Oud & Nieuw - avontuurlijke zeiltocht Spanje, Ibiza of Mallorca

« Terug naar het overzicht

Maak zelf uw zeilplan

Er staan nog geen reizen in uw zeilplan

Spanje heeft een kustlijn die verdeeld in diversen ‘Costa's’. Deze kusten hebben elk een eigen gezicht. We varen van de zeilhoofdstad Alicante aan de Costa Blanca naar Malaga aan de Costa de Sol. In deze cursus waarin je de basis handeling leert toepassen en ook nog veel vaart en avonturen beleeft.  Meer informatie over het vaargebied in Zuid Spanje vind je hier.

Het startpakket voor een beginnende kajuitjachtzeiler. Je leert alles om een goed bemanningslid te zijn. Het is geen meezeilreis. Je kunt al zeilen met een open boot dus tijd voor een nieuwe uitdaging. We zeilen in de zon. Het vaargebied op het kaartje is globaal aangegeven met de vaarbestemmingen. We zeilen naar verschillende havens, baaien die over het algemeen niet ver van elkaar liggen en natuurlijk zullen we soms in een baai voor anker liggen of met de bijboot naar de wal gaan voor een drankje. Want koken en slapen op de boot en als het zo uitkomt is lokaal eten natuurlijk een uitkomst. 's Avonds bepalen we de route en de vertrektijd voor de volgende dag. Het weer heeft daar uiteraard invloed op. En dan heerlijk intensief zeilen en zeilvaardigheden oefenen!
Meer informatie over de havens in Zuid Spanje

Hoe ziet deze cursus eruit?
Iedere dag begint met het voorbereiden van een zeiltocht. Tijdens een zeildag wordt er geoefend en gevaren, alle taken en rollen worden afgewisseld. Je oefent wat belangrijk is bij kajuitjachtzeilen. Koers & kompas varen, windroos, zeilstanden, reven van de zeilen, overstag gaan & gijpen, ankeren, man-over-boord manoeuvres, lijnbehandeling en knopen. Je leert de grondbeginselen van het navigeren waar je bent en waar je heen gaat. Je maakt kennis met het manoeuvreren in havens. De instructeur kent leuke plekken om te oefenen, speelt in op je ervaring en laat je zoveel mogelijk alles zelf doen. Behalve bij aanleggen in de buurt van andere dure jachten. In de havens en tijdens het zeilen is er natuurlijk ook tijd voor ontspanning.

Ons streven is dat je aan het eind van deze cursus een volwaardig bemanningslid op een kajuitzeiljacht bent. Je vaart al bijna helemaal zelf, onder rustige omstandigheden, een zeiljacht. Na deze reis ben je goed voorbereid op het zelfstandig huren van een kajuitjacht of flottielje zeilen op de Middellandse Zee. De volgende stap kan een gevorderden cursus zijn. Dan verdiep je je in de vaardigheden voor zelfstandig dagschipper en op getijdenwater (CWO of de switch naar RYA bij De Zeezeilers). Houd je van avontuur? Kijk dan ook naar de mooie zeilreizen bij de Canarische eilanden, Caribbean of Azoren.


Meer details & aanvullende informatie voor de gevorderden portugal

Welke ervaring verwachten wij voor deze cursus?

Je kunt al zeilen met een open boot of met een kleine kajuitzeilboot op stilstaand water. Je bent al handig met zeilstanden, koersen en windrichting. Je bent bekend met sturen, zeilmanoeuvres, overstag en gijpen. Je begrijpt waarom een boot zeilt. Het is geen meezeilreis. We verwachten dat je proactief meezeilt.

Corona & hygiëne

De gezondheid van onze deelnemers en instructeurs staat voorop. Op dit moment zijn er geen bijzondere maatregelen aan boord. Bij klachten blijf je thuis en laat je je testen. Neem contact op met kantoor als je niet kunt deelnemen aan de cursus.

Voorbereiding?

Als je je wel wilt inlezen raden we je het boek "Leidraad voor kajuitjachtzeilen" van Richard Vooren, aan.

Cursusprogramma vaardigheden

Je leert alles wat van belang is voor het plezierig en veilig zeilen als bemanningslid met een kajuitjacht. Dit is een volledige cursus, dus we bieden in ruim zes dagen de onderdelen van het CWO JaZ I aan:

• Het leven aan boord: je vaart in een wachtschema zodat je alle taken aan boord oefent en veel in actie bent.
• Zeilen met en op een kajuitjacht: sturen ten opzichte van de wind en zeilen op kompas, anticiperen op windvlagen, wisselen van zeilen, reven, overstag gaan en gijpen met een kajuitjacht.
• Benamingen knopen.
• Ankeren divers (Grieks) ankeren
• MOB Kennismaking met man-over-boord-manoeuvres.
• Motor manoeuvreren: De theorie van- en oefenen met- op open water of ruimte. Er is in de havens van Portugal geen gelegenheid voor motormanoeuvres bij boxen en andere dure schepen. Wel gevoel krijgen met het schip op vrij water en als bij rustige omstandigheden kan je misschien zelf aanleggen aan een vrije steiger  etc. Je wordt handig met lijnen en stootwillen.
• Navigeren: je raakt vertrouwd met kaartlezen, eventueel betonning en het herkennen van punten op de wal. Met het nemen van een zichtpeiling weet je waar je bent. De plotter is een zinvol hulpmiddel bij de navigatie.
• Vaarregels.
• Voorbereiding en het maken van een dagtochtplanning en rekenen met haalbare afstanden en havenaanlopen.

Certificaten

Je kunt afronden voor CWO JaZ I Tidal.
Maar we benadrukken dat het halen van certificaten niet jouw doel hoeft te zijn. De instructeur evalueert en houdt de leskaart/vorderingenstaat bij.
Gemiddeld zijn in spanje minimaal 6-7 dagen nodig om alle vaardigheden aan bod te laten komen. 

De diplomering gaat digitaal. Je kan jouw account beheren op watersportpaspoort.nl. Misschien heb je al een account? Als je nog geen account hebt, ontvang je voorafgaand aan de cursus een e-mail voor het aanmaken van een gebruikersnaam (e-mailadres) en wachtwoord. De link hiervoor is helaas slechts een dag geldig! Maar je kan altijd een nieuw wachtwoord aanvragen met op wachtwoord vergeten. Papieren Certificaten die voor 2021 zijn uitgegeven kunnen we toevoegen aan het Digitale Paspoort. Stuur daarvoor een kopie per mail aan kantoor

De instructeur kan na de reis een vervolgadvies geven in jouw account op zeezeilers.nl. Dat is bedoeld de instructeur van de volgende reis.

Wat neem je mee?

Overzicht met wat je meeneemt aan boord vind je bij: Wat neem je mee?
Een zeilpak kun je in overleggen op kantoor huren. Neem een warme slaapzak en veel laagjes mee.

Wie zijn jouw medecursisten?

• Actieve en avontuurlijke zeilers
• Zeilers die nieuw vaargebied willen verkennen
• Zeilers die zich willen verdiepen in de vaardigheden
• Inschrijvingen zijn meestal individueel
• Leeftijden variëren
• Gemiddeld man/vrouw 60/40

Het schip

We varen met een Dehler Hanse 44 een kajuitjacht van ruim 13 meter. Het is een ruim schip met voldoende eigen slaapplaatsen in meerdere hutten.
Door te varen met eigen schepen weet je zeker dat de schepen voldoen aan alle veiligheidseisen. Ze zijn speciaal uitgerust om optimaal te oefenen.

Communicatie na boeken

Je ontvangt de bevestiging van je boeking via mail. Hierna ontvang je geen mails meer van kantoor: alle informatie over je reis kun je namelijk op de website vinden onder Mijn gegevens:

• reis, hier zie je jouw medeopvarenden.
• zodra de instructeur bekend is, zie je ook de instructeur.
• je kunt berichten sturen. Bijvoorbeeld voor samen reizen.

• Vaak stuurt de instructeur enkele weken van tevoren een welkomstmail. Eventueel met bijzonderheden, voorbereiding etc.

Met kantoor kan je mailen voor:
• vragen over zeilpak
• Administratieve vragen en natuurlijk beantwoorden we ook graag je andere vragen.
• Afmelding. Deze moeten tijdig worden gemeld.
• Er gelden namelijk Annuleringsvoorwaarden.

Annulering

Bij annulering is restitutie niet mogelijk. We raden je echt aan een eigen (doorlopende) annuleringsverzekering af te sluiten. Inhalen is helaas lastig plannen en kan alleen last Minute. Dit staat uitgebreid vermeld in onze annuleringsvoorwaarden. Lees deze vooraf door.

Prijs Inclusief

Instructie, verblijf en overnachting aan boord, verzekeringen, digitaal watersportpaspoort met certificaten en btw.

Prijs Exclusief

Vervoer van en naar de op- af-stapplaats en de boordkas bestaande:
• gas (1 fles per week)
• diesel (jullie tanken de boot zelf weer af aan einde reis. (€ 6/uur moteren))
• eten aan boord
• havengelden.

(gemiddeld, zijn deze kosten vanaf 35 euro pppd. Maar het team heeft er zelf positief invloed op met motoren, ankeren, eten en drinken. (PS Boordkas is zonder rekening houden met uit eten). De schipper wordt vrijgehouden. van de boordkas.

Aanvang

Je verzamelt op de aangegeven tijd bij de instructeur op boot. Liever dus niet eerder. Want de boot moet nog worden schoongemaakt en uitgeruimd van de vorige reis. Aan boord maken we kennis met elkaar en nemen we de plannen door. Misschien maken jullie vooraf al afspraken voor de boodschappen.

Vliegen

Vluchten naar/van de op- en afstapplaats regel je zelf.
Je kan het beste kijken bij Google flights. Soms zijn vliegtickets iets goed koper als je een dag eerder of later vliegt. Dan kan je wel vast even wennen aan de omgeving of het weer. Je moet je wel zelf een hotel/overnachting regelen.
De kans dat een reis niet door gaat (Coronamaatregelen) wordt steeds kleiner. Als de reis wordt gecanceld zijn wij niet verantwoordelijk voor reiskosten/tickets.  De kosten voor de zeiltrip betalen we dan wel je terug.

Einde cursus

De cursus is over het algemeen, na schoonmaken en ontruimen, op de afgesproken tijd afgelopen.