Instapcursus zeilen met een kajuitjacht

« Terug naar het overzicht

Maak zelf uw zeilplan

Er staan nog geen reizen in uw zeilplan

cursus

De instap voor beginnende zeilers. Aan het eind kunt u al bijna zelfstandig zeilen en bent u vertrouwd met de levensomstandigheden aan boord. U bent handig met zeilstanden, begrijpt waarom een boot zeilt, sturen, manoeuvreren, overstag, gijpen etc.  Een actieve zeilvakantie met andere gemotiveerde zeilers. Het intensief oefenen wordt afgewisseld met ontspannen zeilen. Aan boord heeft iedereen een taak en we rouleren zodat iedereen aan bod komt. De dagen zijn intensief. Dan is het ook fijn om te kijken naar de oefeningen.

Vaargebied
Om te oefenen kiezen we voor zeilen op het IJsselmeer. Het IJsselmeer is prachtig vaarwater vanwege de combinatie van open ruimte en historische stadjes waar u vaak in de oude stadshaven kunt aanleggen.

Inhoud
Tegen het einde van de cursus kunt u alle zeilmanoeuvres goed uitvoeren en aansturen. Maar ook zaken zoals koersoriëntatie op kompas en op de wind. Het effectief hijsen en een rif steken zodat u ook bij meer wind het schip volledig in de hand heeft. Het houden van goede uitkijk en de basis uitwijkregels. Uiteraard kent u de essentiële knopen en al na enige dagen legt u het schip zelf op de motor aan in eenvoudige omstandigheden. Bekijk op de CWO-link hieronder voor een uitgebreide inhoudslijst.

De Schepen
Deze cursussen worden meestal uitgevoerd op een Centurion 41 S. We varen met eigen schepen. Dat betekend dat u zeker weet dat de schepen speciaal uitgerust zijn om optimaal te oefenen. De instructeur raakt het roer als het ware niet aan. Ze voldoen aan alle veiligheidseisen en als het wat kouder wordt gaat de kachel aan.

Nieuwe mogelijkheden:
Een voorbereidende cursus voor een volgende stap. Bijvoorbeeld een Basiscursus. Maar u kunt al als een kundige bemanning zeilen op een kajuitboot. Daarmee gaan er meer mogelijkheden voor u open in de middellandse zee of een Zeiltocht bij de Caribische wateren.

Ervaring vooraf?
U heeft geen zeilervaring nodig
Trainingsniveau

We behandelen alle vaardigheden die van belang zijn voor het plezierig en veilig zeilen als bemanningslid. Zoals de beginselen van zeilmanoeuvres en inzicht in het aanleggen.

Examens

We houden uw leskaart bij. In deze cursus leert u ruim alle vaardigheden om als een goed bemanningslid te varen en de stof in te slijpen.
 CWO certificaten. Start Yachting van het RYA competent crew. RYA certificaten

Voorbereiding

U hoeft zich niet voor te bereiden. Maar u kunt zich eventueel inlezen met het boek "leidraad voor kajuitjacht zeilers"

Adventure

U heeft een actieve zeilvakantie met andere enthousiaste zeilers en uiteraard heeft u tijd voor een walverkenning

Meenemen

Overzicht met wat u meeneemt aan boord vindt u bij: Wat neemt u mee?

Deelnemers

Inschrijvingen zijn meestal individueel.

Het schip

We varen met een kajuitjacht van ruim 12 meter Centurion 41'S

Prijs Inclusief

Instructie, verblijf en overnachting aan boord, gasverbruik en brandstofkosten, verzekering, watersportpaspoort met certificaten, BTW

Prijs Exclusief

Vervoer naar en van de op- afstapplaats. Boordkas voor het eten aan boord en de havengelden. De schipper wordt hiervan vrijgehouden.

Aanvang

U verzamelt voor deze reis op de aangegeven tijd bij de boot. U hoeft dus niet eerder aan te melden.

Einde cursus

De cursus is over het algemeen, na schoonmaken en ontruimen, op de aangegeven tijd afgelopen. Daarna is er ruim de tijd om naar huis te rijden.