Korte Basiscursus, Kennis maken met zeilen in het vroege voorjaar

« Terug naar het overzicht

Maak zelf uw zeilplan

Er staan nog geen reizen in uw zeilplan

cursus

Dit is een korte intensieve zeilcursus, startpakket voor beginnende kajuitjachtzeilers en actieve zeilers in de winter.  Het weer kan fantastisch zijn. U doet samen met andere bemanningsleden ervaring op als  bemanningslid. Deze cursus wordt vanuit Harlingen gevaren. We varen deze cursus in de wintermaanden tussen de waddeneilanden en zeegaten. In overleg bespreken we de cursus inhoud. Bij extreem weer of zware vorst overdag zeggen we uiteraard, in overleg met de schipper, de wintercursus af en kan de cursus op een ander moment worden ingehaald (twv zelfde geldbedrag). De Waddenzee is ons leslokaal voor de deur van Harlingen. Door onze jarenlange ervaring kennen we het Wad en de zeegaten als onze broekzak. Het is een veelzijdig oefengebied, stromend water ondieptes en geulen zijn goed betond en er zijn veel plekken waar u kunt ankeren. U oefent de taken als bemanningslid aan boord en u raakt vertrouwd met de taken en levensomstandigheden aan boord.

Detail informatie over deze cursusdagen.

Ervaring

Kunnen zeilen met een open boot of met een kleine kajuitboot op stilstaand water. U heeft daarnaast bijvoorbeeld nog kajuitboot ervaring op wat groter water. 

Trainingsniveau

Gezien de tijd in het jaar en wellicht de temperatuur maken we bij de kennismaking een keuze uit de onderwerpen. Geef dus aan wat u verwacht! (zie ook uw zeil-CV op de site) Mogelijke onderdelen zijn de vaardigheden die van belang zijn voor het veilig varen met een kajuitjacht als bemanningslid. Koers oriëntatie op kompas en op de wind. Zeilmanoeuvres, effectief hijsen en een rif steken zodat u ook bij meer wind het schip volledig in de hand heeft. Essentiële knopen. Eenvoudige navigatie, getijden en als je op stromend water vaart, slimme tips voor het varen op getij. Daarnaast het houden van goede uitkijk en de basis uitwijkregels. Indien u vijf tot zes dagen cursus heeft gehad kunnen we er van uitgaan dat u alle zeil- en motormanoeuvres goed kunt uitvoeren en aansturen bij eenvoudige omstandigheden. We gebruiken als hulpmiddel bij de navigatie een plotter of de boordcomputer met  WinGPS Voyager en het navigatie programma van Yachtcontrol. meer informatie: PDF informatieblad Basiscursus

Examens

Voor CWO I of II houden we uw leskaart bij. Als alle punten voldoende zijn uitgevoerd ontvangt u het Basiscertificaat. Certificaten hoeven niet uw doel te zijn maar u zult veel plezier beleven aan het goed zeilen. toelichting CWO certificaten of met een extra module het RYA competent crew. RYA certificaten

Vervolg 

Met meerdere korte cursussen of na het afronden van een CWO I raden we u aan een cursus voor gevorderden te volgen. U gaat hiermee weer een stap verder in zelfstandig zeilen, buitengaats met wachtlopen, nacht en getij.  Een prima voorbereiding voor zeilen en flottielje in de middellandse zee of een zeiltocht bij de Carieb deze winter

Voorbereiding

U hoeft zich voor deze cursus niet voor te bereiden. Maar als je toch iets wilt lezen dan is het handboek Waddenzee een aanrader.

Adventure

U heeft tevens een actieve zeilvakantie met andere enthousiaste zeilers en uiteraard heeft u tijd voor een walverkenning.

Meenemen

Overzicht met wat u meeneemt aan boord vindt u bij: Wat neemt u mee?

Deelnemers

Inschrijvingen zijn meestal individueel.

Het schip

We varen met een kajuitjacht van ruim 12 meter Centurion 41'S We varen met eigen schepen. Dat betekend dat u zeker weet dat de schepen speciaal uitgerust zijn om optimaal te oefenen. Ze voldoen aan alle veiligheidseisen en als het wat kouder wordt gaat de kachel aan.

Prijs Inclusief

Instructie, verblijf en overnachting aan boord, gasverbruik en brandstofkosten, verzekering, watersportpaspoort met certificaten, BTW

Prijs Exclusief

Vervoer naar en van de op- afstapplaats. Boordkas voor het eten aan boord en de havengelden. De schipper wordt hiervan vrijgehouden.

Aanvang

De schepen ligt aan de steiger van de Zuiderhaven 75, t.o. de kerk. U verzamelt zich op de aangegeven tijd bij de instructeur op boot. Hij weet ook met welk schip wordt gevaren. De tassen kunnen ook al aan boord. We gaan ervan uit dat u voor deze avond al gegeten heeft (!). We maken kennis en nemen de plannen door. Afhankelijk van de planning doen we misschien eerst boodschappen.

Parkeren 

U komt met openbaar vervoer, NS of met de auto. Betaald parkeren is van 09:00 t/m 18:00. Zondag is het gratis. U kunt gebruik maken van één van de zg "park-apps" (kunt u van te voren installeren). Of op een van de langparkeerplaatsen. De "Stenenman" verleent enige korting en haalt en brengt u voor 5 euro/dag. PS prijs is per dag. Bedenk dus wanneer je het wil laten ingaan in overleg met schipper en andere opvarenden. (De stenenman:  oude trekweg 85, 06-46687646) 

Einde cursus

De cursus is over het algemeen, na schoonmaken en ontruimen, op de aangegeven tijd afgelopen. Daarna is er ruim de tijd om naar huis te rijden.