Oud & Nieuw - avontuurlijke zeiltocht Spanje, Ibiza of Mallorca

« Terug naar het overzicht

Maak zelf uw zeilplan

Er staan nog geen reizen in uw zeilplan

Spanje heeft een kustlijn die verdeeld in diversen ‘Costa's’. Deze kusten hebben elk een eigen gezicht. We varen van de zeilhoofdstad Alicante aan de Costa Blanca naar Malaga aan de Costa de Sol. In deze cursus waarin je de basis handeling leert toepassen en ook nog veel vaart en avonturen beleeft.  Meer informatie over het vaargebied in Zuid Spanje vind je hier.

Het startpakket voor een beginnende kajuitjachtzeiler. Je leert alles om een goed bemanningslid te zijn. Je kunt al zeilen met een open boot dus tijd voor een nieuwe uitdaging. We zeilen in de zon in het warmte. Het vaargebied is globaal aangegeven met de vaarbestemmingen. We zeilen naar verschillende havens die over het algemeen niet ver van elkaar liggen. Natuurlijk zullen we soms in een baai voor anker liggen of met de bijboot naar de wal voor een drankje.

Koken en slapen op de boot en als het zo uitkomt is lokaal eten natuurlijk een uitkomst. 's Avonds bepalen we de route en de vertrektijd voor de volgende dag. Het weer heeft daar uiteraard invloed op. En dan heerlijk intensief zeilen en zeilvaardigheden oefenen! Na deze reis ben je goed voorbereid op het huren van een boot of flottielje zeilen op de Middellandse zee. Meer informatie over de havens in Zuid Spanje

Hoe ziet deze cursus eruit?
Iedere dag begint met het voorbereiden voor een of meerdere korte zeiltochten. Tijdens een zeildag wordt er geoefend en gevaren, alle taken en rollen worden afgewisseld. Je oefent zo alles wat belangrijk is bij kajuitjachtzeilen. Koers & kompas varen, zeilstanden, reven van zeilen, overstag gaan & gijpen, ankeren, man-over-boord manoeuvres, lijnbehandeling & knopen. Met de grondbeginselen van het navigeren weet je waar je bent en waar je heen gaat. Je maakt kennis met het manoeuvreren in havens. De instructeur kent leuke plekken om te oefenen, speelt in op je ervaring, laat je al snel alles zelf doen en raakt als het ware het roer niet aan. In de havens en tijdens het zeilen is er natuurlijk ook tijd voor ontspanning.

Ons streven is dat je aan het eind van deze cursus een volwaardig bemanningslid op een kajuitzeiljacht bent. Je vaart al bijna helemaal zelf, onder rustige omstandigheden, een zeiljacht. Je maakt een goede indruk als je gaat huren of in flottielje gaat zeilen! Hieronder lees je meer over de CWO of RYA certificering.

En na deze cursus? Jouw volgende stap kan een gevorderden cursus zijn. Dan verdiep je je in de vaardigheden voor zelfstandig dagschipper, ook op getijdenwater (CWO of de switch naar RYA bij De Zeezeilers). Houd je van avontuur? Kijk dan ook naar de mooie zeilreizen bij de Canarische eilanden, Caribbean of Azoren.


Meer details & aanvullende informatie voor de gevorderden portugal

Welke ervaring verwachten wij voor deze cursus?

Je kunt al zeilen met een open boot of met een kleine kajuitzeilboot op stilstaand water. Je bent al handig met zeilstanden, koersen en windrichting. Je bent bekend met sturen, zeilmanoeuvres, overstag en gijpen. Je begrijpt waarom een boot zeilt.

Corona afspraken en maatregelen

We gaan ervan uit dat tegen de tijd dat deze cursus wordt gevaren, de maatregelen tegen Corona hebben gewerkt en dat daar minder belemmeringen zijn. Maar we nemen contact op als daar aanleiding toe is. De gezondheid van onze deelnemers en instructeurs staat immers voorop. We houden de geldende maatregelen en veranderingen (internationaal) nauwlettend in de gaten. Belangrijk zijn hygiëne en veiligheid aan boord.

Voorbereiding?

Als je je wel wilt inlezen raden we je het boek "Leidraad voor kajuitjachtzeilen" van Richard Vooren, aan.

Cursusprogramma vaardigheden

Je leert alles wat van belang is voor het plezierig en veilig zeilen als bemanningslid met een kajuitjacht.

Dit is een volledige cursus, dus we bieden in vijf tot zes dagen de onderdelen van het CWO JaZ I aan:

• Het leven aan boord: je vaart in een wachtschema zodat je alle taken aan boord oefent en veel in actie bent.
• Zeilen met en op een kajuitjacht: sturen ten opzichte van de wind en zeilen op kompas, anticiperen op windvlagen, wisselen van zeilen, reven, overstag gaan en gijpen met een kajuitjacht.
• Benamingen knopen.
• Ankeren divers (Grieks) ankeren
• MOB Kennismaking met man-over-boord-manoeuvres.
• Motor manoeuvreren: grondbeginselen en mogelijkheden van controle over het schip. Er is weinig gelegenheid voor motormanoeuvres. Afmeren en wegvaren wordt dus veelal theoretisch behandeld en voer je in de loop van de week zelf uit. Je wordt handig met lijnen en stootwillen.
• Navigeren: je raakt vertrouwd met kaartlezen, eventueel betonning en het herkennen van punten op de wal. Met het nemen van een zichtpeiling weet je waar je bent. De plotter is een zinvol hulpmiddel bij de navigatie.
• Vaarregels.
• Voorbereiding en het maken van een dagtochtplanning en rekenen met haalbare afstanden en havenaanlopen.

Certificaten

Gemiddeld zijn in dit gebied minimaal 5-7 dagen nodig om alle vaardigheden aan bod te laten komen. Zodra je alle onderdelen van de Commissie Watersportopleidingen CWO JaZ I voldoende beheerst, ontvang je het certificaat als bewijs dat je aan alle voorwaarden voldoet. Dat kan je dan weer gebruiken bij verhuur of Flottielje.

Vanaf 2021 is de CWO-certificering digitaal, via watersportpaspoort.nl. Daar houdt de instructeur je leskaart/vorderingenstaat bij. Je kunt alvast zelf een account aanmaken, vul je gegevens zoveel mogelijk in. Voor het uitgeven van certificaten is geboortedatum en geboorteplaats vereist. Papieren certificaten die voor 2021 zijn uitgegeven worden niet gedigitaliseerd.

Als je nog geen account hebt, ontvang je voorafgaand aan de cursus een e-mail voor het aanmaken van een gebruikersnaam (e-mailadres) en wachtwoord, de link hiervoor is een dag geldig. Als je daarna je account wilt activeren ga je naar watersportpaspoort.nl en klik je op 'Wachtwoord Resetten en Account activeren'.

Uiteraard hoeft een certificaat geen doel voor je te zijn om mee te doen aan deze cursus! De instructeur kan na de reis eventueel een vervolgadvies geven in jouw account op zeezeilers.nl. Bedoeld voor jezelf en de instructeur van de volgende reis.

Wat neem je mee?

Overzicht met wat je meeneemt aan boord vind je bij: Wat neem je mee?
Voor huren zeilpakken kan je overleggen op kantoor. Want we hebben natuurlijk niet een heel scala aan boord

Wie zijn jouw medecursisten?

• actieve en avontuurlijke zeilers
• zeilers die nieuw vaargebied willen verkennen
• zeilers die zich willen verdiepen in de vaardigheden.
• inschrijvingen zijn meestal individueel.
• leeftijden variëren, gemiddeld 25- 50
• gemiddeld man/vrouw 60/40

Het schip

We varen met een Dehler Hanse 44 een kajuitjacht van ruim 13 meter. Het is een ruim schip met voldoende eigen slaapplaatsen in meerdere hutten.
Door te varen met eigen schepen weet je zeker dat de schepen voldoen aan alle veiligheidseisen. Ze zijn speciaal uitgerust om optimaal te oefenen. Afgezien van waarschijnlijk de eerste dagen raakt de instructeur het roer als het ware niet aan.

Communicatie na boeken

Je ontvangt de bevestiging van je boeking via mail. Hierna ontvang je geen mails meer van kantoor: alle informatie over je reis kun je namelijk op de website vinden onder Mijn gegevens:

• reis, hier zie je jouw medeopvarenden.
• zodra de instructeur bekend is, zie je ook de instructeur.
• je kunt berichten sturen. Bijvoorbeeld voor samen reizen.

• Vaak stuurt de instructeur enkele weken van tevoren een welkomstmail. Eventueel met bijzonderheden, voorbereiding etc.

Met kantoor kan je mailen voor
• vragen over zeilpak
• Administratieve vragen en natuurlijk beantwoorden we ook graag je andere vragen.
• Afmelding. Deze moeten tijdig worden gemeld.
• Er gelden namelijk Annuleringsvoorwaarden.

Prijs Inclusief

Instructie, verblijf en overnachting aan boord, verzekeringen, digitaal watersportpaspoort met certificaten en btw.

Prijs Exclusief

Vervoer van en naar de op- afstapplaats. Boordkas voor gas & diesel gebruik en het eten aan boord en de havengelden. De schipper wordt hiervan vrijgehouden.

Aanvang

Je verzamelt op de aangegeven tijd bij de instructeur op boot. Liever dus niet eerder. Want de boot moet nog schoongemaakt en worden uitgeruimd. Aan boord maken we kennis met elkaar en nemen de plannen door. Misschien maken jullie vooraf al afspraken voor boodschappen.

Vliegen

Je kan de zeilreis ruim van te voren boeken. Vluchten naar de opstap en afstapplaats regel je zelf. Als je een dag eerder komt of later weggaat kan het zijn dat vliegtickets goedkoper zijn. Dan moet je wel zelf een hotel/overnachting regelen. Als de reis wordt gecanceld, zijn wij niet verantwoordelijk voor reiskosten/tickets. Wel voor de kosten van de zeiltrip. De kans wordt steeds kleiner dat er Coronamaatregelen worden afgekondigd die verhinderen dat we kunnen varen.

Einde cursus

De cursus is over het algemeen, na schoonmaken en ontruimen, op de afgesproken tijd afgelopen.