RYA certificering offshore

RYADe RYA (Royal Yachting Association) is de Engelse organisatie die naam geeft aan een internationaal erkende certificering.

 • RYA certificaten zijn handig bij internationaal zeilen.
 • Handig bij internationaal huren.
 • Met RYA-Yachtmaster Offshore op zak, professioneel varen op privé- of superjachten.
 • Een heel RYA - pakket van Zero tot Hero.
 • Gerichte cursussen/trainingen & milesbuilders.
 • Yachtmaster ocean Theoriecursus (Astro)
De Zeezeilers zijn een RYA erkend Trainings Centre. 
De niveaus zijn vergelijkbaar met het CWO. Doch niet inwisselbaar. De Zeezeilers bieden een RYA Programma. Maar je kan ook de equivalente CWO cursus nemen. We zorgen dan dat je kan afronden op het RYA certificaat.

BESCHRIJVING VAN DE RYA OPLEIDINGSLIJN

 • Je kan hieruit natuurlijk gewoon één cursus volgen om vaardigheden aan te leren of één van de trainingen volgen om je wat meer uit te dagen.
 • Maar je kan een volledig pakket kiezen die aansluit bij jouw ervaring en waarmee je met succes jouw doel bereikt. Meestal heb je al ervaring met onderdelen dan wordt je zij instromer. Als je al ervaring hebt hoef je natuurlijk niet alles vanaf het begin te doen. Dan maken we samen een inschatting waar je staat. Dat kan met een korte training.  Over het algemeen kan je het geheel met succes afronden. Vraag voor meer info en een offerte voor een traject.

1) Vijf of zes daagse cursussen voor achtereenvolgens Competent Crew, DaySkipper, CoastalSkipper.
2) 'Adequate' zeemijlen. Dwz ervaring opdoen met wat je hebt geleerd. Dat kan in een training. Dat kan je ook zelf behalen op eigen schip na de vaardigheden van CoastalSkipper. (Totaal 2500 zm).
3) Een "YachtMaster Offshore preperation course" doen om je voor te bereiden op een examen.
4) Een examen (ongeveer 2 dgn) wordt door een RYA examiner gedaan.

De afzonderlijke onderdelen worden hieronder beschreven.

I - RYA COMPETENT CREW

Deze praktische vaarcursus heeft een duur van 5 tot 6 dagen en leidt u op tot een goed bemanningslid zeilen in een Kajuitboot. Als u de cursus met voldoende vorderingen heeft gevolgd kunt u dit niveau succesvol afsluiten met het Competent Crew diploma. Als voorbereiding adviseren we wel het boekje "Competent Crew Skills" aan te schaffen en vooraf goed de Engelse termen te bestuderen.

Kruisverband: Heeft u al CWO I zz, Dan wordt uw volgende cursus RYA dayskipper.

II - RYA DAYSKIPPER

Deze praktische vaarcursus heeft een duur van 5 tot 6 dagen. Als dagschipper, bent u als het ware de assistent van de schipper aan boord van een zeiljacht. U krijgt les en traint de navigatietechnieken op zee langs de kust en bij het aanlopen van havens. Maar ook zeemanschap, het goed zeilen en manoeuvreren met een zeiljacht. Als u de cursus met voldoende vorderingen heeft gevolgd kunt dit niveau succesvol afsluiten met het Dayskipper diploma. U zult dan de taak krijgen als schipper. U zult alle rollen als schipper op een eenvoudige dagtocht incl aanleg manoeuvres en aanloop van een haven voldoende moeten uitvoeren. Als voorbereiding verwachten we dat je de de theorie van de navigatie (TKN) of een shorebased course beheerst.

Een handig hulpmiddel is het boekje "Dayskipper Praktical Course Notes". Vanwege de vaardigheden en Engelse termen.
Kruisverband: Heeft u al CWO II zz. met De Zeezeilers en wil je switchen? Dan kun je doorstromen naar RYA Coastal Skipper. Mits u voldoende theoretisch niveau heeft. Daarnaast

Dayskipper en/of Coastalskipper theorie of Theoretische kustnavigatie. Daarnaast inzicht heeft in de Engelse termen. Boekenlijst. Alleen bij goede vorderingen rond u uw niveau af. U kunt met ons overleggen of dit iets voor u is.

III - RYA COASTAL SKIPPER

U heeft de benodigde kennis inclusief een afgeronde shorebased cursus coastal theorie navigatie (of TKN) en praktische ervaring om een jacht op tochten langs de kust te schipperen, maar heeft niet noodzakelijkerwijs de ervaring om langere tochten te maken. De training bestaat uit het aanscherpen van al behaalde vaardigheden en het maken van meerdere uitdagende zeiltochten. Kernpunten zijn het goed beheersen van zeil- en motormanoeuvres waarbij veiligheid bovenaan staat; de reisvoorbereiding, het opstellen van een plan en oefenen met noodsituaties.

Coastal schippers moeten voorbereid zijn om veilig uitdagende passages of lastige havenaanlopen te leiden en te anticiperen op veranderende omstandigheden zowel in het donker en tidal. Als u de cursus met voldoende vorderingen heeft gevolgd kunt u dit niveau succesvol afsluiten met het Coastal Skipper Course Completion Certificate. Als voorbereiding adviseren we wel de theorie van de navigatie (TKN) goed te leren of een shorebased course te volgen. Een handig hulpmiddel is het boekje "Dayskipper Praktical Course Notes". Vanwege de vaardigheden en Engelse termen.U kunt deze 5 - 6 daagse RYA cursus volgen.

Kruisverband: Heeft u al (bijna) een CWO III zz bij de Zeezeilers gedaan dan kunt met een praktijk training de cursus Coastalskipper compleet te maken. Uiteraard heeft u vooraf tevens de nodige theoretische onderbouwing Dayskipper en/of Coastalskipper theorie of Theoretische Kustnavigatie. U kunt met ons overleggen of dit iets voor u is.

ERVARINGSMIJLEN

Trainingen om grenzen te verleggen en ervaringsmijlen. Het is zinvol dit in verschillende vaargebieden te doen en zo een brede maar ook interessante ervaring op te doen. Met deze trainingen brengt u uw ervaring op zijn plaats. Als u voldoende adequate zeemijlen heeft en er klaar voor bent adviseren we u op te gaan voor het examen. Wat zijn Adequate zeemijlen?  Door te zeilen als schipper of wachtleider in diverse vaargebieden met elk zijn eigen nautische karakteristieken doet u een brede ervaring op. U past daarbij uw vaardigheden toe op verschillende korte of langere tochten op getijdewater en soms in het donker met soms spannende ofcomplexe aanlopen. Daarnaast vervult u alle rollen of geeft leiding bij manoeuvres en zeilhandelingen. De instructeur is daarbij uw coach. 
Jachtschipper Programma

RYA YACHTMASTER OFFSHORE PREPERATION

U volgt een RYA Yachtmaster Offshore Preparation  Course om voor te bereiden op het examen. Dan bent u dus al min of meer klaar voor het examen. Dat weten natuurlijk al van te voren omdat de prepperation en het examen aaneengesloten zijn

RYA YACHTMASTER OFFSHORE EXAM

Wat is een Yachtmaster ofshore? Een Yachtmaster Offshore is in staat om een jacht op alle tochten te schipperen waarbij het jacht niet meer dan 150 mijl is verwijderd van een haven. Het diploma RYA Yachtmaster Offshore wordt toegekend na het afleggen van een praktisch examen.

Voor het examen wordt altijd een examinator uit Engeland uitgenodigd. We proberen daarom dat examen ook met andere deelnemers te combineren. Vaarervaring voorafgaand aan het examen: 50 dagen, 2500 mijl, tenminste 5 tochten van meer dan 60 zm en minimaal 5 dagen ervaring als schipper. De helft van de vereiste ervaring moet op getijwateren hebben plaatsgevonden.


__________________________________________________________________

In English

 

SCHEME Start yachting

An introduction to sail cruising for novicesCompetent crew

A course for those wanting to be active crew members, not
just passengersDay skipper

Take charge on short passages under instructionCoastal skipper

Skipper more challenging passages by day and night

Pre-course experience None None 5 days, 100 miles, 4 night hours on board a sailing yacht 15 days, 2 days as skipper, 300 miles, 8 night hours
Assumed knowledge None None Basic navigation and helmsmanship. It is recommended you attend
the Day Skipper shorebased course beforehand
Boat handling to the standard of Day Skipper and navigation to
shorebased Coastal Skipper/Yachtmaster standard
Minimum duration 2 days 5 days. Often run over 3 weekends or 3 days plus a weekend. If
you have done the Start Yachting course, this course can be
completed in 3 or 4 days
5 days, either as 3 weekends or 3 days plus 2 days 5 days
Minimum age None None 16 17
Course content Steering a yacht, sail handling, ropework, safety on board Basic seamanship and helmsmanship Pilotage, boat handlings, seamanship and navigation Passage planning, pilotage by day and night, boat handling,
safety and emergency situations
Ability after course Basic knowledge of yachting. Reduces the time needed to
complete the Competent Crew course
Able to steer, handle sails, keep a lookout, row a dinghy and
assist in all the day to day routines
Able to skipper a small yacht in familiar waters by day

Able to skipper a yacht on coastal passages by day and night


Competent Crew
(vergelijk CWO I tidal)

This course is for beginners and those who would like to become active crew members rather than just passengers. Experience living on board and really get to know the boat. Virtually all the course is hands on. You are the crew - without you the sails won't go up and the boat won't be steered. By the end of the course you should be able to steer, handle sails, keep a lookout, row a dinghy and assist in all the day to day duties on board. You should also have visited some interesting places and had an enjoyable holiday.

Pre-course experience None
Assumed knowledge None
Minimum duration 5 days. Often run over 3 weekends or 3 days
plus a weekend. If you have done the Start
Yachting course, this course can be completed
in 3 or 4 days
Minimum age None

Course content

Knowledge of sea terms and parts of a boat,
her rigging and sails, sail handling,
ropework, fire precautions and fighting,
personal safety equipment, man overboard,
emergency equipment, meteorology,
seasickness, helmsmanship, general duties,
manners and customs, rules of the road,
dinghies

Ability after the course Able to steer, handle sails, keep a lookout,
row a dinghy and assist in all the day to day
routines

Dayskipper course

(lijkt enigszins op CWO II tidal maar vraagt meer kennis van de Theorie (Dayskipper en/of Coastalskipper theorie of Theoretische kustnavigatie)

A course for aspiring skippers with some yachting experience and basic navigation and sailing skills. Learn to skipper a short passage with the instructor on hand to give advice and encouragement and ensure your safety. Experience being in charge, taking credit when it all goes well and being responsible when it doesn't. If it's help with navigation that you need, you should take our Day Skipper shorebased course.

Pre-course experience 5 days, 100 miles, 4 night hours on board a
sailing yacht
Assumed knowledge

Basic navigation and helmsmanship. It is
recommended you attend the Day Skipper
shorebased course beforehand

Minimum duration 5 days, 3 weekends or 3 days plus 2 days
Minimum age 16
Course content

Preparation for sea, deck work, navigation,
pilotage, meteorology, rules of the road,
maintenance and repair work, engines,
victualling, emergency situations, yacht
handling under power, yacht handling under
sail, passage making, night cruising


Coastalskippercourse

(lijkt enigszins op CWO III tidal met voldoende kennis van de Theorie (Dayskipper en/of Coastalskipper theorie of Theoretische kustnavigatie)

Advanced skippering techniques for yachtsmen and women with considerable knowledge of sailing and navigation, This course is for the more ambitious sail cruising skipper wanting to undertake coastal passages by day and night on tidal waters.

Like the Day Skipper course, this course consists of skippered passages in a variety of situations Each trainee will skipper more challenging passages (25-50 miles) and learn more about passage planning, pilotage by day and night on tidal waters, boat handling, safety and emergency situations.The Course is ideally in less or un-familiar waters than you already know. Our instructor will be on hand to guide you when required. We often mix Coastal Skipper Students with Competent Crew students (as there would not be time for everyone to skipper a suitable passage if the boat was all Coastal Skippers Candidates). It is also a great opportunity for the Competent Crews to experience some proper offshore or coastal yachting.

It is a satisfying but intensive week, with candidates often working towards a Certificate of Competence. Most centres will expect you to complete the Coastal Skipper/Yachtmaster™ Offshore shorebased course beforehand as there is insufficient time to teach you theory during the week.

Coastal Skippers should be able to undertake more difficult passages by day and night and handle the yacht in more demanding conditions on tidal waters. By the end of the course you should have the knowledge, if not the experience, to become a Yachtmaster™.

Pre-course experience 15 days, 2 days as skipper, 300 miles, 8 night
hours
Assumed knowledge

Boat handling to the standard of Day
Skipper and navigation to shorebased
Coastal

Minimum duration 5 days
Minimum age 17
Course content

Passage planning
Preparation for sea
Pilotage
Passage making and ability as skipper
Yacht handling under power
Yacht handling under sail
Adverse weather conditions
Emergency situations

Ability after the course Able to skipper a yacht on coastal passages by
day and night


Yachtmaster™ Offshore

Competent to skipper a cruising yacht on any passage during which the yacht is no more than 150 miles from harbour. An RYA Yachtmaster™ needs a wealth of knowledge, not only to cope with plain sailing or motor cruising but also to be able to cope in demanding situations. RYA qualifications, in particular the RYA Yachtmaster™ Offshore and Yachtmaster™ OceanCertificates of Competence, are recognised and respected around the world. Qualification as a RYA Yachtmaster™ is the ultimate aim of many skippers, both professional and recreational. The RYA has a long, distinguished history in professional and recreational boating, with more than a century of experience and knowledge. We work tirelessly at local, national and international level to ensure that your RYA qualifications are accepted and respected as the pinnacle of yacht training. Certificates are becoming increasingly important in the international world of sailing. Charter companies liabilities become heavier as more people explore exotic and far away waters that are far free from risks. Insurance companies demand more and proven experience from skippers on charter- or rental yachts. This tendency is noticeable as professional and semi-professional charterskippers enhance their position by obtaining internationally recognised certificates. Yachtmaster is such a certificate. Not only does it display your level as a sailor, it is also one of the sailing documents recognized throughout the world.

There are two ways in which you can orient yourself on the exam.

 • A complete RYA package from Zero to Hero.
 • Targeted courses / training sessions & milesbuilders. from Competent Crew, Dayskipper and Coastal skipper. After the Coastal Skipper Course you make a lot of miles in Training and milebuilders. We advise you to check your capacity with our Course leader.
  • We advice you to do an preperation prior to your exam. This training can be tailor-made to your specific needs and helps to fill any gaps in your knowledge that may become apparent.

Yachtmaster™ Offshore exam
pre-requisites

Minimum seatime

50 days, 2,500 miles
including at least 5 passages over 60
miles measured along the rhumb line
from the port of departure to the
destination, acting as skipper for at
least two of these passages and
including two which have involved
overnight passages.
5 days experience as skipper.
At least half this mileage and passages
must be in tidal waters.
All qualifying seatime must be within
10 years prior to the exam.

Form of exam Practical
Certification required A GMDSS Short Range Certificate (SRC) or
higher grade of marine radio certificate. A
valid first aid certificate -

click here for a list of acceptable
first aid certificates.
Minimum exam duration 8-12 hours for 1 candidate, 10-18 hours for
2 candidates. No more than two candidates
can be examined in 24 hours and no more
than four candidates can be examined in one
2 day session.
Minimum age 18
Aditional information 1: Qualifying Passages

1 At least 50 per cent of qualifying mileage must be completed on this size of vessel
2 With supporting testimonials or a Seaman’s Discharge book

The exam will include an assessment of your skippering skills, boat handling, general seamanship, navigation, safety awareness and knowledge of the IRPCS, meteorology and signals.  Please click down below here to see the definition of passage.

The boat used must be between 7m and 24m waterline length and be in sound, seaworthy condition, equipped to the standard set out in the RYA Boat Safety Handbook 2nd edition (code G103). The boat must be equipped with a full up to date set of charts and navigational publications along with working instruments and either plotter or GPS. In addition to the candidate there should be two crew on board as the examiner will not take part in the management of the boat during the exam. There may be vessels that will meet the guidelines outlined above but by virtue of their layout, construction, handling characteristics or other factors may be unsuitable for use for an RYA Yachtmaster™ Practical examination. The RYA reserves the right to refuse an exam on a vessel that, in the view of the RYA Chief Examiner, will not allow the examiner to conduct an examination to the standard required by the RYA/MCA Yachtmaster™ Qualification Panel.

If you need a Yachtmaster™ Offshore Certificate of Competence in order to work on board a commercial craft subject to the MCA's codes of practice, you will need to get it commercially endorsed - see left. You can then work as a Master of commercial vessels of up to 200gt in category 1 to 6 waters - that is up to 150 miles from a safe haven. The commercially endorsed RYA Yachtmaster™ Offshore Certificate of Competence can used commercially in its own right. It is also a pre-requisite for the MCA's Officer of the Watch qualification, which enables you to work worldwide on vessels of up to 3000gt.

Aditional information 2: Definition of a Passage
1. Qualifying passages for Yachtmaster Ocean and Offshore should be non stop by the shortest navigable route with no change of skipper. Passages such as recognised races which may not comply exactly with these requirements may be submitted to the RYA for approval before the voyage.
2. Trainee skippers undertaking 60 mile passages are strongly advised to obtain a Coastal Skipper qualification first.
3. For Ocean passages the following definition will apply. “Throughout the passage the candidate must have acted in a responsible capacity either in sole charge of a watch or as a skipper”.
4. Ocean candidates may take their sights on a shorter passage than the qualifying passage. The examiner will determine whether the candidate is competent at astro navigation.
Examiners are responsible for establishing the level of a candidates competence during the exam. Where a candidate’s qualifying mileage is doubtful examiners will question the candidate carefully


THEORIE online 

Essential Navigation & Seamanship course. This course is available in the classroom and online.

However you decide to take the course, it offers a great introduction to navigation and safety awareness for new or inexperienced skippers and crew, and those wanting to refresh their skills. In fact it's for anyone interested in sailing, motor boating, sea angling or diving, and works well in complementing our on-the-water training, such as the Powerboat Level 2,Start Yachting and Helmsman courses.

It's a highly informative course with lots of opportunities for you to put your new found knowledge into practice. If you decide to take the course online, you will find many interactive exercises to help reinforce the information and lots of chances to try out what you've learned.

Course topics include:

 • Charts and Publications
 • Safety
 • Engine checks
 • Buoyage
 • Tidal awareness
 • Visual and electronic navigation
 • Pilotage
 • Rules of the road
 • Anchoring
 • Weather forecasts
 • Passage planning

You will receive a course pack which includes a chart, plotter, dividers, course handbook, exercises and an electronic chart plotter CD.

How long is the course? In the classroom, the course is taught over 16 hours with exercises to complete along the way. It can be covered as a series of short sessions or over two full days. Online the course will take around six hours, but the beauty of it is that you can work through it at your own speed, whenever and wherever you like.

How to take the course Both the classroom course and the online course are available through our training centres. Contact a training centre or visit their website to find more details.

Feedback from course students “Very useful and informative. I have the practical experience but learning the theory has increased my confidence.”“Great course, extremely well presented.”“An absolutely fantastic course and so glad that I took it - I feel a lot more confident and will be safer.” “Really enjoyed it. Great videos, great interaction, very educational. Well done.”

Eisen Day Skipper theorie 

A comprehensive introduction to cruising for inexperienced skippers. This course equips you with enough knowledge to navigate around familiar waters by day. A basic knowledge of lights is also included to introduce you to night cruising.

We are continually updating our courses to take into account developments in technology and the electronic navigation aids now available on most cruising boats. In conjunction with the UK Hydrographic Office we have developed a chart plotter specifically for use on training courses, giving you a realistic insight into electronic navigation. Use of this plotter is an integral part of our Day Skipper shorebased course. We have northern and southern hemisphere versions of our training materials. So, no matter where you are in the world, our course can be tailored to you. The course is taught over 40 hours with two exam papers. It can be covered as a series of short sessions, as an intensive week-long course, or by distance learning.

Course topics include:

 • the basics of seamanship
 • the essentials of coastal navigation and pilotage
 • chartwork
 • electronic charts
 • position fixing
 • plotting a course to steer
 • weather forecasting and meteorology
 • tides
 • collision regulations
 • construction, parts and equipment of a cruising boat
 • emergency and safety procedures including distress
  calls,use of flares, safety harnesses, lifejackets and
  liferafts

Theorieeisen:  Coastal Skipper / Yachtmaster Offshore

Advanced training for more experienced skippers building on the Day Skipper course. This course equips you to navigate safely on coastal and offshore passages.

This course will take your theory knowledge to the standard required for the Yachtmaster™ Coastal and Yachtmaster™ Offshore practical exams, concentrating on advanced navigation and meteorology skills. As with the Day Skipper shorebased course, the RYA’s specially designed chart plotter software will be used during the course to give you a realistic taste of modern electronic navigation. Students in the southern hemisphere can take advantage of the southern hemisphere version of our training materials, ensuring that your course is relevant to you. The course is taught over 40 hours with three exam papers. It can be covered as a series of short sessions, as an intensive week-long course, or by distance learning.

Course topics include:

 • position fixing
 • course shaping and plotting
 • tidal knowledge
 • use of almanacs and admiralty publications
 • electronic position finding equipment
 • taking and interpreting forecasts
 • plotting weather systems
 • weather predictions using a barometer and by
  observation
 • collision regulations
 • customs and excise regulations for cruising abroad

It allows some time for revision of the basics and then moves on to advanced navigation techniques.