Opfrisdagen Zeilen voor de Basis

Maak zelf uw zeilplan

Er staan nog geen reizen in uw zeilplan

Voeg toe aan zeilplan

« Terug naar overzicht

Reisnummer 2129
Startdatum Zon 05 Apr 09:30
Einddatum Zon 05 Apr 16:00
Prijs € 135,00
Havens

Harlingen tot Harlingen

Opfrisdagen Zeilen voor de Basis

Basis deel A van de de volledige Basiscursus. Het startpakket voor een beginnende kajuitjachtzeiler. Je leert de eerste stappen om een goed bemanningslid te zijn. Tijd voor een nieuwe uitdaging. Aan het eind van deze cursus ben je vertrouwt met de leefomstandigheden aan boord. Je bent nu goed voorbereid op het huren van een boot of flottielje zeilen in de Middellandse Zee.
Na deze cursus adviseren we de korte Basis deel B.

Programma:
Hoe ziet deze cursus eruit?
We zeilen op het IJsselmeer, overnachten in wisselende havens. Koken en slapen op de boot. Iedere dag begint met het in overleg voorbereiden van de zeiltochten met route en vertrektijd. De wind en de getijden hebben daar uiteraard invloed op. En dan heerlijk intensief zeilen en zeilvaardigheden oefenen! Tijdens een zeildag worden alle taken en rollen afgewisseld met de andere zeilers aan boord. Je oefent zo alles wat belangrijk is bij kajuitjacht zeilen. Koers & kompas varen, zeilstanden, reven van zeilen, overstag gaan & gijpen en ook ankeren, man-over-boord manoeuvres, lijnbehandeling & knopen. Daarnaast oefenen we ook alvast de basis van navigeren en motor-manoeuvreren.

De instructeur kent leuke plekken om te oefenen, speelt in op je ervaring en laat u al snel alles zelf doen en raakt als het ware het roer niet aan. In de havens en tijdens het zeilen is er natuurlijk ook tijd voor ontspanning.

En na deze cursus? Als volwaardig bemanning vaar je een jacht al bijna helemaal zelf op het IJsselmeer, de Waddenzee of de Middellandse Zee. Je maakt een goede indruk als je gaat huren of in flottielje gaat zeilen! Jouw volgende stap is een Gevorderdencursus. Waarin je verder vaardigheden oefent voor zelfstandig dagschipper op getijden water. Je zeilt verder de zee op met certificering voor CWO JaZ-II of een switch naar RYA Dayskipper. Ook interessant zijn mooie zeilreizen naar de Caribbean of Azoren.

 

 
Meer details & aanvullende informatie voor de Basiscursus deel A

Welke ervaring verwachten wij voor deze cursus?

Je kan al zeilen met een open boot of met een kleine kajuitboot op stilstaand water. Je bent al handig met zeilstanden en windrichting. Je bent bekend met sturen, zeilmanoeuvres, overstag en gijpen. Je begrijpt waarom een boot zeilt.

Cursusprogramma

Met deze cursus maak je de eerste stappen van het zeilen met kajuitjachtzeilen op voornamelijk non tidal water. Je leert alles wat van belang is voor het plezierig en veilig zeilen met een kajuitjacht als bemanningslid. Het is een cursus met een hoog rendement. Het leven aan boord: Je vaart in een wachtschema zodat je  alle taken aan boord oefent en veel in actie bent. Veel aandacht gaat naar het zeilen op een kajuitjacht: Sturen ten opzichte van de wind en zeilen op kompas, anticiperen op windvlagen, wisselen van zeilen, reven, overstag gaan en gijpen met een kajuitjacht. Maar ook de meeste knopen en de enkele vaarregels. Ankeren en kennis met man-over-boord-manoeuvres.
Motormanoeuvreren: grondbeginselen van afmeren, wegvaren, Je wordt handig met lijnen. Navigeren: Je raakt vertrouwd met kaartlezen, betonning en het herkennen van punten op de wal. Als hulpmiddel bij de navigatie hebben we een plotter of de boordcomputer met WinGPS Voyager.  Plannen van een tocht: eenvoudige tochtplanning met haalbare afstanden en een haven aanloop.

Certificaten

 

Deel A en B zijn samen een volledige cursus. We evalueren aan het einde van elke cursus. Gemiddeld zijn dan 2 x 3 dagen nodig om alle vaardigheden aan bod te laten komen. Als de cursus langer is er meer gelegenheid tot bijsturen. 
Als je voldoende vorderingen gemaakt hebt kan je afronden met diploma CWO JaZ-I "tidal" in jouw zeilpaspoort. 
Indien je de RYA lijn volgt het RYA-Competent Crew: Geef dit van te voren aan!

Voorbereiding

Je hoeft je niet voor te bereiden. Het is wel leuk vast in te lezen in het handboek kajuitjachtzeilen

Meenemen

Zeilpakken zijn te huur voor € 10 en Laarzen € 1 (prijs per dag x dgn)
Overzicht met wat je meeneemt aan boord vindt je bij: Wat neemt u mee?

Wie zijn jouw medeopstappers

Inschrijvingen zijn meestal individueel. De verhouding man/vrouw is gemiddeld  60/40. De leeftijden zijn gemiddeld 30-45 maar varieert ook. Over het algemeen is iedereen aan boord actief en leergierig. Vaak ontstaan er achteraf nieuwe zeilactiviteiten of zelfs vrienden.

Het schip

We varen met een kajuitjacht van ruim 12 meter Centurion 41'S.  Echte werkpaarden voor deze cursus. Door te varen met eigen schepen weet je zeker dat de schepen voldoen aan alle veiligheidseisen. Ze zijn speciaal uitgerust om optimaal te oefenen. De instructeur raakt het roer als het ware niet aan. Zodra het wat kouder wordt gaat de kachel aan.

Prijs Inclusief

Instructie, verblijf en overnachting aan boord, gasverbruik en brandstofkosten, verzekeringen, watersportpaspoort met certificaten en btw.

Prijs Exclusief

Vervoer van en naar de op- afstapplaats. Boordkas voor het eten aan boord en de havengelden. De schipper wordt hiervan vrijgehouden.

Aanvang

Je verzamelt je op de aangegeven tijd bij de instructeur op boot. De schepen ligt aan de steiger van de Zuiderhaven 75, t.o. de kerk. ZijHij weet ook met welk schip wordt gevaren. De tassen kun je ook al aan boord zetten. We gaan ervan uit dat je voor deze avond al gegeten hebt (!). Aan boord maken we kennis met elkaar en nemen de plannen door. Afhankelijk van de planning doen we misschien eerst boodschappen.

Parkeren

Je komt met openbaar vervoer, NS of met de auto. (carpoolen, je kan als je inlogt bij de deelnemers zien waar een ieder woont. Stuur een berichtje).

Betaald parkeren is van 09:00 t/m 18:00. In geheel Harlingen is er geen gratis parkeren meer te vinden, let op; ze controleren er goed op! 
Om lang te parkeren zijn er meerdere autostallingen; de goedkoopste is; All in parkeren €5,- per dag incl pendelbus(telefonisch reserveren) en voor €6,- per dag, wel dicht in de buurt; autostalling BDS, ook telefonisch reserveren. 

Einde cursus

De cursus is over het algemeen, na schoonmaken en ontruimen, op de aangegeven tijd afgelopen.