zeilers die nieuw vaargebied willen verkennen
• zeilers die zich willen verdiepen in de vaardigheden
• inschrijvingen zijn meestal individueel
• leeftijden variëren
• man/vrouw verdeling gemiddeld 60/40

Het schip

Zeilen met de Victoria een Nauter Swan 60 ft. Hoe leuk is dat om met dit mooie schip te zeilen. Volledig uitgerust voor avontuurlijke zeiltochten.

Zeilen op deze boot is een prestatietocht met een buitengewone voldoening. Je hoeft niet veel meer mee te nemen dan een kleine tas en eigen lichte zeiljas. Je stapt aan boord en je hebt een eigen kooi en kast. Comfortabel ingericht met iets meer privacy.

Zeilen is teamwerk dus je doet alles met elkaar.
Het is geen meezeiltocht! We verwachten dat iedereen mee doet met alle taken zodat je ook echt betrokken bent met het zeil- en leef-gebeuren aan boord. Zoals sturen, uitkijk houden, stellen van de zeilen op de verschillende koersen. Ben je een meer ervaren zeiler zal je ook schippers taken op je nemen zoals navigatie en een rol spelen bij de voorbereidingen en de reisplanning. Denk aan dagelijkse controles op de verstaging. Voor nog meer ervaring kan je op langere tochten zonnetje schieten met de sextant. Voor vertrek maken we een wachtschema met voor iedereen een eigen taak. Het kan soms weersafhankelijk wel fysiek inspannend zijn. Je krijgt vooraf uitgebreide instructie van de bediening. Omdat het allemaal groter en zwaarder is gaan veel acties als grootzeil hijsen, bediening rolgenua en de schoot bediening onder begeleiding.

Naast het nautische deel zijn ook de inkopen, koken eventueel brood bakken, en als je wil een vislijntje uitgooien en vis klaarmaken belangrijke taken. De ruime kombuis en het grote dagverblijf doet luxe aan. Maar het is gewoon een zeilboot.

Bij heerlijke temperaturen voelt de wind anders aan. Een unieke ervaring met soms mee zwemmende dolfijnen en de oneindige wijdsheid van de Atlantische Oceaan. Krijg je al inspiratie om meteen door te steken naar RYA Yachtmaster Ocean? Het is niet de cursus of training die je gewend bent van de volledige cursussen in Nederland maar de qualifying miles, de adequate zeemijlen, tellen mee voor het CWO of RYA.

Afspraken
We vinden het belangrijk dat iedereen de kans krijgt om een taak uit te voeren en dat het niet snel uit handen wordt genomen. Er is niets frustrerender dan een enthousiast bemanningslid jouw taak overneemt. Uiteraard zal een schipper altijd wel bijstaan als het omwille van veiligheid wel snel moet. Het kost soms enige dagen om alle benamingen te kennen en handelingen goed uit te voeren. De instructeur en coschipper begrijpen dat en je mag altijd vragen stellen.

Dit schip is uitgerust met een lakenpakket, kussens en comfortabele reddingsvesten van spinlock, snorkelsetjes is aanwezig.

Nog niet alles is op haar eerste grote reis zoals we het willen. We denken dat we met een lage introductie prijs iedereen kan wennen aan dit nieuwe concept.

Communicatie na boeken

Je ontvangt de bevestiging van je boeking via mail. Hierna ontvang je geen mails meer van kantoor: alle informatie over je reis kun je namelijk op de website vinden onder Mijn gegevens':
• reis, hier zie je jouw medeopvarenden.

• zodra de instructeur bekend is, zie je ook de instructeur.
• je kan berichten sturen, bijvoorbeeld voor het delen van vluchtgegevens en samen reizen.

• Vaak stuurt de instructeur enkele weken van tevoren een welkomstmail. Eventueel met bijzonderheden, voorbereiding of boodschappen etc.

Met kantoor kan je natuurlijk altijd mailen voor
• Administratieve vragen
• Natuurlijk beantwoorden we ook graag je andere vragen.

• Afmelding. Deze moeten tijdig worden gemeld! Zie Annuleringsvoorwaarden.

Prijs Inclusief

Instructie, verblijf en overnachting aan boord, verzekeringen, Aantekening in digitaal CWO watersportpaspoort met certificaten en btw.

Prijs Exclusief

Vervoer van en naar de op- af-stapplaats.
De boordkas bestaande:
• gas (1 fles per week)
• diesel ( €6/motoruur) Maar aan het einde van de reis tanken we in principe het schip af. 
• eten aan boord
• havengelden.

(gemiddeld, zijn deze kosten vanaf 25 euro pppd. Maar het team heeft zelf invloed op motoren, ankeren, eten en drinken (Hierbij is geen rekening gehouden met met uit eten gaan). De schipper wordt vrijgehouden van de boordkas.

Vliegen

Vluchten naar/van de op- en afstapplaats regel je zelf.

We hebben de wisseldag op woensdag zodat je redelijk goedkoop en rechtstreeks op Terciera kan vliegen met TUI. Kijk voor tickets op tui.nl.
Als je een dag eerder komt of later weggaat kan het zijn dat vliegtickets goedkoper zijn. Dan moet je wel zelf een hotel/overnachting regelen maar dan kan je wel alvast even wennen aan het weer.   
Het is nooit voorgekomen maar als de reis niet door kan gaan betalen wij de Zeilkosten terug. Wij zijn niet verantwoordelijk voor reis/hotel/vlieg kosten. De kans dat er door Coronamaatregelen een reis niet doorgaat wordt steeds kleiner.

Aanvang

Je verzamelt op de aangegeven tijd bij de instructeur. Tenzij er een andere tijd wordt voorgesteld. Er zijn altijd nog wat afhandelingen op de wisseldag of het bestaande team is nog aan het schoonmaken. Daarom is de aanvangstijd een richtlijn. Kom je een dag eerder, regel dan een (budget) hotel.
Eenmaal aan boord maken we kennis met elkaar en nemen we de plannen door. Misschien maken jullie vooraf al afspraken voor de boodschappen.

Einde cursus

De cursus is over het algemeen, na schoonmaken en ontruimen, op de afgesproken tijd afgelopen.