Volledige Basiscursus XL, IJsselmeer, Wad en getij

« Terug naar het overzicht

Maak zelf uw zeilplan

Er staan nog geen reizen in uw zeilplan

Dit is een cursus in 6 dagen waarin je ongeveer 180 zeemijlen maakt. De extra dag (XL) geeft meer ruimte om wat langere tochten te maken om zodoende de geleerde vaardigheden toe te passen.

De basiscursus is het startpakket voor een beginnende kajuitjachtzeiler. Je leert alles om een goed bemanningslid te zijn. Je kunt al zeilen met een open boot en het is tijd voor een nieuwe uitdaging.

Hoe ziet deze cursus eruit? We zeilen op het IJsselmeer en de Waddenzee en overnachten in wisselende havens. Koken en slapen doen we op de boot. Iedere dag worden route en vertrektijd in overleg bepaald. https://www.zeezeilers.nl/admin/module_loader.php?module=slider/admin/slider_modify.php&id=10
De wind en de getijden hebben daar uiteraard invloed op. En dan heerlijk intensief zeilen en zeilvaardigheden oefenen! Zodat je goed voorbereid bent op het huren van een boot of flottielje zeilen.

Programma: Iedere dag begint met het voorbereiden voor een of meerdere korte zeiltochten. Tijdens een zeildag worden alle taken en rollen afgewisseld met de andere zeilers aan boord. Je oefent zo alles wat belangrijk is bij kajuitjacht zeilen. Koers & kompas varen, zeilstanden, reven van zeilen, overstag gaan & gijpen en ook ankeren, man-over-boord manoeuvres, lijnbehandeling en knopen. Daarnaast oefenen we ook alvast de basis van navigeren en motormanoeuvreren. Aan het eind van deze cursus bent je een volwaardig bemanningslid op een kajuitjacht en vertrouwd met de leefomstandigheden aan boord. De instructeur kent leuke plekken om te oefenen, speelt in op je ervaring en laat je al snel alles zelf doen. Raakt als het ware het roer niet aan. In de havens en tijdens het zeilen is er natuurlijk ook tijd voor ontspanning.

En na deze cursus? Als volwaardig bemanningslid vaar je een jacht al bijna helemaal zelf op het IJsselmeer, de Waddenzee of de Middellandse Zee. Je maakt een goede indruk als je gaat huren of in flottielje gaat zeilen! Jouw volgende stap is een Gevorderdencursus waarin je verder vaardigheden zult gaan oefenen om zelfstandig dagschipper te kunnen zijn op getijden water. Je zeilt verder de zee op. Jouw vervolg is een gevorderdencursus met  Certificering voor CWO JZ-II of een switch naar RYA Dayskipper. Ook interessant zijn mooie zeilreizen naar de Caribbean of Azoren.

 

 
Meer details & aanvullende informatie voor de Volledige Basiscursus

Welke ervaring verwachten wij voor deze cursus?

Je kunt al zeilen met een open boot of met een kleine kajuitboot op stilstaand water. Je bent al handig met zeilstanden en windrichting. Je bent bekend met sturen, zeilmanoeuvres, overstag en gijpen. Je begrijpt waarom een boot zeilt.

Cursusprogramma

Je leert alles wat van belang is voor het plezierig en veilig zeilen met een kajuitjacht als bemanningslid. Zodra alle onderdelen van het CWO I "tidal" voldoende beheerst worden ontvang je het certificaat CWO JaZ I "tidal". Het leven aan boord: Je vaart in een wachtschema zodat je  alle taken aan boord oefent en veel in actie bent. Veel aandacht gaat naar het ZEILEN op een kajuitjacht: Sturen ten opzichte van de wind en zeilen op kompas, anticiperen op windvlagen, wisselen van zeilen, reven, overstag gaan en gijpen met een kajuitjacht. Maar ook de meeste knopen. (Grieks) ankeren en een kennismaking  met man-over-boord-manoeuvres.
Motormanoeuvreren: De grondbeginselen van afmeren en wegvaren worden behandeld en voer je zelf uit. Je wordt handig met lijnen en stootwillen. Navigeren: Je raakt vertrouwd met kaartlezen, betonning en het herkennen van punten op de wal door peilingen te nemen en enkele vaarregels. Als hulpmiddel bij de navigatie hebben we een plotter of de boordcomputer met WinGPS Voyager.  Plannen van een tocht: eenvoudige tochtplanning rekening houdend met getij, haalbare afstanden en havenaanlopen.

Certificaten

Dit is een volledige cursus waarin we meerdere keren kunnen evalueren en bijsturen voor een goed rendement. Gemiddeld zijn 5 dagen nodig om alle vaardigheden aan bod te laten komen. 
Als je voldoende vorderingen hebt gemaakt, dan kun je het diploma CWO JaZ-I "tidal" ontvangen. Als je die nog niet hebt krijg je die van de zeilschool.
GEEF VAN TE VOREN AAN ALS JE VERDER WILT MET RYA

Voorbereiding

Je hoeft je niet voor te bereiden. Het is wel leuk om je alvast in te lezen in de "Leidraad voor kajuitjachtzeilen"

Meenemen

Overzicht met wat je meeneemt aan boord vindt je bij: Wat neemt u mee?
Zeilpakken zijn te huur voor € 10 en laarzen voor € 1 per dag. (prijs x aantal dagen)

Wie zijn jouw medeopstappers

Inschrijvingen zijn meestal individueel. De verhouding man/vrouw is gemiddeld  60/40. De leeftijden zijn gemiddeld 30-45 maar varieert ook. Over het algemeen is iedereen aan boord actief en leergierig. Vaak ontstaan er initiatieven om eens samen te zeilen of zelfs vriendschappen.

Het schip

We varen met een Centurion 41'S een kajuitjacht van ruim 12 meter. Echte werkpaarden die geschikt zijn voor deze cursus. Door te varen met eigen schepen weet je zeker dat de schepen voldoen aan alle veiligheidseisen. Ze zijn speciaal uitgerust om optimaal te oefenen. De instructeur raakt het roer als het ware niet aan. Zodra het wat kouder wordt gaat de kachel aan.

Prijs Inclusief

Instructie, verblijf en overnachting aan boord, gasverbruik en brandstofkosten, verzekeringen, watersportpaspoort met certificaten en btw.

Prijs Exclusief

Vervoer van en naar de op- afstapplaats. Boordkas voor het eten aan boord en de havengelden. De schipper wordt hiervan vrijgehouden.

Aanvang

Je verzamelt je op de aangegeven tijd bij de instructeur op boot.
Jouw schip ligt aan de steiger van de Zuiderhaven 75, t.o. de kerk. Soms liggen er meerdere. De instructeur weet van te voren met welk schip wordt gevaren. De tassen kun je ook al aan boord zetten. We gaan ervan uit dat je voor deze avond al gegeten hebt (aanvang 20:00!). Aan boord maken we kennis met elkaar en nemen de plannen door. Afhankelijk van de planning doen we misschien eerst boodschappen.

Parkeren

Je komt met openbaar vervoer of met de auto. (carpoolen wordt vaak gedaan. Als je inlogt als deelnemer kun je zien waar iedereen woont. Je kan vervolgens een bericht achterlaten op de besloten website.
Op de Zuiderhaven is het betaald parkeren van 09:00 t/m 18:00.
In geheel Harlingen is er geen gratis parkeren meer te vinden en let op; ze controleren er goed op! 
Om lang te parkeren zijn er meerdere autostallingen; De goedkoopste is; All in parkeren voor €5,- per dag incl pendelbus(telefonisch reserveren). Voor €6,- per dag, kun je terecht bij autostalling BDS, (deze is ook evt telefonisch te reserveren). 

Einde cursus

De cursus is over het algemeen, na het schoonmaken en ontruimen, op de aangegeven tijd afgelopen.

.

.