Basiscursus zuid Portugal, Lagos, Portimao, Faro

« Terug naar het overzicht

Maak zelf uw zeilplan

Er staan nog geen reizen in uw zeilplan

Tijdens deze cursus vaar je van Faro, langs de prachtige kust van de Algarve, naar Portimão. Genietende van de natuur zeil je over helder blauw water. De Algarve is een gebied met veel geschiedenis. Zo legde de Romeinen meer dan 2000 jaar geleden de haven van Faro aan. Voor de kust van Faro begint een heel bijzonder natuurgebied Ria Formosa. Een indrukwekkend landschap van lagunes, duinen, kanalen en eilandjes met een lengte van 60 kilometer richting het oosten. Een tocht die je niet wilt missen.

Meer informatie over het vaargebied Portugal

Impressie route & havens tussen Portimao(P) en Gibraltar(GBR)

Het startpakket voor een beginnende kajuitjachtzeiler. Je leert alles om een goed bemanningslid te zijn. Je kunt al zeilen met een open boot dus tijd voor een nieuwe uitdaging. We zeilen in de zon in het warmte. Het vaargebied is globaal aangegeven met de vaarbestemmingen. We zeilen naar verschillende havens die over het algemeen niet ver van elkaar liggen. Natuurlijk zullen we soms in een baai voor anker liggen of met de bijboot naar de wal voor een drankje.

Meer informatie over Portugese havens

Koken en slapen op de boot en als het zo uitkomt is lokaal eten natuurlijk een uitkomst. 's Avonds bepalen we de route en de vertrektijd voor de volgende dag. Het weer heeft daar uiteraard invloed op. En dan heerlijk intensief zeilen en zeilvaardigheden oefenen! Na deze reis ben je goed voorbereid op het zelfstandig huren van een boot of flottielje zeilen op de Middellandse zee.

Hoe ziet deze cursus eruit?
Iedere dag begint met het voorbereiden voor een of meerdere korte zeiltochten. Tijdens een zeildag wordt er geoefend en gevaren, alle taken en rollen worden afgewisseld. Je oefent zo alles wat belangrijk is bij kajuitjachtzeilen. Koers & kompas varen, zeilstanden, reven van zeilen, overstag gaan & gijpen, ankeren, man-over-boord manoeuvres, lijnbehandeling & knopen. Met de grondbeginselen van het navigeren weet je waar je bent en waar je heen gaat. Je maakt kennis met het manoeuvreren in havens. De instructeur kent leuke plekken om te oefenen, speelt in op je ervaring, laat je al snel alles zelf doen en raakt als het ware het roer niet aan. In de havens en tijdens het zeilen is er natuurlijk ook tijd voor ontspanning.

Ons streven is dat je aan het eind van deze cursus een volwaardig bemanningslid op een kajuitzeiljacht bent. Je vaart al bijna helemaal zelf, onder rustige omstandigheden, een zeiljacht. Je maakt een goede indruk als je gaat huren of in flottielje gaat zeilen! Hieronder lees je meer over de CWO of RYA certificering.

En na deze cursus? Jouw volgende stap kan een gevorderden cursus zijn. Dan verdiep je je in de vaardigheden voor zelfstandig dagschipper, ook op getijdenwater (CWO of de switch naar RYA bij De Zeezeilers). Houd je van avontuur? Kijk dan ook naar de mooie zeilreizen bij de Canarische eilanden, Caribbean of Azoren.


Meer details & aanvullende informatie voor de Volledige Basiscursus Portugal

Welke ervaring verwachten wij voor deze cursus?

Je kunt al zeilen met een open boot of met een kleine kajuitzeilboot op stilstaand water. Je bent al handig met zeilstanden, koersen en windrichting. Je bent bekend met sturen, zeilmanoeuvres, overstag en gijpen. Je begrijpt waarom een boot zeilt.

Corona afspraken en maatregelen

We houden de geldende maatregelen en veranderingen (internationaal) nauwlettend in de gaten. we nemen contact op als daar aanleiding toe is.Belangrijk zijn hygiëne en veiligheid aan boord.

Voorbereiding?

Als je je wel wilt inlezen raden we je het boek "Leidraad voor kajuitjachtzeilen" van Richard Vooren, aan.

Cursusprogramma

Je leert in vijf tot zeven dagen van alles wat van belang is voor het plezierig en veilig zeilen als bemanningslid met een kajuitjacht. Zodat er ook ruimte voor van het weer en de cultuur.

• Het leven aan boord: je vaart in een wachtschema zodat je alle taken aan boord oefent en veel in actie bent.
• Zeilen met en op een kajuitjacht: sturen ten opzichte van de wind en zeilen op kompas, anticiperen op windvlagen, wisselen van zeilen, reven, overstag gaan en gijpen met een kajuitjacht.
• Benamingen knopen.
• Ankeren divers (Grieks) ankeren
• MOB Kennismaking met man-over-boord-manoeuvres.
• Motor manoeuvreren: De theorie van- en oefenen met- op open water of ruimte. Er is in de havens van Portugal weinig gelegenheid voor motormanoeuvres bij steigers, zeker niet bij andere schepen. Maar bij goede vorderingen, gevoel voor het schip en als het kan bij rustige omstandigheden kan je zelf aanleggen, etc. Je wordt handig met lijnen en stootwillen.
• Navigeren: je raakt vertrouwd met kaartlezen, eventueel betonning en het herkennen van punten op de wal. Met het nemen van een zichtpeiling weet je waar je bent. De plotter is een zinvol hulpmiddel bij de navigatie.
• Vaarregels. 
• Voorbereiding en het maken van een dagtochtplanning en rekenen met haalbare afstanden en havenaanlopen.

Certificaat Bemanning CWO JaZ I

Je kunt afronden voor CWO JaZ I Tidal.
Maar we benadrukken dat het halen van certificaten niet jouw doel hoeft te zijn. De instructeur evalueert en houdt de leskaart/vorderingenstaat bij.

Gemiddeld zijn in Portugal minimaal 6-7 dagen nodig om alle vaardigheden aan bod te laten komen. 

De diplomering gaat digitaal. Wij houden ze bij op  watersportpaspoort.nl. Misschien heb je al een account? Als je nog geen account hebt, ontvang je voorafgaand aan de cursus een e-mail voor het aanmaken van een gebruikersnaam (e-mailadres) en wachtwoord. De link hiervoor is helaas slechts een dag geldig! Maar je kan altijd een nieuw wachtwoord aanvragen.
Je kan jouw account beheren op watersportpaspoort.nl

De instructeur kan na de reis een vervolgadvies geven in jouw account op zeezeilers.nl. Bedoeld voor jezelf en de instructeur van de volgende reis. Papieren certificaten die voor 2021 zijn uitgegeven worden niet gedigitaliseerd.

Wat neem je mee?

Overzicht met wat je meeneemt aan boord vind je bij: Wat neemt u mee?
Voor huren zeilpakken kan je overleggen op kantoor. Want we hebben natuurlijk niet een heel scala aan boord.

Wie zijn jouw medecursisten?

• actieve en avontuurlijke zeilers
• zeilers die nieuw vaargebied willen verkennen
• zeilers die zich willen verdiepen in de vaardigheden.
• inschrijvingen zijn meestal individueel.
• leeftijden variëren, gemiddeld 25- 50
• gemiddeld man/vrouw 60/40

Het schip

We varen met een Dehler Hanse 44  een kajuitjacht van ruim 13 meter. Het is een ruim schip met voldoende eigen slaapplaatsen in meerdere hutten.  
Door te varen met eigen schepen weet je zeker dat de schepen voldoen aan alle veiligheidseisen. Ze zijn speciaal uitgerust om optimaal te oefenen. Afgezien van waarschijnlijk de eerste dagen raakt de instructeur het roer als het ware niet aan.

Communicatie na boeken

Je ontvangt de bevestiging van je boeking via mail. Hierna ontvang je geen mails meer van kantoor: alle informatie over je reis kun je namelijk op de website vinden onder Mijn gegevens in tabbladen:
• reis, hier zie je jouw medeopvarenden en de
instructeur.
• je kunt berichten sturen. Bijvoorbeeld voor samen reizen of om vluchtgegevens te delen.

• Vaak stuurt de instructeur een of twee weken van tevoren een welkomstmail. Eventueel met bijzonderheden, voorbereiding etc.

Met kantoor kan je mailen voor
• vragen over zeilpak
• Administratieve vragen en natuurlijk beantwoorden we ook graag je andere vragen.

• Afmelding. Deze moeten tijdig worden gemeld.
• Er gelden namelijk Annuleringsvoorwaarden.

Prijs Inclusief

• Schipper gastheer en Instructie
• verblijf en overnachting aan boord
• verzekeringen
• digitaal watersportpaspoort met certificaten
• btw.

Prijs Exclusief

Vervoer van en naar de op- af-stapplaats en de boordkas bestaande:
• gas (1 fles per week)
• diesel ( €6/uur moteren)
• eten aan boord
• havengelden.

(gemiddeld, zijn deze kosten vanaf 25 euro pppd. Maar het team heeft er zelf invloed op. met motoren, ankeren, eten en drinken. (PS Boordkas is zonder rekening houden met uit eten). De schipper wordt vrijgehouden. van de boordkas.

Aanvang

Je verzamelt op de aangegeven tijd bij de instructeur op boot. Tenzij er een andere tijd wordt voorgesteld. Er zijn altijd nog wat afhandelingen op de wisseldag of vluchten die later binnen komen. Daarom is de aanvangstijd een richtlijn.
Daarna maken we kennis met elkaar en nemen de plannen door. Misschien maken jullie vooraf al afspraken voor boodschappen.

Vliegen

Vluchten naar/van de op- en afstapplaats regel je zelf.
Als je een dag eerder komt of later weggaat kan het zijn dat vliegtickets goedkoper zijn. Dan moet je wel zelf een hotel/overnachting regelen maar dan kan je wel vast even wennen aan het weer.
Als de reis wordt gecanceld zijn wij niet verantwoordelijk voor reiskosten/tickets. Maar de kans dat er door Coronamaatregelen een reis niet door gaat wordt steeds kleiner.  De kosten voor de zeiltrip betalen we dan wel je terug.

Einde cursus

De cursus is over het algemeen, na schoonmaken en ontruimen, op de afgesproken tijd afgelopen.