Volledige Basiscursus XL, IJsselmeer, Wad en getij

Maak zelf uw zeilplan

Er staan nog geen reizen in uw zeilplan

Niet meer beschikbaar

« Terug naar overzicht

Reisnummer 9147
Startdatum Zon 30 Jun 15:00
Einddatum Vri 05 Jul 16:00
Prijs € 705,00
Havens

Harlingen tot Harlingen

Dit is een cursus in 5 dagen waarin je ongeveer 150 zeemijlen maakt.

De basiscursus. Het startpakket voor een beginnende kajuitjachtzeiler. Je leert alles om een goed bemanningslid te zijn. Je kunt al zeilen met een open boot dus tijd voor een nieuwe uitdaging.

Hoe ziet deze cursus eruit? We zeilen op het IJsselmeer en de Waddenzee, overnachten in wisselende havens. Koken en slapen op de boot. Iedere dag worden route en vertrektijd in overleg bepaald. De wind en de getijden hebben daar uiteraard invloed op. En dan heerlijk intensief zeilen en zeilvaardigheden oefenen! Zodat je goed voorbereid bent op het huren van een boot of flottielje zeilen.

Programma: Iedere dag begint met het voorbereiden voor een of meerdere korte zeiltochten. Tijdens een zeildag worden alle taken en rollen afgewisseld met de andere zeilers aan boord. Je oefent zo alles wat belangrijk is bij kajuitjacht zeilen. Koers & kompas varen, zeilstanden, reven van zeilen, overstag gaan & gijpen en ook ankeren, man-over-boord manoeuvres, lijnbehandeling & knopen. Daarnaast oefenen we ook alvast de basis van navigeren en motor-manoeuvreren. Aan het eind van deze cursus bent u een volwaardig bemanningslid op een kajuitjacht en vertrouwt met de leefomstandigheden aan boord. De instructeur kent leuke plekken om te oefenen, speelt in op je ervaring en laat u al snel alles zelf doen en raakt als het ware het roer niet aan. In de havens en tijdens het zeilen is er natuurlijk ook tijd voor ontspanning.

En na deze cursus? Is volwaardig bemanning vaar je een jacht al bijna helemaal zelf op het IJsselmeer, de Waddenzee of de Middellandse Zee. Je maakt een goede indruk als je gaat huren of in flottielje gaat zeilen! Jouw volgende stap is een Gevorderdencursus. Waarin je verder vaardigheden oefent voor zelfstandig dagschipper op getijden water. Je zeilt verder de zee op. Certificering voor CWO JZ-II of een switch naar RYA Dayskipper. Ook interessant zijn mooie zeilreizen naar de Caribbean of Azoren.

Meer details en aanvullende informatie voor de Basiscursus

Welke ervaring verwachten wij voor deze cursus?

Je kan al zeilen met een open boot of met een kleine kajuitboot op stilstaand water. Je bent al handig met zeilstanden en windrichting. Je bent bekend met sturen, zeilmanoeuvres, overstag en gijpen. Je begrijpt waarom een boot zeilt.

Cursusprogramma

Met deze cursus krijg je snel een compleet overzicht wat het kajuitjachtzeilen inhoud en je leert alles wat van belang is voor het plezierig en veilig varen met een kajuitjacht als bemanningslid. Daarnaast komen als extra’s ook eenvoudig navigeren en manoeuvreren met de motor aan de orde. Het is een cursus met een hoog rendement.

Het leven aan boord: Je vaart in een wachtschema zodat je alle taken aan boord oefent en veel in actie bent. Zeilen op een kajuitjacht: Sturen ten opzichte van de wind en zeilen op kompas, anticiperen op windvlagen, wisselen van zeilen, reven, overstag gaan en gijpen met een kajuitjacht. Maar ook de meeste knopen en de enkele vaarregels. (grieks) ankeren en kennis met man-over-boord-manoeuvres.
Motormanoeuvreren: grondbeginselen van afmeren, wegvaren, Je maakt kennis met de indirecte schroefwerking en de stopweg van het schip. Je wordt handig met lijnen. Navigeren: Je raakt vertrouwd met kaartlezen , betonning en het herkennen van punten op de wal. Eenvoudige peilingen maken om jouw positie te bepalen.
Als hulpmiddel bij de navigatie hebben we een plotter of de boordcomputer met WinGPS Voyager.Plannen van een tocht: eenvoudige tochtplanning met haalbare afstanden en het voorbereiden van een haven aanloop. We rekenen met het getij de beste tijd uit om te vertrekken.

Certificaten

Als je het wilt krijg je met deze basiscursus, als je voldoende vorderingen gemaakt hebt, een diploma CWO JZ-I "tidal" in jouw zeilpaspoort.

Of een RYA Competent Crew: Indien je de RYA-lijn volgt.

Voorbereiding

Je hoeft je niet voor te bereiden. Het is wel leuk vast in te lezen in het handboek kajuitjachtzeilen

Meenemen

Overzicht met wat je meeneemt aan boord vindt je bij: Wat neemt u mee?
Zeilpakken zijn te huur voor € 10 en Laarzen € 1 (prijs per dag x dgn)

Wie zijn jouw medezeilers?

Inschrijvingen zijn meestal individueel. De verhouding man/vrouw is gemiddeld 60/40. De leeftijden zijn gemiddeld 30-45 maar varieert ook. Over het algemeen is iedereen aan boord actief en leergierig. Vaak ontstaan er achteraf nieuwe zeilactiviteiten of zelfs vrienden.

Het schip

We varen met een kajuitjacht van ruim 12 meter Centurion 41'S. Echte werkpaarden voor deze cursus. Door te varen met eigen schepen weet je zeker dat de schepen voldoen aan alle veiligheidseisen. Ze zijn speciaal uitgerust om optimaal te oefenen. De instructeur raakt het roer als het ware niet aan. Zodra het wat kouder wordt gaat de kachel aan.

Prijs Inclusief

Instructie, verblijf en overnachting aan boord, gasverbruik en brandstofkosten, verzekeringen, watersportpaspoort met certificaten en btw.

Prijs Exclusief

Vervoer van en naar de op- afstapplaats. Boordkas voor het eten aan boord en de havengelden. De schipper wordt hiervan vrijgehouden.

Aanvang

Je verzamelt je op de aangegeven tijd  in het pand op de zuiderhaven 57. uw instructeur/trice ontvangt u daar. Zij/ Hij weet ook met welk schip wordt gevaren. Hier maakt u kennis met elkaar en nemen de plannen door. Afhankelijk van de planning doen we misschien eerst boodschappen.

Parkeren

Je komt met openbaar vervoer, NS of met de auto. (carpoolen, je kan als je inlogt bij de deelnemers zien waar een ieder woont. Stuur een berichtje). Betaald parkeren is van 09:00 t/m 18:00. Zondag is het gratis.

In geheel Harlingen is er geen gratis parkeren meer te vinden, let op; ze controleren er goed op.

Om lang te parkeren zijn er meerdere autostallingen; de goedkoopste is; All in parkeren €5,- per dag incl pendelbus(telefonisch reserveren) en voor €6,- per dag, wel dicht in de buurt; autostalling BDS, ook telefonisch reserveren.

Einde cursus

De cursus is over het algemeen, na schoonmaken en ontruimen, op de aangegeven tijd afgelopen.

.

.