Volledige Basiscursus vanuit Valencia op de Middellandse Zee

« Terug naar het overzicht

Maak zelf uw zeilplan

Er staan nog geen reizen in uw zeilplan

Valencia is overdag 25 gr en in de nacht 19-24 gr.

Een cursus zeezeilen langs de Spaanse kust tussen Valencia en Alicante voor basis en gevorderden zeilers. Dit is een prachtige ervaring met avontuur, de mooie Spaanse cultuur met andere enthousiaste zeezeilers! De kustlijn tussen Valencia en Alicante is ongeveer 80 zeemijlen lang en biedt gevarieerde zeilomstandigheden. Met onze Westwind maken we adequate zeemijlen en oefenen de stof die voor jou toepasselijk is.

Impressie met mogelijkheden vanuit Valencia langs de Spaanse kust of waag je de oversteek naar Ibiza.

De baaien en kleine havens langs de kust zijn ideaal om even voor anker te gaan en te genieten van de prachtige omgeving. We kunnen twee kanten op naar het zuiden (Denia, Gandia, Altea of Alicante) of naar het Noorden tot aan Taragona.
Allemaal zeer mooie autentieke en gezellige plekken.

Focus in de cursus ligt op manoeuvres zoals gijpen, koersen, rif steken en de zeiltrim. We zijn bezig met het navigeren langs de Spaanse zeekust. Tijdens het nachtzeilen Leer je onderscheidt te maken met de essentiële verlichting en schepen die voor anker liggen.  Nachtzeilen helpt je om beter te begrijpen hoe je navigatiesystemen werken en hoe je kunt vertrouwen op je ervaring en instrumenten. Goede navigatie en dieptemetingen zijn essentieel bij de aanloop van een haven. De wind in de regio is meestal matig, maar de beroemde Tramontana-wind kan af en toe de zeilomstandigheden uitdagender maken. Het water is meestal kalm, maar bij steviger wind wordt het water ruwer. Dus we zullen in dat geval anticiperen. Gemiddeld varen we in deze cursus 150-180 zeemijlen.

 

Ja kan rechtstreeks vliegen op Valencia.


Meer details & aanvullende informatie voor de gevorderden en Basis vanuit Valencia

Welke ervaring verwachten wij voor deze cursus?

Je bent een actieve liefhebber van zeilen. We hebben net zoveel niveaus als deelnemers. Het is namelijk geen meezeilreis. Als je twijfelt, kun je altijd met het kantoor overleggen of dit de juiste reis voor je is. Maar globaal:
1) Basis, Beginnende Kajuitjachtzeiler. Je kunt al zeilen op een open boot of een klein kajuitjacht.
2) Gevorderde Kajuitjachtzeiler, je hebt al ervaring van enige dagen op een kajuitjacht en als volwaardig bemanningslid gezeild en eventueel al in een RYA of CWO Certificaat.

Sowieso ben je al beetje handig met zeilstanden, koersen en windrichting. Je bent bekend met sturen, zeilmanoeuvres, overstag gaan en je begrijpt waarom een boot zeilt.

Voorbereiding

1) Als basisdeelnemers hoef je je niet echt voor te bereiden. Maar wel handig als je tijd hebt je vast in te lezen in het boek Leidraad voor kajuitjachtzeilen van Richard Vooren.
2) Als je al ervaring hebt is het aan te raden dat je voor deze cursus parate kennis van de kustnavigatie hebt.

• Leidraad voor kajuitjachtzeilen van Richard Vooren.
• De stof voor vaarbewijs 2
• Theoretische Kustnavigatie

Wat houdt deze cursus langs de kust in

Focus op manoeuvres zoals gijpen, koersen, rif steken en de zeiltrim. We zijn bezig met de veiligheidstekens, het navigeren lang se zeekust op open zee en hoe je met noodgevallen omgaat. Tijdens het nachtzeilen Leer je onderscheidt te maken met de essentiele verlichting en ankerliggers. De wind in de regio is meestal matig, maar de beroemde Tramontana-wind kan af en toe de zeilomstandigheden uitdagender maken. Het water is meestal kalm, maar bij steviger wind wordt het water ruwer. Dus we zullen in dat geval anticiperen. Nachtzeilen helpt je om beter te begrijpen hoe je navigatiesystemen werken en hoe je kunt vertrouwen op je ervaring en instrumenten. Goede navigatie en dieptemetingen zijn essentieel bij de aanloop van een haven. Gemiddeld varen we in deze cursus 150-180 zeemijlen.

Kaartje kust

Toeristiche info bij de Spaanse kust, eerste blauwe cirkel.

Valencia: De stad heeft een moderne haven en biedt goede faciliteiten voor zeilers. Het is ook de thuisbasis van de beroemde America's Cup, dus de zeilcultuur is hier levendig. De stad heeft veel te bieden, van historische bezienswaardigheden tot moderne architectuur, zoals de Stad van Kunsten en Wetenschappen. In de zomer zijn de windomstandigheden vaak mild, waardoor het ideaal is voor beginners.
Albufera: Zuid van Valencia ligt dit grote natuurgebied. Het is niet direct een zeilgebied, maar het kan interessant zijn voor andere wateractiviteiten.
Dénia: Dénia heeft een charmante haven en een kasteel dat uitzicht biedt over de stad en de zee.Dit is een populair vertrekpunt voor zeilers, zoals de kust van de Costa Blanca verkennen of naar de Balearen zeilen.
Moraira en Calpe: Twee kleinere kustplaatsjes tussen Dénia en Alicante. Ze bieden beschutte baaien en charmante zeehavens. Bekend om zijn indrukwekkende rotsformatie, de Peñón de Ifach, en zijn stranden.
Altea heeft achter de enigszins toeristische haven een heel mooi klassiek centrum hoger op de heuvel richting de kerk. Je kan goed beschut voor anker mits het weer goed is. Vele goede restaurantjes en leuke toeristische sfeervolle winkels.
Alicante: De stad heeft een prachtig oud stadscentrum en biedt uitstekende faciliteiten voor zeilers. Het zeilwater is hier meestal kalm, maar de Tramontana-wind kan af en toe zorgen voor wat meer uitdaging.

Oversteken naar Ibiza

Ibiza is mogelijk als de omstandigheden qua weer, wind en golfhoogte voor de trip heen en terug gunstig zijn. Soms staat Ibiza en Mallorca als wisselhaven dan gaan we sowieso.Als je echt wilt leren zeilen en je wilt afwisselende omstandigheden opzoeken, dan is de route van Valencia naar Ibiza een uitstekende keuze. Hier zijn een paar tips om je voor te bereiden: De afstand tussen Valencia en Ibiza is ongeveer 80 nautische mijlen. 14 uur heen en 14 uur terug. Het is mogelijk dat je met verschillende weersomstandigheden te maken krijgt. Dus je zal vooraf oefenen met gijpen, overstag en een goed rif steken. De afstand is ongeveer 80% van een Noordzeeoversteek. Een Lange dagtocht. Bij Ibiza is het belangrijk om te weten hoe je de juiste zeilen kiest voor verschillende wind en stroomomstandigheden. Er zijn meerdere eilandjes en ondiepe gebieden passeren, dus wees alert op uitdagende navigatie zelfs in de nacht of bij slecht zicht. Zeil zoveel mogelijk met verschillende omstandigheden en leer van de uitdagingen die je tegenkomt.

 Zeilen in een team

Wat fijn dat we met elkaar meedoen met alle taken. Je bent betrokken met het zeil- maar ook het leef-gebeuren en huishoudelijke taken aan boord. 
Als je je meer wilt verdiepen als meer ervaren zeiler zal je daarnaast ook schippers taken op je nemen, zoals navigatie en een rol spelen bij de voorbereidingen en de reisplanning. Denk aan dagelijkse controles op de verstaging. Voor nog meer ervaring kan je op langere tochten zonnetje schieten met de sextant. Voor vertrek maken we een wachtschema met voor iedereen een eigen taak.We vinden het belangrijk dat iedereen de kans krijgt om een taak uit te voeren en dat het niet snel uit handen wordt genomen. Er is niets frustrerender dan een enthousiast bemanningslid, die jouw taak overneemt. Bij oefeningen zal een schipper altijd bijstaan als het omwille van veiligheid wel snel moet. Het kost soms enige dagen om alle benamingen te kennen en handelingen goed uit te voeren. De instructeur/coschipper begrijpen dat en je mag altijd vragen stellen.

Het leven aan boord &

We koken en slapen op de boot en als het zo uitkomt is lokaal eten natuurlijk een leuk moment van de dag. De eerste volgende dag maken we een dagtocht, oefenen we alle zeilvaardigheden met het doel samen een team te worden. We nemen ieders level serieus. Net als in het echt zijn er altijd meerdere ervarings kennis niveaus.

Met het "inslingeren" kan je wennen aan de bewegingen van het schip. Tijdens het varen worden alle taken en rollen afgewisseld in een wachtschema.  De eerste nacht is altijd even wennen aan de  bewegingen van de boot, zeker als je voor anker ligt, en de warmte. Maar dat gaat vanzelf beter.

Na een lange zeildag of juist in de ochtend kan je in het water springen en aan boord afdouchen met zoet water. Als we in een baai voor anker liggen, gaan we met de bijboot naar de wal voor een drankje.

Programma beginnende zeilers

Beginnende Zeilers leren alle basis handelingen. In deze trip leggen we de focus op vaardigheden die specifiek voor de Middellandse Zee gelden. We zeilen naar verschillende havens of ankerbaaien die over het algemeen niet ver van elkaar liggen. Je wordt een goed bemanningslid en stuurt het schip door de golven en helpt natuurlijk mee met het passage plan. De instructeur helpt je gedurende de week, vaardigheden te verbeteren en sterke punten te benadrukken. We laten je zoveel mogelijk zelf doen. Behalve het aanleggen. Bij goede vorderingen kan je het Certificaat CWO I ZZ afronden.

Programma gevorderde zeilers

Gevorderde Zeilers trainen als Dagschipper CWO II. Je neemt wat meer verantwoordelijke taken als reisplanning & navigatie, bij voldoende ruimte ankeren of "stern to aanleggen"of aanmeren zoals bijvoorbeeld in kroatie of griekenland. Je maakt adequate zeemijlen.

Adequaat betekent dat je gericht oefent met het zeilen en passage en haven aanlopen. Soms in het donker. Samen met het "zeilteam" zoek je leuke plekken. De instructeur helpt je gedurende de week, vaardigheden te verbeteren en sterke punten te benadrukken. Dat vergroot jouw zelfvertrouwen bij het nemen van beslissingen.

We laten je zoveel mogelijk zelf doen. Behalve het aanleggen in de buurt van andere dure jachten. Dan staat de instructeur zelf aan het roer! Je leert van alles wat van belang is voor het leiding geven, plezierig en veilig zeilen met een kajuitjacht.


Hoe kan jij  jouw navigatie verbeteren?

Je kan je wat meer te verdiepen in de navigatie:
• Het voorbereiden en slim opstellen van een tochtplanning
• Overzicht en hoofd- en bijzaken onderscheiden
• Bedienen van elektronisch navigatie apparatuur als hulpmiddel voor de navigatie
• Veel praktische tips met klassieke plaatsbepaling
• Lichten herkennen in het donker
• Weersinformatie bijhouden! en anticiperen op weersveranderingen
• Functioneel werken met lokale boekwerken en Pilots
• Aanlopen havens
• Toepassen Bepalingen ter Voorkoming van Aanvaringen


CWO Certificaten

Het halen van certificaten niet jouw doel hoeft te zijn. Maar we besteden sowieso aandacht aan beter leren zeilen. De instructeur kan leskaart/vorderingenstaat bijhouden. Zodra je alle onderdelen voldoende beheerst ontvang je het diploma of certificaat CWO I of II JaZ (non tidal).
CWO-JaZ (tidal) kan als je voldoet aan de volgende voorwaarden:
- in bezit Vaarbewijs II (= ICC) en aantoonbaar parate kennis
- Marifoon basis certificaat
- In deze trip voldoende oefening en voldoende vorderingen met vaardigheid in donker met aanloop.
- Minimaal 250 zeemijlen waarvan deels met door een instructeur afgetekende afgetekende getijde ervaring.
Je kan eventueel een aanvullende driedaags weekend op getijde water volgen om het volledig af te laten tekenen in Nederland.( je krijgt dan 30% korting)

De diplomering gaat digitaal. Je kan jouw account beheren op https://watersportdiploma.nl. Misschien heb je al een account?  De link hiervoor is helaas slechts een dag geldig! Maar je kan altijd een nieuw wachtwoord aanvragen. Gemiddeld is een week nodig om alle vaardigheden aan bod te laten komen.

RYA Certificaten

Dit is geen RYA cursus. Daarvoor moet je bij onze cursussen in Nederland zijn. Je maakt zeemijlen en doet ervaring op voor RYA Certificering. De instructeur kan deze aanvullen op jouw mijlen lijst.

Wat neem je mee?

Overzicht met wat je meeneemt aan boord vind je bij: Wat neem je mee?
Er zijn voor alle deelnemers dekbedden, kussens en reddingsvesten aan boord. Neem wel zelf hoezen mee! Voor huren van zeilpakken kan je overleggen met kantoor of huren mogelijk is. Het kan regenen en soms spat het water over de boeg. Dat is over het algemeen niet erg als het warm is in de periode tussen mei en september. Daarna is een ligt zeilpak handig.

Wie zijn jouw medecursisten?

• Actieve en avontuurlijke zeilers
• Zeilers die nieuw vaargebied willen verkennen
• Zeilers die zich willen verdiepen in de vaardigheden
• Inschrijvingen zijn meestal individueel
• Leeftijden variëren
• Gemiddeld man/vrouw 60/40

Het schip

We varen met een Dehler 44 een kajuitjacht van ruim 13 meter en 5 hutten. Het is een relatief snel schip die je goed moet trimmen om ook echt de snelheid te halen. Een ruim schip met ruim voldoende eigen slaapplaatsen. De schipper slaapt in de BB hut achter. Door te varen met eigen schepen weet je zeker dat de schepen voldoen aan alle veiligheidseisen. Ze zijn speciaal uitgerust om optimaal op zeil te oefenen.

Communicatie na boeken

Je ontvangt de bevestiging van je boeking via mail. Hierna ontvang je geen mails meer van kantoor: alle informatie over je reis kun je namelijk op de website vinden na inloggen onder "Mijn gegevens":

• reis, hier zie je jouw medeopvarenden.
• zodra de instructeur bekend is, zie je ook de instructeur.
• je kunt berichten sturen. Bijvoorbeeld voor samen reizen.

• Vaak stuurt de instructeur enkele weken van tevoren een welkomstmail. Eventueel met bijzonderheden, voorbereiding etc.

Met kantoor kan je mailen voor
• vragen over zeilpak
• Administratieve vragen en natuurlijk beantwoorden we ook graag je andere vragen.
• Afmelding. Deze moeten tijdig worden gemeld.
• Er gelden namelijk Annuleringsvoorwaarden.

Annulering

Bij annulering is restitutie niet mogelijk. We raden je echt aan een eigen (doorlopende) annuleringsverzekering af te sluiten. Inhalen is helaas lastig plannen en kan alleen last Minute. Dit staat uitgebreid vermeld in onze annuleringsvoorwaarden. Lees deze vooraf door.

Prijs Inclusief

Instructie en de boordkas verblijf en overnachting aan boord, verzekeringen, digitaal watersportpaspoort met certificaten en btw.

Prijs Exclusief

Vervoer van en naar de op- af-stapplaats en de boordkas bestaande uit:
• gas (1 fles per week)
• diesel (we tanken de boot zelf weer af aan einde reis! (± € 6/uur moteren))  
• eten aan boord
• havengelden.
(gemiddelde kosten voor de boordkas zijn vanaf 35 euro pppd. Maar het team heeft er zelf invloed op. met minder motoren, meer ankeren, inkoop eten en drinken.)
(PS Boordkas is zonder rekening houden met uit eten).
De schipper wordt vrijgehouden van de boordkas. Ps havens zijn in de periode juni-september prijziger.  

Aanvang

Vanuit Valancia starten we in Marina Valencia Sur. (Boxnr hoor je van de schipper) Je verzamelt op de aangegeven tijd bij de instructeur op de boot. De tijd is een richtlijn. Liever niet eerder en ook niet veel later, want de boot moet nog worden schoongemaakt en uitgeruimd van de reis daarvoor. Aan boord maken we kennis met elkaar en nemen de plannen door. Misschien maken jullie vooraf al afspraken voor de boodschappen. De Marina ligt 20 minuten lopen vanaf de stadrand. Je kan daar komen met een taxi. Zodra je aankomt, wacht de Nederlandse instructeur je op. We maken kennis met elkaar en het schip en verdelen vast wat taken en regelen boodschappen. 's Avonds bekijken we de les en routemogelijkheden. We kunnen nu nog niet zeggen welke plekken we aandoen. Dat bepalen jullie samen met de instructeur. Bekijk het kaartje. 

Einde cursus

De cursus is over het algemeen, na schoonmaken en ontruimen, op de afgesproken tijd afgelopen.